Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Als ik aan Noorwegen denk, denk ik aan ruige natuur en fjorden, maar niet meteen aan duiken. Toch is dat wat we gedaan hebben!

We waren uitgenodigd door Eigen Wijze Duikreizen om van vrijdag 13 t/m ma 16 juni 2008 mee te gaan naar Lillesand (vlakbij Kristiansand). Daar zouden we met veertien man op een eilandje in een oude vuurtoren (Saltholmen) slapen en verblijven. We waren te gast bij Dive & Travel Adventures Norway. Wilco Jansen, oprichter van Dive & Travel Adventures Norway, en Nederlander, woont al jaren in Noorwegen en kon daardoor samen met Grete (zijn vrouw) ons de mooiste duikplekken laten zien.

Vrijdag de 13e blijft natuurlijk vrijdag de 13e. Toen we aankwamen op Kristansand (rechtstreekse vlucht van een uur vanaf Schiphol) bleken 3 van de 14 reisgenoten hun bagage kwijt te zijn, waaronder ikzelf. Natuurlijk zaten daar alle (duik)spullen in. Gelukkig werd het meteen netjes geregeld op het vliegveld. Als de bagage met een latere vlucht aan zou komen, zou deze worden nagebracht. Er werden meteen duikspullen geregeld door Wilco en Grete, zodat we geen duik zouden missen. We werden dan ook al snel met de leenduikspullen op de zodiac naar het eilandje gebracht, waar de rest van de groep al zat te genieten van het mooie uitzicht.

‘s Middags maakten we onze eerste duik. We gingen rond Saltholmen duiken. Het weer was erg zonnig, wat meteen voor een echte vakantiesfeer zorgde. We staken ons hoofd onder water en zagen meteen al een hoop kwallen en kelp, wat een mooi gezicht!!

Rode, gele en blauwe vissen, een hoop zeesterren, dodemansduimen (soort koraal), naaktslakjes en anemonen werden gespot. Na de duik gingen we naar Lillesand om een hapje te eten en om in de plaatselijke kroeg het voetbal te bekijken. Voor de echte bikkels kon er daarna nog een nachtduik gemaakt worden. Hier werden kreeften, krabben en een grote snotolf gezien.

De volgende ochtend na een ontbijt met gebakken eieren en spek werd er een duik gemaakt rond Halvstenen. Hier gingen we ook met de zodiac heen. Helaas bleek mijn (gehuurde) ademautomaat te lekken en kon ik niet duiken. Samen met Grete heb ik me toen maar nuttig gemaakt door de duikers op te pikken die na een fraaie duik weer boven kwamen.

Op de terugweg hebben we nog even een siteseeing tussen de eilanden gemaakt. Daarna naar Lillesand om boodschappen te doen voor de BBQ van die avond. Toen we terug waren was er goed nieuws. De bagage was eindelijk gearriveerd. De volgende duik was op Justøy gavlem. Bij terugkomst werd het diner nog even onder de steiger vandaan gehaald; mosselen. Versere mosselen dan dat hebben we nog nooit gegeten! Na een heerlijke BBQ / mosselmaaltijd ging iedereen voorzichtig zijn bedje in. Sommigen hadden voor de BBQ nog de derde duik van die dag gemaakt.

De volgende ochtend was er helaas te veel wind en stroming. Daardoor ging de geplande duik op een wrak niet door. Wel mochten we nog even doorslapen (om 6 uur was de wekker al gegaan). De wind was zo hard, dat uitvaren met de zodiac geen goed plan was. Een rondje om het eiland Saltholmen werd daarom de laatste duik van het weekend. Het water was kouder als de dag daarvoor doordat de stroming anders was. Na de duik klaarde het echter weer helemaal op.

Iedereen had ondertussen z’n spullen gepakt. De laatste nacht zouden we doorbrengen in een aantal hutjes, vlakbij Lillesand. ‘s Avonds nog lekker uit eten met natuurlijk een toast op het gezellige weekend! Dit werd gedaan met aquavit, een Noors drankje (40% alcoholpercentage, dus niet geschikt om op te duiken). De avond werd afgesloten door gezellig na te kletsen met onder het genot van een drankje. Daardoor werd de nacht voor sommigen wel wat kort.

De volgende ochtend hadden we nog een heerlijk ontbijt en moesten we helaas daarna al afscheid nemen. We konden terug kijken op een erg geslaagd weekend met mooie duiken. Duiken in Noorwegen? Zeker de moeite waard!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers