Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De bodem langs de kust bestaat in Nederland van nature uit zand en klei. Maar door onze pogingen van meer dan tien eeuwen het water tegen te houden, hebben we op veel plaatsen een hardere ondergrond gecreëerd. Het is juist daar waar planten en dieren zich goed kunnen handhaven, zelfs soorten die normaal gesproken in Nederland niet voor zouden zijn gekomen.

In september 2007 zijn we weer een lang weekeinde in Renesse op bezoek geweest om die harde kustplaatsen te bezoeken. Dit jaar met wat minder mensen dan gebruikelijk, maar ook met 10 man maakte dat het er zeker niet minder gezellig door! We troffen het daarbij erg met het weer! Op meer dan tien meter diepte drong het toch nog sterke zonlicht door en dat leverde heel wat mooie beelden op.

We hebben een aantal noemenswaardige duiken gemaakt, waarbij de duik in de Noordzee bij Westkapelle tot de meest bizarre gerekend mag worden. Je loopt daar namelijk met al je duikspullen via een trap langs een strandtent het brede zandstrand op om de zee in te gaan tussen een aantal golfbrekers. Met een aantal centimeter zicht ga je op zoek naar een aantal wrakken dat daar op een meter of drie diep op je liggen te wachten.

Het zijn overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. We vonden tanks en rupsvoertuigen, de bunkers staken boven het water uit en waren daardoor niet alleen uitstekende referentiepunten, maar dus ook verwaarloosbaar als duikobjecten.

Het groepje waarin de auteur van dit artikel dook, bestond door omstandigheden uit drie ervaren duikers. We vonden object na object, maar hadden bij ieder obstakel even de tijd nodig om al voelende te achterhalen wat het nu precies was wat we gevonden hadden. Maar toch erg gaaf om te doen, zeker voor duikers die het meer technische duiken, dus geheel op de meters duiken, een leuke activiteit vinden.

De duikplaats bij Westkapelle staat bekend om haar slechte zicht. Slechts een aantal keer per jaar is het water helder en dan toch wel tot een meter of vijf. Nu was daar maar weinig van te merken. Voor ons was het desalniettemin een geweldige ervaring!

De duik bij Dreischor, bij het gemaal, die we een dag later maakte, staat garant voor het exact tegenovergestelde van de duik bij Westkapelle. Veel helderder kun je je het water in Zeeland niet voorstellen!

Het gemaal van Dreischor is een van de oudste en bekendste duikplaatsen in de Grevelingen. Doordat men met het gemaal voedselrijk zoet water de Grevelingen in pompt, is het rond de twee enorme spuipijpen fraai begroeid.

Een weekeinde waaraan je terugdenkt in de vorm van “gaan we volgend weekeinde weer?”

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers