Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Met Dive4all duiken we het hele jaar door, dus ook in de wintermaanden. Het water kan in temperatuur dalen tot slechts enkele graden boven nul. Vaak is dit zeer de moeite waard, want het water is helder en de duikplekken relatief rustig. Sommig onderwaterleven is bovendien alleen tijdens de koude perioden te zien!

Bij het duiken in 'koud' water is een droogpak aan te raden. Waar de grens ligt is voor iedereen persoonlijk verschillend, maar het is gebruikelijk dat men duiken in natpak bij temperaturen onder de 12-15 graden op z'n minst 'fris' vindt. Toch zijn er bij Dive4all diverse bikkels die ook in water van <5 graden in natpak doorduiken. Om dit verantwoord te doen is het belangrijk je bewust te zijn van het gevaar van onderkoeling en maatregelen te nemen dit te voorkomen. Lees meer over onderkoeling.

Met een droogpak verleg je de temperatuurgrens waarbij nog comfortabel gedoken kan worden en kun je bij eenzelfde temperatuur langer comfortabel duiken. Daarnaast is duiken in droogpak een leuke vaardigheid om aan te leren. Bij Dive4all kunnen leden gratis een droogpakcursus krijgen. Omdat diverse leden in bezit zijn van een droogpak is het bovendien veelal wel mogelijk een droogpak te lenen om het eens uit te proberen. Lees meer over droogpakken.

Tips voor natpakduikers bij duiken in koud water:

1. Zorg voor een goed passend natpak, bij voorkeur dubbel-7mm, en adequate handschoenen en cap.

2. Beperk de duiktijd en wees alert op tekenen van onderkoeling. Wees niet beschroomd een duik af te breken. Spreek van tevoren met je buddy nadrukkelijk de handsignalen door voor 'ik heb het koud', 'ik wil nog ..x.. min. duiken' en 'laten we de duik afbreken'.

3. Draag een t-shirt onder je wetsuit en sokken in je schoentjes. Deze beperken waterbeweging in/uit je pak en schoenen.

4. Droog je snel af nadat je uit het water gekomen bent. Water geleidt warmte veel sneller (ca. 20X) van je lichaam af dan lucht.

5. Neem muts, handschoenen, sjaal en makkelijk aan te trekken warme kleren mee en doe deze zo snel mogelijk na de duik aan/op. Vooral de muts is essentieel, want je verliest snel veel warmte via het hoofd.

6. Neem een thermosfles heet water mee. Dit komt met name bij een tweede duik zeer van pas om je koude natte pak om te toveren in een lekker warm en uitnodigend hulsel voordat je jezelf erin hijst.

7. Overweeg handen-warmertjes aan te schaffen. Dit zijn herbruikbare zakjes met een gel die middels opwekken van een chemische reactie warmte afgeeft. Lekker.

  • 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg
  • 004.jpg
  • 005.JPG
  • 006.jpg

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers