Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Er wordt steeds meer met rebreathers gedoken. Vorig weekeinde zagen we nog enkele mensen bij Vinkeveen met deze apparatuur in de weer. Goedkoop is dat overigens niet, zeker niet als je het vergelijkt met het “normale” duiken, dus waarom zou je dat willen doen?

Wat is een rebreather?

Een rebreather die geschikt is om mee te duiken, wordt gebruikt om onder water mee te kunnen ademen. De uitgeademde lucht wordt door de rebreather opgevangen en zo behandeld dat het weer als gewone ademlucht kan worden gebruikt. In principe doen alle rebreathers hiervoor hetzelfde: uit de uitgeademde lucht moet de koolstofdioxide worden verwijderd en er moet zuurstof aan toe worden gevoegd.

Duikers gebruiken rebreathers vooral omdat ze geen of veel minder bellen uitademen. Dit komt bijvoorbeeld het onder water fotograferen ten goede omdat dieren daardoor iets minder schrikachtig reageren op de duiker. Maar het biedt ook een warmer in te ademen ademgas en je hoeft minder vaak te tanken. Het biedt namelijk al snel de beschikking over 3 tot 6 uur ademgas per “tankbeurt”.

Duiken met een rebreather vergt echter wel meer kennis van de duiker. En de kosten per duik zijn ook hoger dan met reguliere duikapparatuur. Die combinatie zorgt er voor dat er nog steeds veel meer met open circuit systemen wordt gedoken, dan met rebreathers.

Een open circuit

Een open circuit is een systeem waarbij de duiker ademgas inademt vanuit een duikfles en als de duiker uitademt de lucht in het omringende water afstaat. Je zou kunnen zeggen: de normale of reguliere manier van ademhalen onder water.

Open circuit systemen zijn relatief goedkoop en eenvoudig te onderhouden. Daarentegen gebruiken ze onnodig veel lucht. Immers, als we lucht inademen gebruiken we daar maar een klein deel van. Gemiddeld bevindt zich in de lucht 21% zuurstof. Uitgeademde lucht bevat nog steeds 16% zuurstof. We gebruiken dus maar 5% van de aanwezige zuurstof. Al het uitgeademde zuurstof laten we ‘weglopen’ tijdens het uitademen in het water. Jammer natuurlijk, maar we ademen ook koolstofdioxide uit en daar moeten we wel van af. Koolstofdioxide is immers het restproduct van onze verbranding.

Een gesloten circuit

Een rebreather is een gesloten circuit. Dit betekent dat het de uitgeademde lucht opvangt. Grof gezegd is dat lucht met 79% stikstof, 16% zuurstof en 5% koolstofdioxide. Als je die lucht zou kunnen hergebruiken, dan hoef je er maar weinig zuurstof aan toe te voegen en wat koolstofdioxide er aan te onttrekken. Je kunt dit vergelijken met het ademen uit een plastic zak waar je, bij iedere ademteug, de koolstofdioxide uithaalt en zuurstof aan toevoegt. En dat is nu net wat een rebreather doet.

Het grote voordeel van de rebreather is dat je dus in verhouding maar weinig gas mee hoeft te nemen omdat je de uitgeademde gas toch voor het grootste deel kunt hergebruiken. Kortom: weinig ademgas nodig zodat je met dezelfde hoeveelheid gas veel langer onder water kunt blijven. Iemand rekende eens uit dat als je met een rebreather dezelfde hoeveelheid gas mee zou nemen als bij een open circuit systeem, je daarmee ongeveer 24 uur zou moeten kunnen duiken.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende typen rebreathers waarbij de CCR en de SCR de meest bekende zijn.

De CCR (Closed Circuit Rebreather) is een rebreather die volledig gesloten is. Dit betekent dat de CCR alle lucht hergebruikt en niets het water in laat lopen. Nou ja, helemaal niets is niet echt waar omdat tijdens het opstijgen wat lucht moet kunnen ontsnappen om het drukverschil op te lossen.

Om de lucht in een CCR te kunnen recyclen wordt 100% zuurstof gebruikt. Er is ook een gas nodig om de ademlucht te kunnen verdunnen. Meestal is dat gewone perslucht. Een CCR gebruikt dus twee soorten gas.

De SCR (Semi Closed Rebreather) is een halfgesloten circuit en recyclet niet alle uitgeademde lucht, maar slechts een deel daarvan. Een deel wordt daardoor uitgeademd en vormt bellen in het water. Dit zijn echter veel kleinere belletjes dan bij een open circuit systeem en er komt ook een stuk minder lucht in het water terecht. De uitgeademde lucht wordt door een SCR vrijwel altijd aangevuld met EAN36 (36% nitrox) of hoger. Een SCR heeft dus maar een gas nodig.

Een scrubber

Om het teveel aan koolstofdioxide uit de uitgeademde lucht te verwijderen, wordt gebruik gemaakt van een scrubber. Een scrubber is een soort filter die, gevuld met chemicaliën, koolstofdioxide kan verwijderen door dit te binden aan deze chemicaliën. Tijdens dat proces ontstaan er restproducten zoals water en warmte. Het is deze warmte die de ademlucht wat verwarmt. Dat wordt overigens ook door de duiker zelf gedaan omdat de uitgeademde lucht al door het lichaam verwarmd is.

Op een gegeven moment werkt een scrubber niet meer goed omdat de chemicaliën dan opgebruikt zijn. Dat kan natuurlijk een gevaar opleveren, de koolstofdioxide moet immers verwijderd worden. De chemicaliën moeten daarom tijdig worden vervangen. Rebreather duikers controleren voor iedere duik hun apparatuur op dit soort zaken en dat maakt de duikvoorbereiding wel wat complexer.

Mares rebreather Horizon

Mares heeft onlangs de Mares Horizon voor recreatieve duikers uitgebracht. Dit is een SRC voorzien van twee scrubber patronen, met elk 1kg CO2 absorberende korrels die door de duiker zelf kunnen worden bijgevuld. Hij is geschikt voor duiken in water van 4 tot 34 graden Celsius en voor duiken tot 40 meter diepte.

Dit apparaat is vooral gericht op de recreatieve markt en is daarvoor zo eenvoudig mogelijk in gebruik gemaakt. Mares pretendeert hiermee een rebreather op de markt te hebben gebracht met de eenvoud en veiligheid zoals een open systeem. De prijs van een dergelijk apparaat ligt al snel boven de €4.000 en zal naar verwachting vanaf september 2019 leverbaar zijn.

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers