Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Met een duiklamp duiken met twee buddies, ach kan best. Totdat ook die lamp kapot gaat…

Wie kent de situatie niet? Je staat aan de kant van het meer, het is avond. De maan staat hoog aan de hemel en de sterren fonkelen je geluk toe. Dit wordt de mooiste nachtduik aller tijden. Blijkt dat je buddy zijn duiklamp heeft vergeten op te laden. Niet gaan duiken of op alleen jouw lamp? Wees realistisch. De meeste buddy paren gaan er dan toch in.

PADI schrijft voor dat nachtduiken gemaakt moeten worden door twee buddies die ieder afzonderlijk een lamp hebben en beschikken over een back-up lamp. De praktijk leert echter dat verreweg de meeste duikers geen back-up lamp hebben en daardoor met een enkele lamp het water in gaan. Begeeft een van de twee duiklampen van het buddypaar het, dan wordt tregen het advies in doorgedoken op de overgebleven lamp.

So far, nothing new. Tijd dus voor Dive4all om aan bewustwording te werken en op 13 januari 2009 gingen we in het zwembad, vanzelfsprekend onder begeleiding van een PADI duikinstructeur, deze situatie nabootsen. Ieder buddypaar werd voorzien van een safety diver. Bij het buddypaar ging het licht uit doordat we de duikbrillen verduisterden. En toen kwamen de opdrachten.

Als in een wrak het licht onverwachts gedoofd wordt, moet je eerst zoeken naar de uitgang. De ‘blinde’ duikers moeten met elkaar communiceren. Maar hoe doe je dat? En eenmaal er uit gekomen moet je gezamenlijk aan de opstijging beginnen en deze ook op veilige manier volbrengen. Goed dat er zwembaden zijn…

Als je in het donker vast bent komen te zitten en je kunt je duiklamp niet gebruiken, dan zit je in een uiterst vervelende situatie. Als je dan ook nog buddyloos bent geworden omdat je collega in dezelfde fuik gezwommen is, wordt het meer als behelpen. De deelnemers aan deze bijzondere skills avond, trokken nagenoeg moeiteloos hun vest uit, legde deze op de bodem neer, ontdeden zich van het vastzitten, en deden het vest weer aan. Zij hebben hierdoor het gevoel en het vertrouwen gekregen ook deze extreme situatie de baas te kunnen. Al zullen zij de eerste zijn die zullen aangeven dat je ten alle tijden moet zien te vermijden dat je in een soortgelijke situatie terecht komt.

Duiken op een enkele duiklamp is geen risicoloze aangelegenheid. Je moet wel heel zeker zijn van je eigen kunnen, en dat van je buddy, als je er van overtuigd bent dat bij het defect gaan van deze lamp, je zonder brokken boven zult komen.

In een veilige omgeving, een zwembad, met ervaren instructeur en safety divers, is het leuk, maar ook moeilijk genoeg. Spot dus niet met je veiligheid!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers