Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Zoals iedereen bij Dive4all weet, horen duikflessen neergelegd te worden, en niet rechtop te staan. Als ze rechtop staan, zal het opleidingskader daar altijd iets van zeggen en ze desnoods zelf neerleggen. Overdreven bezorgdheid?

Wanneer je bij de meest gebruikte duikstekken er op let, valt op dat duikers het in het algemeen niet zo nauw nemen met dit algemeen bekende uitgangspunt. De fles valt toch niet, of het valt wel mee, lijkt de gedachte te zijn. Toch blijkt dat niet het geval.

In het afgelopen jaar heeft er al een aantal ongelukken plaatsgevonden door het omvallen van flessen. Vaak in het buitenland, maar recent (deze week) gebeurde dit ook in Utrecht. Bij een zwembadtraining viel een fles om tegen een muurtje en dat was net genoeg voor een complete lancering van de fles. 

Onderschat het risico van duikflessen niet. Een gevulde duikfles bevat al snel rond de 200 bar perslucht. Dat is net iets meer als 13 keer zoveel de druk van een brandblusser. Voldoende om een fles die in de problemen komt zelfs dwars door een muur te laten gaan.

Opnieuw wil ik hier ook de aandacht vestigen op het grote belang je duikfles minimaal eens in de vijf jaar hydrostatisch te laten testen. Dit kost een euro of 40, maar dan hebben ze hem ook meteen ontroest. Dit ‘onderhoud’ zorgt niet alleen voor een sterk verhoogde veiligheid tot ‘fles problemen’, maar tevens voor je gezondheid en de rest van je apparatuur (met name eerste trap). Officieel moeten vulstations kijken of de fles wel goedgekeurd is, maar zoals je weet doen ze dat zelden of nooit. Daarbij kun je op veel plaatsen zelf vullen en is er zelfs niemand om te controleren. Er zijn verhalen te over waarbij flessen tijdens het vullen kapot gaan doordat ze niet goed meer zijn. Daarbij omstanders verwondend, of, in het slechtste geval, zijn het verhalen met dodelijke afloop.

Duiken is een veilige sport, maar dan moet je er ook wel veilig mee omgaan. Onderhoud en goed gebruik van je apparatuur is daarvoor een eerste vereiste. Zelf denken we dus niet dat ons ingrijpen bij rechtopstaande flessen overdreven bezorgdheid is, maar een plicht van iedere duiker die serieus en veilig met deze fantastische sport omgaat.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers