Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter
Per 1 juli 2006 gelden nieuwe normen voor de kleuren waarin cilinders (en dus ook duikflessen) dienen te worden gespoten.
Vanaf bovengenoemde datum is er een standaard norm (NEN EN 1089-3) 'Verplaatsbare gasflessen - Identificatie van gasflessen / Kleurcoderingen' van kracht. Dit nieuwe kleursysteem wijkt af van de tot nu toe nog in Nederland gebruikte kleurcode.

De cilinder moet zich in kleur onderscheiden van cilinders gebruikt voor industriële toepassingen. Daarnaast moet de cilinder worden voorzien van een gevarensticker voor het betreffende gas.

De kleuren voor:

Ademlucht (perslucht?)
    Schouder RAL 9010 wit met daaronder een band RAL9005 zwart Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Zuurstof (O2)
    Schouder RAL 9010 wit Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Helium/zuurstof (O2)
    Schouder RAL 9010 wit met daaronder een band RAL 8008 bruin Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Helium
    Schouder RAL 8008 buin

Argon
    Schouder RAL 6001 donkergroen

De kleur van het cilindrisch gedeelte is niet vastgelegd in de norm en men kan deze daarom vrij kiezen. De uitzonderingen hierop zijn cilinders voor gassen en gasmengsels voor medische toepassing en voor inhalatiedoeleinden (de zogenoemde ademgassen). Hiervan wordt het cilindrisch gedeelte wit gespoten. Dit om een duidelijk onderscheid te maken met de gassen voor industriële toepassingen.

Het cilindrisch gedeelte van persluchtcilinder voor duiker is hier weer van vrijgesteld. Deze mogen ook een andere kleur hebben, zolang deze maar niet verward kan worden met een kleurcodering van een verplichte cilindrische kleurcode.

Na 1 juli 2006 is het niet toegestaan de fles zonder de juiste kleur te (laten) vullen. Ook niet bij een zelfvulstation. Vindt er namelijk, door welke oorzaak ook, een duikongeval plaats, dan dekt geen enkele maatschappij de schade omdat de duikcilinder niet aan de wettelijke eisen voldeed.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers