Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Duikapparatuur zoals ademautomaten en natpakken, moeten onderhouden worden. Hoewel dit niet de noodzaak voor professionele service van de apparatuur vervangt, verlengd het wel de levensduur en goede werking (en dus een veilig gebruik) van deze apparatuur.

SnorkelsetSnorkel materialen
Na iedere duik moet je het masker uitspoelen met schoon water. Je beoogd hiermee vooral eventueel zout, zand en chloorresten te verwijderen. Als het masker in gemaakt van transparant siliconen, houd het dan ver van gekleurd plastic, anders kan het verkleuren. Bewaar maskers niet in een afgesloten bakje (bijvoorbeeld de meegeleverde masker verpakking) zodat je daarmee voorkomt dat er schimmel ontstaat. Een goed geventileerde ruimte doet wonderen! Snorkels en vinnen spoel je ook af met schoon water en laat je in en goed geventileerde ruimte drogen. Controleer met enige regelmaat het bitje aan je snorkel of deze nog wel helemaal heel is.

Neopreen natpakken
natpakZout en zand kan de cel structuur in het neopreen kapot maken en het is daarom van belang dit goed af te spoelen na iedere duik met schoon (zoet) water.  Neopreen moet je nooit laten drogen in de zon, maar altijd in de schaduw. Doe je dit wel, dan geef je het zout extra de mogelijkheid om zich in het neopreen vast te zetten. Een niet (goed) gespoeld neopreen natpak in de zon plaatsen is dus vragen om problemen!
Veel natpakken kunnen overigens gewoon in een wasmachine gewassen worden. Let wel op, je mag ze dan alleen koud wassen en zonder wasmiddel! Het beste hang je natpakken op aan een hangertje, en leg je ze niet opgevouwen weg. Zeker niet als je hem een langere tijd niet gebruikt! Om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen geldt ook hier dat je het pak in ene goed geventileerde ruimte op moet hangen. Vanzelfsprekend geldt dezelfde behandeling ook voor caps, neopreen handschoenen en bijvoorbeeld schoentjes.

Ademautomaten
Na iedere duik moet je deze apparaten spoelen in schoon water om te voorkomen dat eventuele zand en zoutresten in het apparaat gaan zitten.  Vergeet nooit de beschermkap op de eerste trap te draaien voordat je deze spoelt zodat er geen water in kan komen. De beschermkap plaatsen zodra de eerste trap van de fles verwijderd is, is altijd slim. Het voorkomt immers ook dat onnodig stof en ander vuil de eerste trap in kan komen. Maak natuurlijk wel het beschermkapje droog/schoon, voordat je hem plaatst.
Als er geen druk meer staat op de tweede trap, moet je de waterloosknop niet meer indrukken. Doe je dat wel, dan zou er water in het binnenwerk van de tweede trap kunnen komen, iets wat je moet voorkomen.
Na een duikvakantie waarbij je intensief gedoken hebt in zout water, verdient je ademautomaat een extra grondige schoonmaakbeurt. Het zout koekt gemakkelijk aan. Controleer bijvoorbeeld goed de balletjes in de bajonetfitting van de inflator slang waarmee je die slang vast maakt aan je vest.
Vergeet niet je ademautomaat eens per jaar (of na 100 duikuren, als dit eerder plaatsvindt) aan te bieden voor een servicebeurt bij een authorized service center voor jouw merk ademautomaat.  

Vesten
Als je je vest niet heel goed schoonspoelt na een duik, blijven er altijd wel chloor-, zout- en/of zandresten achter in en op je vest nadat je gedoken hebt. Door buoyancy control onder water loopt er altijd wel wat water in het vest. Laat dat  water na iedere duik goed uit je vest lopen door je vest helemaal op te blazen, hem wat heen en weer te bewegen in verschillend eposities zodat het water zich op de juiste plek kan verzamelen en hem dan zo vast te houden dat een snelontluchter het laagste punt is geworden. Trek deze dan open zodat al het water er uit kan lopen. Soms moet je deze procedure een aantal keer herhalen.
Als je het vest een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, dan is het vooral belangrijk dat het vest, ook aan de binnenkant, zo droog mogelijk is. Doe je dit niet, dan kan er snel schimmel ontstaan in het vest wat de kwaliteit en de goede werking tegen kan gaan. Er zijn overigens middelen in omloop waarmee je het vest aan de binnenkant kunt uitspoelen die deze schimmelwerking tegengaan. Je kunt ongeparfumeerde talkpoeder gebruiken om broosheid en daarmee poreusheid tegen te gaan als je het vest een langere tijd moet opslaan.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers