Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Wie het Great Barrier Reef en Zuid Egypte gewend is, zal misschien niet heel enthousiast zijn over het duiken in Thailand. Er was toch iets minder soortenrijkdom, iets minder koraal, iets minder zicht. Maar de groep Dive4all duikers die gisteren op Schiphol landde, was toch dol enthousiast! Duiken is immers niet alleen een activiteit onder water!

Langer dan normaal bleef Dive4all dit jaar op haar buitenlandse duikreis weg. Niet zo vreemd, want onze duikbestemming lag op zo'n slordige 10.000 KM van Utrecht vandaan. Omdat we tussen de duikdagen door, maar ook op het einde van de vakantie, wat duikvrije dagen hadden, werd een aantal culturele zaken van het land bezocht. Thai Boxing, een Boeddhistische tempel (kan er meer tegenstelling zijn?), maar bijvoorbeeld ook het tropisch regenwoud en een ritje op een olifant, stonden op het pogramma voor de deelnemers. 

We waren dit jaar met een wat kleinere groep mensen op stap gegaan. De belangrijkste redenen hiervan waren de duur en de kosten van de reis. Dit maakte de reis echter niet minder leuk! We deden alles samen en hadden tot het allerlaatste moment het grootste plezier.

Op enkele duikstekken leefden veel soorten zacht koraal, zwommen we door enorme scholen vissen en hadden we ontmoetingen met haaien, octopussen en veelkleurige zeesterren. De duik op de King Cruiser(wrak) was uiterst succesvol. Vaak is het hier slecht vertoeven. Geen zicht en veel stroming (open zee). Maar dit keer was het een enorme meevaller. We zagen het schip al vanaf de boei liggen en afdalen met een lijn was niet nodig.

Anders was het duiken op de Hin Muang (Paarse Rots) die zo'n 500 meter van Hin Daeng verwijdert ligt. De bovenkant van het rif begint op een diepte van 15 meter en daalt af tot een diepte van 70 meter (dit is overigens meteen ook de diepste duikplek in Thailand). We hadden te maken met een slechte organisatie van het duikresort waar we bij verbleven zodat duikers soms meerdere malen versleept moesten worden voordat zij aan hun afdaling konden beginnen. Doordat de boot niet vastgelegd werd (men kon geen aanlegboei vinden die later eenvoudig te zien bleken) was het flink behelpen. Een stevige stroming tijdens het afdalen in het blauwe om vervolgens al ploegend de onderwaterberg te vinden, was voor sommigen een beproeving. Het onderwaterleven teleurstellend. Een enkeling brak daardoor zelfs de duik vroegtijdig af.

De rotsformatie van Hin Daeng (Rode Rots) die vlak bij de Paarse Rots ligt, komt een klein beetje boven de oppervlakte van de zee uit en daar kun je goed je boot aan vastleggen. Het loopt hier geleidelijk af tot een diepte van 50 meter. De rotswanden zijn overtollig bedekt met zachte koralen en anemonen. Je komt hier van alles tegen. Deze koralen bieden bescherming aan kleine rifvisjes, Boxer garnalen, Inktvissen en murenes. Er wordt tevens veel gejaagd rond dit rif door grotere vissen. Alhoewel men hier volgens zeggen vaak Mantas en Walvishaaien tegenkomt, hebben we niets van dit hier mogen ontmoeten. Toch bleek het een feest te zijn in vergelijking tot de eerder die dag gemaakte duik op de Paarse Rots,

Het grootste feest was denk ik toch wel het eten. De veelkleurigheid van het onderwaterleven leek model te hebben gestaan voor de vele curry's, de juices en groentes die we hebben gegeten. Sommigen van ons leken zich al snel te hebben geabonneerd op een bepaalde type gerecht, zoals spring rolls of fried vegetable rice. Anderen lieten zich iedere keer opnieuw verassen. En dat kan goed, want voor 10 Euro heb je zowat de gehele voortreffelijke kaart in ieder restaurant wel besteld.

Al met al een hele leuke en interessante vakantie. De duiken misschien niet altijd even fantastisch, maar de locatie, de plaatselijke bevolking en de culturele mogelijkheden, naast het voortreffelijke eten, maakte het geheel toch weer helemaal top! Er hebben zich nu al weer mensen opgegeven voor de volgende duikreis. Overdreven? Wij denken van niet. Maar wij waren er dan ook bij!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers