Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De nieuwe PADI Advanced Open Water training is van start gegaan. Voor de eerste duik, wrakduiken, moest je wel een beetje een die-hard zijn...

Laten we ermee beginnen te vertellen dat de deelnemers van deze cursus twee pre's hebben. Ze zijn inmiddels ervaren duikers en ze zijn helemaal binnen Dive4all opgeleid en dus goede bekenden van het opleidingskader. Dat was ook wel nodig, want het wrakduiken zoals we het nu deden behelste veel meer dan wat je normaal zou mogen verwachten. We murmulde ons niet alleen door kleine zijruitjes onder water, maar voerden een wrakpenetratie uit zoals je ze in 'werkelijkheid' waarschijnlijk niet zo snel zou doen. Daarbij werden de cursisten door een 'soep' in een wrak geleid om te ervaren wat het betekent om zich in een wrak te bevinden waarin het sediment je alle zicht ontneemt. Onder het motto, wie het extreme beheerst, beheerst ook alle minder extreme situaties!

Met een 1-op-1 begeleiding en met alle andere voorzorgsmaatregelen goed geborgd, doken we het toen nog heldere water in. Na een aantal oefeningen te hebben uitgevoerd, waarbij het toch altijd weer moeilijk blijkt om met heel weinig beweging zich geleidelijk horizontaal voor te bewegen, landde we uiteindelijk boven op een wrak. De manier om hier in te komen was, (don't do this at home!) vest onder water uit, door het gat naar binnen, vest door het gat, om dit vervolgens in het wrak weer aan te doen. Ja, die leuke oefening uit het zwembad die je daarna eigenlijk nooit meer nodig zou hebben...

Natuurlijk, in en op het wrak waren instructeurs aanwezig, er waren vluchtwegen en voldoende 'noodmaatregelen' getroffen, maar als je het dan echt moet doen, dan is het toch altijd anders. Zeker wanneer je zo weinig mogelijk geholpen wordt om jezelf zoveel mogelijk te leren 'redden'.

Ook waren de cursisten verbaasd over hoe 'zwart' het water kan worden wanneer er in een onbedoken wrak duikers voor je uit zijn gegaan. Soep, maar dan wel goed gevulde vissoep, beschrijft het beste waar we door moesten gaan. Als je eenmaal in zo'n wrak zit, en weet dat er 'ergens' een gat/deur moet zitten, maar die niet kan zien, dan ben je blij als er iemand met een sterke lamp nog net een klein signaaltje door kan geven van welke richting je op moet zwemmen. Hoe was het ook al weer? Stop, Adem, Denk en Handel. Yogalessen voor het behouden van de juiste innerlijke rust zouden niet misstaan als je dit soort duiken serieus tot je hobby maakt.

Maar vergis je niet: na de duik was iedereen erg enthousiast! Niet het bekende rondje om de kerk of het behalen van slechts de minimale voorwaarden voor de aftekening. Dit was weer eens echt duiken! Je voelde je weer leven en dat je techniek je niet in de steek laat. Als je echt iets kan en kent, dan merk je dat vooral in de wat meer extreme situaties. En als je dat soort situaties kunt nabootsen onder relatief veilige omstandigheden, dan is dat natuurlijk helemaal top!

Oke, niet voor watjes dus. Maar daarmee mogen we deze cursistengroep dan ook echt niet betitelen! Sterker nog, toen het opleidingskader vertelde wat het plan was aan de waterkant en ze duidelijk aangaf dat dit niet hoefde, maar slechts een voorstel was, gaven ze direct en unaniem aan dat ze dit wel eens wilde proberen. Dat ze daar achteraf geen spijt van hadden, bleek wel uit hun spontane en vrolijke reacties.

Helemaal top dus! En de volgende duik? We verzinnen wel weer wat. En de volgende groep? Die mag misschien ook weer kiezen, je weet maar nooit!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers