Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De PADI Open Water Diver cursus leert leerlingen de basiskennis en -vaardigheden die je nodig hebt om zonder toezicht met een buddy te duiken.

Duiken zoals wij die maken, worden recreatieduiken (soms ook sportduiken) genoemd, en zijn vooral gericht op plezier, avontuur, veiligheid en natuur. Het gewichtloos zweven onder water, tussen de vissen in die je zo zou kunnen aanraken, is niet zomaar een bijzondere ervaring. In meren en zeeën lijkt het alsof je je in een andere wereld begeeft die je interesse en verbeelding zullen blijven prikkelen. Het is overigens geen echte sport; moe wordt je er namelijk niet van! Je kunt recreatieduiken beter vergelijken met een ontspannen boswandeling dan met een voetbalwedstrijd. Sterker nog, je zult al snel merken dat je vaak meer ontspannen uit het water komt, dan dat je er in gegaan bent...

Doel cursus

Wat is het doel dat we eigenlijk met deze cursus nastreven? Het opleidingskader van Dive4all heeft twee doelen voor ogen: het eerste is je het grote plezier van duiken over te brengen, het tweede te zorgen dat je na afloop de trotse bezitter van een volwaardig duikbrevet bent geworden waarmee je dus zonder verdere professionele begeleiding (=Divemaster of Instructeur) wereldwijd op een veilige manier kunt gaan duiken!

De cursus wordt gegeven door een volledig PADI bevoegde duikinstructeur met onderwijsbevoegdheid met ondersteuning van meerdere bevoegde PADI Divemasters. Dit betekent professionele begeleiding boven en onder water. Beter kan dus eigenlijk niet!

PADI Open Water Divers zijn na brevettering bevoegd om:

  • Zonder begeleiding zelfstandig met een buddy te duiken, waarbij de kennis en vaardigheden die men in de cursus heeft geleerd, worden toegepast binnen de grenzen van de opleiding en ervaring.
  • Persluchtvullingen, duikuitrusting en andere diensten te verkrijgen.
  • Duiken binnen de nultijd te plannen, uit te voeren en in het logboek in te vullen. Men dient daarbij over de juiste uitrusting te beschikken en met een buddy te duiken onder omstandigheden waarin met de opleiding heeft gevolgd en/of ervaring heeft opgedaan.
  • Hun opleiding te vervolgen met een specialty duik (adventure dive) in een PADI Advanced Open water Diver programma of in een PADI Specialty cursus.

Inhoud

Na afloop van slechts 6 bijeenkomsten heb je alle benodigde zwembadtrainingen gevolgd en zelfs je theorie examen er al op zitten (wordt afgenomen op de laatste avond). Stel je van dat examen overigens niet teveel voor. Wie de hoofdstukken tijdig heeft doorgelezen, en verder gewoon oplet, haalt het meestal zonder veel problemen. Na de 'lessen' gaan we nog 4 keer samen duiken, maar dan in het 'echte' buitenwater! De afspraken voor het maken voor de 4 verplichte buitenwaterduiken maken we meestal tijdens de cursus. Vaak worden daarbij bijvoorbeeld meerdere duiken gecombineerd op een dag, en bespreken we waar we precies gaan duiken (in Zeeland bijvoorbeeld, of in een van de leuke duikplassen in de buurt van Utrecht).

Het 'klassieke' Dive4all programma ziet er voor deze cursus zo uit:

  • Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie cursus, materiaal in elkaar zetten
  • Bijeenkomst 2-5: Theorieles en zwembadles
  • Bijeenkomst 6: Schriftelijk examen en zwembadles
  • 4 buitenwaterduiken

De bijeenkomsten 2 t/m 5 organiseren we vaak 's avonds (meestal op de donderdag) en we starten dan om 19:30 uur bij Dive4all (St. Laurensdreef 21 te Utrecht). Omdat je de cursus in gecomprimeerde vorm aangeboden krijgt (lekker snel klaar!) betekent dit, zoals je ziet in het programma, dat je zowel theorie als praktijk op dezelfde avond krijgt. We hebben hier in het verleden zeer positieve ervaringen mee opgedaan, maar je moet echt op tijd (liefst al voor 19:30 uur!) aanwezig zijn. Een routebeschrijving kun je vinden op de contactpagina (we zitten in het pand van Panthera b.v.).

Natuurlijk kunnen we in gezamenlijk overleg van bovenstaande programma afwijken.

Opbouw van de les

Hoe ziet nu een 'gemiddelde' bijeekomst er eigenlijk uit? Je komt altijd eerst naar Dive4all toe. Om 19:30 uur beginnen we (echt!) met de theorie. Je hebt die theorie dan al doorgenomen want je krijgt tijdens de eerste bijeenkomst al een schitterend cursusboek met video mee, waarin alles wat je moet weten over het duiken op een duidelijke en aantrekkelijke manier wordt uitgelegd. De theorie is dus een korte herhaling van hetgeen je al eerder gelezen hebt.

Daarna verzamelen we alle duikspullen en rijden we weg richting het zwembad. Dit betekent dat we vaak al voor 19:30 uur de spullen 'klaar' leggen, zodat we tijd sparen. Kun je dus eerder aanwezig zijn, dan is dat handig! In het zwembad doen we de oefeningen die we in het lokaal hebben besproken, daarna gaan we terug naar Dive4all en ruimen we de duikspullen op.

Vaak zijn we dan tussen 23:30 en 24:00 uur klaar. Vrij intensief dus, maar wel heel leuk, dat zul je zien!

Extra kosten

Sommige mensen vragen zich wel eens af hoe dat nu kan dat wij onze cursussen voor deze prijs aanbieden en of er dan niet toch nog extra kosten aan verbonden zijn. Op beide vragen zullen we even antwoord geven: Het kan voor deze prijs omdat wij onze cursussen op niet-commerciele basis aanbieden (wij doen dit dus als hobby) en er zijn inderdaad geen extra kosten aan verbonden. Zwembad, cursusmateriaal, brevetkosten, huur duikspullen, flesvulling, en alle andere kosten zijn inbegrepen. Het cursusboek en zelfs een video mag je na afloop ook gewoon houden! Het enige dat extra geld zou kunnen kosten zijn de meerkosten voor de toegang en gebruik van een bepaalde duikstek wanneer je daar een of meerdere van je verplichte buitenwaterduiken zou willen maken. Je moet dan echter denken aan hooguit enkele euro's.

Brevettering

Een vraag die vaak speelt is of je medisch gekeurd moet worden om de cursus te volgen en/of te mogen duiken. Tijdens de eerste bijeenkomst krijg je van ons een formulier (PADI medische verklaring). Daarop staan een aantal vragen. Bijvoorbeeld: "Heb je ooit last gehad van een klaplong?" of "Heb je last van suikerziekte?". Wanneer je op al deze vragen 'Nee' kunt antwoorden, dan heb je geen medische verklaring van een arts nodig. 'Ja' antwoorden betekent niet dat je niet zou kunnen duiken, maar dat een arts je moet onderzoeken en je van een medische verklaring moet voorzien. De meeste mensen hebben dit echter niet nodig. Vanzelfsprekend is het nooit verkeerd om je medisch te laten keuren, maar nodig is dit dus lang niet altijd.

TIP: Download de PADI medische verklaring vanaf deze site in vul hem alvast in. Je weet dan of je even langs je huisarts moet. Tevens zorgt dat ervoor dat we niet onnodig tijd kwijt raken voor administratieve handelingen tijdens de les. Neem de ingevulde PADI medische verklaring de eerste les mee. Vul je overal 'nee' in, dan hoef je alleen de eerste pagina van de verklaring in te vullen.

Voor de uiteindelijke brevettering hebben we jouw pasfoto nodig. Stuur ons jouw pasfoto digitaal toe, welke moet voldoen aan:

  • Maximale grootte van 300KB,
  • Actuele / goed gelijkende pasfoto,
  • Hoofd moet onbedekt zijn,
  • De ooraanzet (om de breedte van het hoofd vast te stellen) kan niet bepaald worden als de zijkanten van het gezicht bedekt zijn, en dat mag dus niet. Dat wil overigens dus niet zeggen dat de oren zelf zichtbaar moeten zijn. De lengte wordt bepaald door van kin tot kruin te meten, die moeten er dus beiden op staan,
  • Kleur of zwart-wit, dit maakt dus niet uit,
  • Geen bril, tenzij een ‘normale’ bril. Dus geen duikmasker of zonnebril bijvoorbeeld.

Eigen materiaal?

Soms vragen mensen of ze ook eigen duikmateriaal, zoals een eigen duikbril en vliezen, mee mogen nemen. Natuurlijk mag dat, want dan zal het gaan om materiaal dat je voor jezelf gekocht hebt en dus het beste past! Ben je van plan om zelf een duikbril te kopen, ga dan even langs een duikwinkel. 'Gewone' duikbrillen, die bijvoorbeeld kinderen gebruiken, zijn meestal niet geschikt.

Voor de duidelijkheid: je hoeft niets te kopen, want tijdens de cursus huur je deze van Dive4all (is in de cursusprijs inbegrepen).

Heb je vragen en/of wil je je graag opgeven voor deze cursus? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • 001.JPG
  • 002.jpg
  • 003.JPG
  • 004.jpg
  • 005.jpg
  • 006.JPG
  • 007.jpg
  • 008.jpg
  • 009.jpg

Cursusdata

Dive4all duikschool
Zie voor de planning van de eerstvolgende PADI Open Water Diver cursus de homepage van deze site!

Inschrijven

Interesse in een PADI cursus?
Schrijf je hier geheel vrijblijvend in >> 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers