Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Dit jaar was het de primeur van het North Sea Film Festival in het Museon in Den Haag en Dive4all was er met een kleine (maar fijne) afvaardiging bij!

We begonnen de dag met een workshop over onderwatervideo-apparatuur. Deels natuurlijk gesneden koek na de cursus Onderwaterfotografie bij Dive4all, want van kleurenspectra van belichtingsbronnen en CCD-technologie wisten we al alles af, maar video heeft ook specifieke vereisten waar we over leerden, zoals technieken en technologie voor beeldstabiliteit (er zijn zelfs vleugeltjes voor!).

Daarna namen we in de hoofdzaal plaats om de prachtige amateur en semiprofessionele films te zien van onderwaterleven over de hele wereld. Sommige filmmaker hadden gekozen voor een specifiek duikgebied (zoals Papua, Indonesie) en anderen voor een specifiek thema (zoals duiken in afgesloten ruimten), maar het was allemaal zeer de moeite waard!

Een lunch in een nabijgelegen restaurant was een welkom tussendoortje en daarna ervoeren we bewondering en verontwaardiging bij de fototentoonstelling "Shark Alert". Hier wisselende prachtige foto's van diverse haaiensoorten zich af met schokkende portretten van afslachtingen van haaien (veelal om hun vinnen -circa 5% van het lichaamsgewicht- terwijl de rest van de stervende haaien terug de zee in gegooid wordt!). En wie denk dat dit enkel in verre-landen voorkomt, vergist zich: de begeleide folder toonde dat ook de Europese haaienstand ernstig bedreigd wordt door menselijk toedoen...

We bleven in het thema haai door de workshop "het filmen van haaien" te bezoeken, welke gegeven werd door de gerenommeerde Ralf Kiefner en superbevlogen Andrea Ramalho. Hun doel: het vastleggen van harmonieuze interactie tussen haaien en mensen om zo het onjuiste beeld van haaien als 'moordmachines' te weerleggen en mensen bewust te maken van de noodzaak deze prachtige dieren te beschermen. Wij waren overtuigd!

Dat niet alleen beelden van onderwaterleven mooi kunnen zijn, bewees de fototentoonstelling "World Wildlife Photography Exhibition". Dit was werkelijk een fenomenale collectie van foto's van dieren, planten en landschappen die je onherroepelijk stil deed staan bij de pracht van de natuur. 100% genieten!

Ter afsluiting van de dag bezochten we de film van Ralf Kiefner en Andrea Ramalho waarin ze 7 jaar van ervaringen met haaien toonden. De zeer indrukwekkende beelden wekten zowel jaloezie ("dat wil ik ook!") als reserve ("liever zij dan ik!") op.

Al met al een geweldige besteding van een regenachtige winterzondag vol droog duikplezier!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers