Op 28 februari organiseerde Peter een Learn en Ask sessie over fysiologie. Dit werd een presentatie van maar liefst 3 uur. Toch verslapte de aandacht niet!
Peter, in zijn vrije tijd arts en als vak bij Dive4all Divemaster i.o., kon op zijn bekende enthousiaste en interessante wijze de groep aanwezigen aan de hand meenemen in de wereld van de (duik-)fysiologie. Het werd al snel duidelijk dat wanneer je op een aantal zaken let, duiken weinig risico met zich mee hoeft te brengen.
Er werd uitgebreid ingegaan op zaken als zuurstofvergiftig, stikstofnarcose en bijvoorbeeld mogelijke oor- en klaarproblemen. Natuurlijk werden ook zaken als (oorzaken van) decompressieziekte en longaandoeningen behandeld.
De presentatie bestond echter niet overwegend uit zaken die mis konden gaan. Uitgebreid werd stilgestaan bij de werking van de longen, gas uitwisseling en bijvoorbeeld het hart. De invloed van roken, koolmonoxide en alcohol op duiken werden helder en snel inzichtelijk gemaakt.
Uiteindelijk bleek dat er maar weinig mensen overlijden aan recreatief duiken, en in de gevallen dat dit gebeurde was er in de meeste gevallen sprake was van paniek waarbij de duiker (juist door deze paniek) iets deed waardoor hij uiteindelijk zichzelf in (een te groot) gevaar bracht.
Paniek bij duikers ontstaat vrijwel altijd wanneer de duiker een zo’n grote angst opgebouwd heeft, dat de duiker ‘buiten zinnen’ gaat handelen. Het is belangrijk zich te beseffen dat paniek een situatie is die niet alleen voorkomen moet worden, maar ook voorkomen KAN worden. De juiste ademhaling neemt daarbij een sleutelrol in.
Duiken is wat dit betreft op de eerste plaats geen fysieke, maar een mentale sport. Neemt niet weg dat de fysieke zaken rond het duiken voldoende aanleiding gaven voor een erg leuke sessie!