Het aantal boten om vanaf te duiken in Hurghada (Egypte) groeit nog steeds. Wat betekent dit voor de gevoelige onderwaterwereld?
De beschadiging van koraalriffen door ankers is een inmiddels bij iedereen bekend verschijnsel en er wordt steeds meer tegen gedaan. Het meest effectief blijkt het aanbrengen te zijn van boeien waaraan men verplicht moet ‘ankeren’. Hiermee wordt voorkomen dat iedere boot zijn eigen anker uitgooit om vast te komen liggen.
Vanzelfsprekend kun je aan een boei niet heel veel schepen vastmaken, maar zoals iedere ‘vakantieduiker’ wel eens ervaren zal hebben, maakt men de boten niet zelden aan elkaar vast. Dit probate middel helpt goed tegen de onderwater verwoesting, maar voor de regulering van de drukte onder water, is dan nog geen sprake.
De boeien worden nu dan ook steeds meer als management tools ingezet. Door het aantal boten te bepreken dat direct en indirect mag worden bevestigd aan een boei, wordt ook de drukte onder water gemanaged. Eenvoudig maar effectief. Zo hebben de Egyptische duikresorts vernomen dat ‘eerst komt, eerst maalt’ en dat ze, bij aanmeren als overtollig schip, stevige boetes te wachten staat.
Ook op plaatsen waar dergelijke verordeningen (nog) niet van kracht zijn, helpt het plaatsen van dergelijke boeien voor het natuurbehoud. HEPCA heeft bijvoorbeeld in samenwerking met de Egyptische Environmental Affairs Agency (EEAA) en de United States Agency for International Development (USAID) al meer dan 1000 boeien geplaatst in de Rode Zee. Schippers werden getraind in het gebruik van deze boeien en vanaf 1998 zijn al meer dan 800 kapiteins geschoold in wat wij natuurbehoud en natuurbewustzijn zouden noemen.
Het plaatsen van de boeien is niet zo eenvoudig als wellicht gedacht zou kunnen worden. De bodemstructuur, maar ook de stroming en dichtbij gelegen elementen bepalen de moeilijkheidsgraad. Zo kan in een zandige bodem moeilijker iets worden bevestigd dan aan een rotsbodem. Sterke stroming vereist een andere boei en andere kabels dan daar waar de boei in de luwte wordt gelegd. Met al deze factoren wordt nauwgezet rekening gehouden.
Op meer plaatsen in de wereld worden dergelijke maatregelen getroffen, maar dit project is het grootste ter wereld op het gebied van het plaatsen van de boeien voor dit doel. Een geweldig goed initiatief, vindt Dive4all. Niet teveel praten en problemen opwerpen, liever adequaat handelen!