Alhoewel de die-hards van onze vereniging nog in natpak duiken, zijn de meesten van onze duikvereniging toch wel overgestapt op hun winterse kloffie: het droogpak. Wie hem netjes had opgeborgen, kan er weer met veel plezier gebruik van gaan maken, maar o wee wie onzorgvuldig was…
Duikapparatuur behoeft onderhoud. Dit geldt voor alle onderdelen, en dus ook voor het droogpak. Op een of andere reden worden duikers hier nauwelijks in voorgelicht. Reden dus om hier weer eens een artikel aan te wijden op onze site.
Een droogpak kun je heel goed wassen. Je spoelt de rits af met schoon water zodat zand en ander vuil niet in de rits achterblijft. Ook is het verstandig het droogpak regelmatig van binnen schoon te wassen. Nooit gemerkt hoeveel je zweet tijdens het duiken? Je zweet altijd meer dan je denkt. Af en toe je neus in het pak steken en inhaleren zegt genoeg. Natuurlijk moet je het pak wel weer goed laten drogen voordat je hem weer gebruikt.
Als je gedoken hebt en je pak netjes hebt laten drogen, zul je hem vaak willen opvouwen. Afhankelijk van het pak is het ’t beste om de rits helemaal open, of juist helemaal dicht te doen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je hem maar niet halverwege sluit. Het beste is overigens niet opvouwen, maar het pak aan de schoenen op te hangen. Maar ja, je moet er dan wel de ruimte voor hebben. Veel duikers gebruiken talkpoeder om de seals gladder te maken (handig bij aan en uittrekken!), maar je moet de seals vooral beschermen als ze wat langer liggen. Juist dan is talkpoeder (zonder parfum!) een uitstekend middel. Als je een droogpak wilt ‘opvouwen’, dan doe je dat bij voorkeur door hem op te rollen. Leg hem daarvoor netjes op de grond (rug naar beneden) en begin vanaf de schoenen. De mouwen sla je uiteindelijk om de rol heen. Het kan zijn dat de fabrikant een papiertje heeft meegeleverd waarop staat hoe je het pak moet opvouwen. Als dat het ’t geval is, dan verdient die methode de voorkeur boven degene die we hier beschreven hebben.
Als je net als ik wel eens een lekkend pak hebt gehad, dan weet je hoe vervelend (en vooral koud) dat kan zijn. Ga meteen op zoek wanneer je denkt dat je een lek hebt. Met meteen actie ondernemen voorkom je dat het erger wordt. Kijk goed naar de plekken op je onderkleding. Dat moet een goede hint zijn voor waar het lekt. Ben je bij je polsen of je nek nat, dat gaat het vrijwel altijd om je seal. Het kan echter ook zo zijn dat je iets tussen je seal had, bijvoorbeeld het boord van je onderpak. Een gaatje bij je benen is vaak gemakkelijker te vinden. Vul je pak met water en kijk waar er iets uitstroomt. En hoop dat het groot genoeg is, anders zoek je je tureluurs.
Ook kan het voorkomen dat er water naar binnenkomt via het uitlaatventiel (linkerarm). Vaak doet het schoonspoelen hiervan met schoon water al wonderen. Zand en vuil kunnen er voor zorgen dat de deflator een klein beetje open blijft staan waardoor het water een weg naar binnen kan vinden.
Ik duik zelf in een trilaminaat pak. Net als rubberpakken zijn die heel eenvoudig zelf te repareren. Met een fietsbandreparatieset heb ik al heel wat gaatjes perfect dicht kunnen krijgen. Het werkt overigens het beste, heb ik proefondervindelijk ondervonden, wanneer je het gaatje vanaf de binnenzijde dichtplakt. Let wel op; neopreen droogpakken kun je hier niet mee repareren! Hiervoor heb je speciale lijm nodig die je bij duikwinkels kunt kopen.