Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

De watertemperaturen wisselen sterk in Nederland. In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius!

Op deze pagina worden de watertemperaturen weergegeven zoals die op een aantal meetpunten verzameld worden.

Om een indruk te krijgen van de temperatuur van de zoetwaterplassen in onze omgeving kun je het beste de data van Hagestein opvragen. Voor het Grevelingenmeer is Bommenede een goede keuze en de Oosterschelde staat er gewoon als optie tussen. De temperaturen die opgegeven worden zijn de watertemperaturen aan de oppervlakte. Op diepte kan het kouder zijn, soms heel abrupt (thermocline). Een goede referentie is het logboek van jezelf of je buddies met de details over het jaar ervoor op een specifieke duikplek!

Als je de openwatercursus bij ons doet: we beginnen pas aan een cursus op een moment in het jaar waarin de buitenwaterduiken op een temperatuur-verantwoorde manier uitgevoerd kunnen worden (met de juiste pakken). Zelf duiken we het hele jaar door, maar ´s winters veelal in droogpak. Bij de club kun je leren hoe je in een droogpak moet duiken.

Met Dive4all duiken we het hele jaar door, dus ook in de wintermaanden. Het water kan in temperatuur dalen tot slechts enkele graden boven nul. Vaak is dit zeer de moeite waard, want het water is helder en de duikplekken relatief rustig. Sommig onderwaterleven is bovendien alleen tijdens de koude perioden te zien!

Bij het duiken in 'koud' water is een droogpak aan te raden. Waar de grens ligt is voor iedereen persoonlijk verschillend, maar het is gebruikelijk dat men duiken in natpak bij temperaturen onder de 12-15 graden op z'n minst 'fris' vindt. Toch zijn er bij Dive4all diverse bikkels die ook in water van <5 graden in natpak doorduiken. Om dit verantwoord te doen is het belangrijk je bewust te zijn van het gevaar van onderkoeling en maatregelen te nemen dit te voorkomen. Lees meer over onderkoeling.

Met een droogpak verleg je de temperatuurgrens waarbij nog comfortabel gedoken kan worden en kun je bij eenzelfde temperatuur langer comfortabel duiken. Daarnaast is duiken in droogpak een leuke vaardigheid om aan te leren. Bij Dive4all kunnen leden gratis een droogpakcursus krijgen. Omdat diverse leden in bezit zijn van een droogpak is het bovendien veelal wel mogelijk een droogpak te lenen om het eens uit te proberen. Lees meer over droogpakken.

Tips voor natpakduikers bij duiken in koud water:

1. Zorg voor een goed passend natpak, bij voorkeur dubbel-7mm, en adequate handschoenen en cap.

2. Beperk de duiktijd en wees alert op tekenen van onderkoeling. Wees niet beschroomd een duik af te breken. Spreek van tevoren met je buddy nadrukkelijk de handsignalen door voor 'ik heb het koud', 'ik wil nog ..x.. min. duiken' en 'laten we de duik afbreken'.

3. Draag een t-shirt onder je wetsuit en sokken in je schoentjes. Deze beperken waterbeweging in/uit je pak en schoenen.

4. Droog je snel af nadat je uit het water gekomen bent. Water geleidt warmte veel sneller (ca. 20X) van je lichaam af dan lucht.

5. Neem muts, handschoenen, sjaal en makkelijk aan te trekken warme kleren mee en doe deze zo snel mogelijk na de duik aan/op. Vooral de muts is essentieel, want je verliest snel veel warmte via het hoofd.

6. Neem een thermosfles heet water mee. Dit komt met name bij een tweede duik zeer van pas om je koude natte pak om te toveren in een lekker warm en uitnodigend hulsel voordat je jezelf erin hijst.

7. Overweeg handen-warmertjes aan te schaffen. Dit zijn herbruikbare zakjes met een gel die middels opwekken van een chemische reactie warmte afgeeft. Lekker.

Wie in Nederland duikt en niet afhankelijk wil zijn van de seizoenen, komt er uiteindelijk niet onder uit. Vroeg of laat moet je dan toch een droogpak kopen wanneer je geen Bruce Willis die-hard bent. Dat dit niet een keuze is als het kopen van een natpak wordt al snel duidelijk wanneer je op een beurs of in een duikshop gaat kijken. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Natuurlijk! Op de eerste plaats door op de website alvast de tekst door te nemen die betrekking heeft op de cursus die je gaat volgen. Je vindt deze teksten terug onder deze menuoptie. Verder kun je alvast de verplichte administratieve handelingen uitvoeren. Vrijwel altijd moet je bijvoorbeeld een medische verklaring en het standaard formulier voor verklaring van begrip invullen. Beide formulieren kun je hier downloaden.

Mocht blijken dat je op je medische verklaring iets met 'ja' moet beantwoorden, dan moet je even je huisarts raadplegen. Deze kan aangeven of het wel verstandig voor je is om te gaan duiken. Handig natuurlijk om dit te weten voordat je aan de cursus begint!

Heb je nog vragen voordat de cursus begint, dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Heel vaak duiken we op donderdagavond en zondag. Dat is zo gegroeid, maar is beslist geen 'wet' of afspraak.Kijk op onze kalender (op de homepagina) wanneer er duiken gepland staan. Ook wanneer we training geven kun je meestal gewoon mee. Bij twijfel informeer je gewoon even via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

EIgenlijk zouden alle recreatieve duikers Rescue duikers moeten zijn