Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter


Hoewel het misschien niet meteen het eerste is waar je als recreatief duiker aan denkt wanneer je overweegt een leuke duik te gaan maken, is ijsduiken leuker dan veel mensen denken. Gevaarlijk? Wie zich houdt aan de regels dat je alleen met voldoende opleiding, een uitstekende voorbereiding en onder goede leiding gaat duiken, zal zien dat ijsduiken niet gevaarlijk hoeft te zijn.

IJsduiken is in zekere zin te vergelijken met wrakduiken of grotduiken. Tijdens de duik bevindt de duiker zich immers in een omgeving waarin hij niet rechtstreeks naar de oppervlakte kan komen. Deze omstandigheid in combinatie met het duiken in koud water bemoeilijken de duik, maar dit betekent niet dat ijsduiken daarmee maar niet ondernomen moet worden. Het duiken in echte kou verzekert je vaak van extreem helder water (geen algen en meestal geen andere duikers onder water!) een prachtig diffuus licht (voor onderwater fotografie!), onder bepaalde omstandigheden prachtige ijssculpturen en soms levensvormen die zonder de aanwezigheid van ijs niet of nauwelijks te bekijken zijn. Redenen genoeg dus om te gaan ijsduiken!

Bij het ijsduiken krijgt iedere duiker een eigen line tender toegewezen. De line tender is een persoon boven water die, middels een lijn of een dunne ketting, in contact met de ijsduiker staat. De line tender speelt een cruciale rol tijdens de duik. Het viert de lijn, en haalt hem ook in. Hij draagt zorgt voor de ‘spanning’ op de lijn zodat signalen via de lijn doorgeven kunnen worden in de vorm van rukjes en, in geval van een ernstige calamiteit, is hij in staat de ijsduiker naar boven te slepen.  Een zeer goede samenwerking tussen de line tender en de ijsduiker is absoluut noodzakelijk om  de duik zo goed en dus ook veilig mogelijk te kunnen maken.

Vanzelfsprekend duikt iedere recreatieve ijsduiker met een buddy en maken deze gebruik van een buddylijn. Het staat natuurlijk buiten kijf dat ook de duikers naadloos op elkaar ingespeeld moeten zijn om eventuele problemen samen op te kunnen lossen. Dat deze problemen andere gevolgen kunnen hebben dan tijdens normale duiken, zal duidelijk zijn. Bij ijsduiken zijn er dus minimaal vier mensen betrokken: twee ijsduiker en twee line tenders.

Toch is hiermee het team niet compleet. Een derde duiker met een eigen line tender staan aan de kant. Het is niet de bedoeling dat deze derde duiker gaat duiken, want als hij dat wel moet doen, is er iets  mis. Deze zogenaamde safety diver is er namelijk maar voor een doel: mocht er onverhoopt iets misgaan, dan gaat hij het water in om in te grijpen. En daarmee komt het team dus op minimaal zes mensen.

Soms wordt dit team nog uitgebreid met een duikleider die de overall leiding op zich neemt en eventuele ‘walkers’. Een walker is iemand die op het ijs meeloopt om aan de line tender te laten zien waar de duikers zich precies bevinden.  Handig, maar niet absoluut noodzakelijk. Voor minder ervaren duikteams is di echter wel heel plezierig.

Nog meer als bij gewone duiken, moeten ijsduiken goed voorbereid worden. Niet alleen moet worden nagedacht over hoe men zich wapent tegen de kou voor, tijdens en na de duik, tevens moet men een plan hebben hoe men een gat maakt en hoort er bijvoorbeeld ook een gedegen risicoanalyse bij. Wat moet men bijvoorbeeld doen als een touw onverhoopt losschiet? Wat zijn de te gebruiken signalen? Wat als er geen reactie op een signaal komt? Wanneer wordt de safety diver ingeschakeld? Als iemand een loodpocket verliest, en men tegen het ijs gedrukt wordt, hoe wordt daarmee omgegaan?

Het is daarom nadrukkelijk geen goed plan om met goedbedoelende  maar onervaren duikers een ijsduik te organiseren. Het is meer dan verstandig er meer ervaren ijsduikers bij te betrekken die door hun inbreng er voor zorgen dat er geen essentiële zaken worden vergeten. Heeft men aan alle voorwaarden voldaan, dan wacht er niet alleen een schitterende duik, mar vooral ook een geweldige ervaring op de duikers te wachten!

Dive4all heeft onlangs met haar leden in het zwembad het ijsduiken nagebootst door daar met een reusachtig groot zeil het ijs op het water na te bootsen. Duikers werkten met line tenders en konden hierdoor in een gecontroleerde omgeving ervaring opdoen in dat wat er bij het ijsduiken allemaal komt kijken. We bootsen bijvoorbeeld noodsituaties na die opgelost moesten worden. Ik denk dat ik wel mag stellen dat men het niet alleen leerzaam vond, maar bovenal leuk. Of al deze duikers ook daadwerkelijk de stap maken zich onder het ijs te wagen als de thermometer negatieve getallen aangeeft, is echter nog de vraag. Ons “ijswater” bedroeg namelijk meer dan 27 graden en voor de notoire natpakduikers is het duiken onder echt ijs toch vaak best net iets te koud.


Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers