Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Dit jaar werden bij Dive4all enkele cursussen uitgesteld omdat het water heel lang koud bleef. Gelukkig kunnen we nu weer duiken. Maar een beetje kou is toch niet erg, dus wat is nu eigenlijk het probleem?

Wanneer je last krijgt van onderkoeling dan bedoelen we hiermee dat de kerntemperatuur van je lichaam teveel daalt. Komt deze temperatuur onder de 35 graden dan wordt dit hypothermie genoemd. Kom je onder de 32 graden Celsius, dan is er geen sprake meer van een lichte hypothermie, maar van een matige variant en onder de 30 graden noemen we dit zelfs een ernstige hypothermie.

Als je het koud krijgt, dus bij een lichte hypothermie, dan ga je onder andere rillen, trekt het bloed uit je huid weg waardoor het bleek wordt en krijg je blauwe lippen. Iedereen heeft dat wel eens meegemaakt. Voor duikers zou dit het teken moeten zijn dat ze de duik moeten gaan afbreken.

Doe je dat niet, en onderkoel je ernstig, dan kun je daar suf van worden en zelfs bewusteloos van raken. In een aantal situaties voelt het dan ook niet meer alsof je het koud hebt, maar voel je je moe en snel geïrriteerd. Ernstige onderkoeling kan dus behoorlijk gevaarlijk zijn, zeker voor duikers: het is nu eenmaal nog minder een goed idee om onder water suf of bewusteloos te raken dan boven water.

Onder water heb je veel meer kans om onderkoelt te raken dan boven water. Het koude water waar je in duikt onttrekt veel sneller warmte uit je lichaam dan lucht. In feite doet al het water dat, want je zult niet snel duiken in water dat 35 graden of warmer is. Dus ook in het zwembad en in Egypte koel je in het water af. Wie dat nog nooit gemerkt heeft, heeft daar vast nog nooit (lang genoeg) gedoken.

En vergeet maar dat hard zwemmen je helpt warmer te worden in het water. Het tegendeel is eerder waar! Door vlug te zwemmen stroomt er namelijk juist nog meer koud water langs je lichaam waardoor je extra snel afkoelt. Bij een schipbreuk kun je daarom beter niet nat worden, maar gebeurt dat toch, blijf dan zo stil mogelijk in het water liggen in een foetushouding met zoveel mogelijk kleren aan om het water wat je omringt bij je te houden.

Als warmbloedige dieren hebben wij een zekere temperatuur nodig voor de chemische processen in ons lichaam. Deze warmte krijgen we vooral omdat we ons voedsel verteren en bij dat proces komt energie in de vorm van warmte vrij. Je krijgt dit dus niet door bewegen, maar door de spijsvertering. Door de thermoregulatie van ons lichaam zorgen we er voor dat die temperatuur niet te hoog en niet te laag wordt waardoor de temperatuur nagenoeg gelijk blijft. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij die temperatuur verandert. Denk maar eens aan koorts.

Koorts is een mechaniek van je lichaam om infecties te bestrijden. Door de temperatuur in je lichaam te verhogen kunnen bepaalde virussen en bacteriën bestreden worden. Je lichaam wordt dan warmer dan 38 graden Celsius en, hoe onprettig dan ook, het werkt vaak heel goed! Na een paar dagen laat je lichaam de koorts weer zakken en kunnen we er weer tegenaan. Onder normale omstandigheden heeft je lichaam dit kunstje goed onder controle en levert dat daardoor relatief weinig schade op.

Onderkoeling ontstaat vrijwel altijd door de omgeving. Je lichaam is dan niet meer in staat om voldoende ‘bij te stoken’. Dat kunstje heeft het lichaam dus veel minder goed onder controle en is daarom in de regel ook gevaarlijker dan koorts. Je moet zelf iets doen om je lichaam te helpen. Bijvoorbeeld door tijdig uit de omgeving te komen waardoor je teveel afkoelt, droge kleren aan te trekken, uit de wind te gaan zitten, etc..

Het lichaam is een fantastisch en een vaak onderschat apparaat. Heb je bijvoorbeeld een ongeluk gehad, dan bepaalt het zelf waar het zich op zal gaan richten. Het kent daarbij een soort prioriteitenlijstje. Besef dat “op temperatuur houden” daarbij niet helemaal bovenaan staat. Dit betekent voor EHBO dat je bijvoorbeeld iemand die in een shock toestand verkeert of een auto ongeluk heeft gehad, warm moet zien te houden.

Terug naar het uitstellen van de cursussen dit seizoen. Wij zijn allemaal kuddedieren en geneigd te doen wat ons opgedragen wordt om “erbij” te willen horen. In een lessituatie wordt dit volggedrag onderbewust versterkt. Je moet immers dingen doen om te kunnen slagen. Beginnende duikers zijn daarbij vaak nog zo bezig met het duiken zelf, dat ze de kou niet altijd op tijd merken. Daarnaast ga je in koud water minder lang duiken en ervaar je het als minder plezierig. Samengevat: een hoop redenen om de cursusdagen wat naar achteren te schuiven. Maar nu we weer kunnen hebben we wel wat weg van jonge koeien die voor het eerst de weide weer in mogen. Joepie!

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers