Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De PADI Rescue Diver cursus is een belangrijke en essentiële stap om de kennis en ervaring van een duiker uit te breiden en boven een puur recreatief niveau te brengen. Rescue Divers leren om verder te kijken dan alleen zichzelf en nemen de veiligheid en het comfort van andere duikers in overweging. Dit is waarom het PADI Rescue Diver brevet een vereiste vooropleiding is voor alle PADI kaderopleidingen (Divemaster, Assistant Instructor en Open Water Scuba Instructor).

Doel cursus

Deze training in redding bereidt je er op voor om problemen te voorkomen en, wanneer dat nodig is, te handelen in een noodgeval met een grote variatie van technieken. Deze cursus is bij Dive4all veeleisend, maar wel realistisch voor wat betreft de uitvoering, de inhoud en de benadering. Ondanks het feit dat de aard en de strekking van de situaties waarin reddingsvaardigheden gebruikt zullen worden vaak ernstig is, moet de cursus natuurlijk plezierig zijn en het zelfvertrouwen van de duiker op te bouwen. Het doel van de cursus is:

  • De kennis van de duiker verbeteren, als voorbereiding op een opleiding op kaderniveau.
  • Lesgeven in effectieve redding en eerste-hulp vaardigheden voor het duiken.
  • Duikers voorbereiden voor het handelen in realistische reddingssituaties.
  • Het bewustzijn van de veiligheid bij het duiken verbeteren.
  • De duikers aanmoedigen om op problemen te anticiperen en deze te voorkomen.

De filosofie van de PADI Rescue Diver cursus bij Dive4all is dat er zelden slechts één manier bestaat om een taak te volbrengen. Er is geen juiste manier om een redding uit te voeren, er zijn eerder diverse opties waar de duiker, afhankelijk van de situatie, op kan teruggrijpen. De cursus neemt een flexibele benadering tot het concept van het uitvoeren van een redding - de relatieve kracht en lichaamsbouw van de duiker en de omstandigheden kunnen bijvoorbeeld bepalen welke reddingstechniek in een bepaalde situatie effectief kan zijn. De reddingsoefeningen in de cursus houden rekening met individuele verschillen en vaardigheden, terwijl je aangemoedigd wordt om met alternatieve technieken te experimenteren. Je leert om eerst te denken over de opties welke beschikbaar zijn om in een noodsituatie te handelen en dan te handelen met de beste techniek voor de gegeven situatie.

Inhoud

De training bestaat in feite uit 5 'sessies'. Je mag maximaal 3 sessies op een dag doen, wat het mogelijk maakt om dus Rescue diver te worden binnen twee dagen (!). Bij die optie is het belangrijk te beseffen dat je tijdens de introductiebijeenkomst van de cursus een boek krijgt dat je moet lezen en waarvan je de opgenomen vragen schriftelijk moet beantwoorden, net als bij de PADI Advanced Open Water Diver Cursus. De antwoorden op deze vragen lever je schriftelijk bij de instructeur in. Het is dus niet nodig om langdurige (en vaak ook saaie) theorielessen te volgen. Je kan de theorie geheel zelfstandig, op eigen tempo en op het moment dat je dat zelf wil, doorwerken.

Meestal ziet het programma voor deze training er bij Dive4all zo uit:

Introductiebijeenkomst (1 uur)
Twee praktijkdagen van 09:30 uur tot 16:30 uur
Een schriftelijk examen

De kosten omvatten inclusief het benodigde cursusmateriaal en de brevettering. Het boek en slate mag je dus achteraf houden. Zodra je het boek in handen hebt gekregen, kun je beginnen het te bestuderen. Doe dit van voor naar achteren, en hanteer geen 'willekeurige hoofdstukvolgorde'. Aan het einde van ieder hoofdstuk staan zogenaamde herhalingsvragen. Deze dien je, zoals eerder aangegeven, schriftelijk te beantwoorden en bij de instructeur ergens tijdens de cursus maar uiterlijk op het moment van het examen, in te leveren. Omdat je ze niet terugkrijgt (ze moeten van PADI gearchiveerd worden) moet je even een kopie maken wanneer je ze zelf ook wilt bewaren.

Brevet voorwaarden

Om uiteindelijk je brevet te krijgen moet je:

  • Een kopie van je PADI Advanced Open Water brevet of gelijkwaardig brevet inleveren
  • Een kopie van je laatste drie duiken uit je logboek geven (waarmee je aantoont dat je minimaal 20 duiken hebt gemaakt)
  • Een kopie van je erkende cursus in hartreanimatie te geven, die binnen de afgelopen 24 maanden met goed gevolg is afgelegd
  • Alle herhalingsvragen in het PADI Rescue Diver manual schriftelijk ingeleverd te hebben, welke worden nagekeken en waarvan eventuele fouten worden besproken totdat je het juiste antwoord ervan begrijpt.
  • Het schriftelijk examen met goed gevolg (d.i. minimaal 75% van de antwoorden goed hebt beantwoord.
  • Alle 12 de buitenwateroefeningen (de twee duikdagen) met goed gevolg hebt afgelegd.
  • Twee pasfoto's inleveren, met op de achterkant je naam en geboortedatum (of, wanneer je al eerder een brevet bij Dive4all hebt gehaald, slechts 1 pasfoto voorzien van naam en geboortedatum).

Het programma van de PADI Rescue Diver cursus is gericht op prestatie. Je moet 'presteren' op het gebied van theorie en op het gebied van de praktijk. De sessies in het buitenwater bestaan dus uit 12 vereiste oefeningen, die in twee dagen worden beoefend.

De oefeningen 'horen' bij bepaalde hoofdstukken uit het boek. Op deze manier zullen we ze ook gaan behandelen.

Sessie 1: Hfd 1 -> Buitenwateroefening 1, 2, 3 en 4
Sessie 2: Hfd 2 -> Buitenwateroefening 5 en 6
Sessie 3: Hfd 3 -> Buitenwateroefening 7
Sessie 4: Hfd 4 -> Buitenwateroefening 8, 9 en 10
Sessie 5: Hfd 5 -> Buitenwateroefening 11 en 12

Hieronder zie je waar de buitenwateroefeningen betrekking op hebben:

Reddingsoefening 1 Vermoeide duiker
Reddingsoefening 2 Duiker in paniek
Reddingsoefening 3 Assistentie vanaf de waterkant/boot, duiker bij bewustzijn
Reddingsoefening 4 Duiker in problemen onder water
Reddingsoefening 5 Vermiste duiker
Reddingsoefening 6 Aan de oppervlakte brengen van een bewusteloze duiker
Reddingsoefening 7 Bewusteloze duiker aan de oppervlakte
Reddingsoefening 8 Water verlaten met bewusteloze duiker
Reddingsoefening 9 Eerste hulp bij ongevallen veroorzaakt door druk
Reddingsoefening 10 Hulp vanaf de kant (bewusteloze duiker)
Reddingsoefening 11 Duikongeval scenario 1 (opsporing onder water)
Reddingsoefening 12 Duikongeval scenario 2 (reageren en organisatie)

Op de eerste duikdag zullen we de sessies 1 t/m 3 uitvoeren, op de tweede dag de sessies 4 en 5. Zoals je weet starten we steeds vanaf Dive4all en voeren we de oefeningen uit op een locatie die we vooraf gezamenlijk hebben afgesproken.

Nou, heel veel tekst, maar hopelijk ook veel inhoud en start het plezier in de cursus al een beetje vanaf nu. Je zult zien dat dit een van de leukste PADI duikcursussen is die je tot nu toe gevolgd hebt!

Heb je vragen en/of wil je je graag opgeven voor deze cursus? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.JPG
  • 004.jpg
  • 005.JPG
  • 006.jpg
  • 007.jpg
  • 008.jpg
  • 009.JPG

Cursusdata

Dive4all duikschool
Zie voor de planning van de eerstvolgende PADI RESCUE cursus de homepage van deze site!

Inschrijven

Interesse in een PADI cursus?
Schrijf je hier geheel vrijblijvend in >> 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers