Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Afgelopen dinsdag hebben we ons gebogen over vastzitten onder water. Hoe kan dat gebeuren, wanneer en waardoor? Hoe kun je jezelf het beste bevrijden? Het werd een nette training!

Vastzitten komt weinig voor. Maar wie duikt op wrakken in bijvoorbeeld de Noordzee of af en toe een duikje maakt bij Oudekerk aan de Amstel of in de Spiegelplas, heeft wel degelijk een vergrote kans op dit beangstigende fenomeen. En wie heeft nooit bij Dreischor in de Grevelingen gedoken zonder verrast te worden door de fuiken?

Nadat we werden voorzien van een enthousiast verhaal over vastzitten, vastgeklemd zitten en ‘lijnen scheppen’, zou je zowat overtuigd kunnen raken van de lol die je er aan kunt beleven. Maar niets is minder waar. Vastzitten onder water kan natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Daar aandacht aan besteden behoort dan ook tot de taak van een goede duikvereniging.

Alhoewel we vernamen hoe belangrijk het is om juist in de Noord Europese wateren een duikmes bij je te hebben, gingen we het zwembad in met slechts een enkel mes. Dit  behoorde bij een van de oefeningen die we in een carrousel opstelling gingen uitvoeren.

Een (deel van een) sleepnet vastgemaakt aan een trap, bootste de situatie na die ontstaat wanneer je een wrak verlaat en blijft haken aan een van de gekapte sleepnetten die zich daarop bevinden. Ook leerden we een techniek om ons te bevrijden van en uit een fuik. We leerden er zelfs doorheen te zwemmen zonder verder nog vast te komen zitten door het vest onder de buik te klemmen en zo door te zwemmen.

Je kunt door een lijn ‘gegrepen’ worden onder water. De lijn komt dan vaak net onder je kraan te zitten. Met een speciale techniek kun je jezelf daar eenvoudig uit bevrijden, maar een buddy is natuurlijk altijd beter!

Met het mes, en dan met name met de lijnsnijder, oefenden we het doorsnijden van een lijn achter ons. Dat viel best mee. Lastiger werd het om onszelf zonder mes te moeten bevrijden uit een omwikkeling van een camouflagenet.

Al met al een zeer nuttige, maar ook leuke avond. Het geeft je enerzijds veel meer vertrouwen en minder angst om vast te komen zitten. Je weet ook beter waar je op moet letten, en natuurlijk ook wat je kunt doen mocht je toch nog vast komen te zitten. Anderzijds is het natuurlijk ook heel leuk om al die dingen onder water te doen. Weer eens wat anders dan de standaard skills.

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers