Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Veel duikers kennen de donderpad wel. Dit is een visje dat familie is van de tropische schorpioenvis en koraalduivel. Met een brede kop, taps toelopend lijfje en grote gestekelde vinnen is het een mooi gezicht. Bovendien zijn het camouflage-jagers, die dus doodstil blijven zitten terwijl ze bewonderd kunnen worden. Meestal hebben duikers de groene of bruine zeedonderpad gezien in bijvoorbeeld het Grevelingenmeer. Ook in zoetwater zit een donderpadvariant: de rivierdonderpad.

Bij de Dive4all funduik van 17 februari was deze rivierdonderpad het doel. Het gerucht ging namelijk dat enkele exemplaren op de botter genesteld zaten. Rivierdonderpadden zijn honkvast en zitten meestal op eenzelfde plek in een gebied van 15-20 meter. Vakantie, congressen en koudwatervrees hadden veel afhakers gebracht, maar zowel Wouter als Peter hadden er zin in. Bij het bereiken van de botter werd direct het eerste rivierdonderpad-exemplaar in de lichtstraal gevangen. Het gerucht bleek waar. Op de botter bleken zelfs meerdere exemplaren te zitten.

Recent werd door Dive4all de 'visherkenning' theorie gegeven door Leon. Het was wel weer erg opvallend dat het voor beide buddies de eerste maal was dat een rivierdonderpad gezien werd, terwijl ze toch >100 duiken in Vinkeveen gemaakt hadden. Zouden ze er al die tijd 'blind' overheen gezwommen zijn?? De moraal is weer duidelijk: weet wat je moet zien, en je ziet het!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers