Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Hoe vaak gebeurt het niet dat je als duiker een vis ziet zwemmen waarvan je je afvraagt hoe die nu eigenlijk heet? Handig als je instructeur een bioloog is en daar aandacht aan schenkt! Als er dan ook nog een Nieuwsjaarsborrel aan vast zit, is Dive4all wel te porren voor een avondje of twee!

In de duikwereld zegt men wel dat er twee typen duikers zijn. Het eerste type duikt om het duiken zelf. Het tweede om wat je er mee kunt doen. Voor het eerste type is duiken an sich het doel, het tweede type beschouwt duiken als een middel om iets anders mee te bereiken. Echte natuurliefhebbers behoren vaak tot de tweede categorie en tot dit type duiker behoort verreweg de grootste groep duikers binnen Dive4all. Een cursus visherkenning vindt daar dan ook gretig aftrek. Gratis natuurlijk voor leden van Dive4all!

Tijdens de eerste avond werd er ingegaan op het aspect van het herkennen zelf. We nemen niet neutraal waar, maar zien wat we kennen. Daarbij geven we meer aandacht aan bepaalde aspecten dan aan andere. We letten bij gezichtsherkenning bijvoorbeeld meer op de haren dan op de mond en met omgekeerde gezichten kunnen we niet zoveel. Met een aantal kleine testjes werd snel duidelijk dat je moet leren kijken, en dus leren herkennen. De slotconclusie hiervan is dat wie weet waar hij op moet letten, meer zal zien.

We hebben ons diezelfde avond vooral geconcentreerd op de zogenaamde Nederlandse beenvissen. Er werd wel degelijk aandacht besteed aan de afkomt van vissen en de indeling daarvan in het dierenrijk, maar het echte herkennen van soorten bleef dus nog even beperkt tot deze groep vissen.

Niet dat daar weinig soorten en varianten van zijn, alleen dit thema zorgt al voor voldoende stof ter bestudering. Want het duurt toch even voordat je het verschil tussen brasem en blei ziet als je bedenkt dat de lengte van de diameter van de ogen en de afstand van het oog tot de neus een van de belangrijkste kenmerken voor deze soorten is.

Een tal van praktische tips, zoals het tellen van de rugvinnen, het in context nemen van de omgeving of het wel of niet zwemmen in scholen van de vissen, werden veelvuldig verstrekt waardoor dit een avond was die zelfs het type I duiker zou hebben geboeid!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers