Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Gewaagd maar echt waar: Mares gaat een nieuwe lijn ademautomaten voeren waardoor bijvoorbeeld de Carbon en Abyss het veld zullen moeten ruimen voor de nieuwe modellen.

Abyss weg?

Wie kent hem niet? De Mares Abyss is een van de meest gewaardeerde ademautomaten ooit en moet beschouwd worden als een uitermate solide en betrouwbare ademautomaat. Menig duiker binnen onze vereniging beschikt dan ook over een Abyss adeamautomaatset. Toch zal dit apparaat (de Abyss Navy blijft wel verkrijgbaar) uit het assortiment van Mares verdwijnen. Het is tijd voor vernieuwing, meent men. Maar is nieuw ook beter in dit geval?

Mares Epic

De Mares Epic 82X laat zien dat zelfs een ademautomaat als de veel geprezen Abyss nog verder verbeterd kan worden. Hoewel de eerste trap vrij groot en zwaar is, is de kop ervan draaibaar (!)  en kantelbaar waardoor de slangen nooit knel hoeven komen te zitten en de eerste trap gebruikt kan worden zoals de duiker dat het liefste wil.

Natural DFC

Op alle lage druk poorten geeft de eerste trap van de Epic een ‘natural DFC’. DFC (Dynamic Flow Control) is een patent van Mares en zorgt er voor dat de middendruk, die altijd naar beneden schiet wanneer je inademt omdat je dan lucht onttrekt aan de automaat, veel sneller hersteld is dan bij automaten die hier niet over beschikken. Er zijn bij de eerste trap geen aparte gaten meer geboord voor slechts een of enkele poorten. Dat bleek domweg niet meer nodig. Door de ruimte en route die de doorstromende lucht in deze nieuwe eerste trap kan pakken, zal op alle lage druk poorten de middendruk na iedere ademhaling zo snel op niveau zijn gebracht dat het vergelijkbaar is met een “ouderwetse” DFC. Op natuurlijke wijze opgelost dus!

Vortex Assisted Design Plus

Maar de echte kracht van deze geweldenaar zit hem naar onze mening toch in een ander patent van Mares. We spreken dan over de VAD en VAD+ van de Epic. VAD (Vortex Assisted Design) zou je kunnen beschouwen als een soort bypass voor de luchtstroom in de tweede trap. Dit systeem vergemakkelijkt de ademhaling op alle diepten doordat de lucht die uit de slang komt tijdens de inademing rechtstreeks door het bypasskanaal naar het mondstuk wordt gevoerd. Hierbij zal een soort draaikolk in de lucht (vortex) ontstaan wanneer deze het mondstuk binnenkomt. In het midden van deze wervelende lucht bevindt zich een gebied met een lage druk welke helpt om het membraan van de tweede trap tijdens het inademen naar beneden te houden waardoor de gevoeligheid van de ademautomaat wordt verhoogd en de inspanning van de ademhaling wordt geminimaliseerd. Ademautomaten met een VAD-systeem boden al verbeterde prestaties en zorgden voor een comfortabele ademhaling. Daarnaast ontstaat hier minder kans door op bevriezing van de tweede trap. Maar de Epic heeft, net als bijvoorbeeld de Mares Fusion dat al had, de mogelijkheid om onder water de standaard VAD te vervangen door VAD+. Hierdoor stroomt er nog meer lucht het mondstuk in via de bypass en wordt een luchtstroom gerealiseerd die je moet proberen om het te kunnen geloven!

Adjustable

De mogelijkheid om te schakelen tussen VAD en VAD+ zou men met recht ‘adjustable’ kunnen noemen, maar op de Epic is deze term gereserveerd voor een andere draaischakelaar die zich aan de andere kant van de Epic bevindt dan waar je de Twin Power (schakelaar voor de VAD keuze) terug kunt vinden.

Met deze draaiknop stel je als duiker zelf de gevoeligheid van de ademautomaat in. Je zou dus kunnen zeggen dat je de ademautomaat van de stand van optimaal ademen naar minder optimaal ademen kunt zetten. Het nut van een dergelijke optie wordt door een aantal kenners bestreden. Want waarom zou je een ademautomaat minder goed willen laten werken? Wij hebben daar maar twee argumenten voor gehoord tot nu toe. Sommige duikers vinden het prettig wanneer ademautomaten een zekere inspanning vergen voordat ze lucht gaan geven. Persoonlijke smaak dus. De andere zou zijn dat de ademautomaat iets minder snel gaat blazen. Hoe het ook zij: hij zit er gewoon op, maar misschien laat je hem in praktijk wel altijd in dezelfde stand staan.

Verdere details

De Epic beschikt over een scharnierende kop op de eerste trap. Je kunt hem daardoor ‘onderste boven’ bevestigen om de slangen anders uit het apparaat te laten komen. De twee hoge druk poorten bevinden zich in een hoek van 13 graden tegen over elkaar en schuin gericht ten opzicht van de kop. Draai je de kop daardoor om, dan zitten deze openingen nog steeds op dezelfde plaats. Ideaal dat de hoge druk slang hierdoor niet meer in een hoek van 90 graden uit de eerste trap komt, maar netjes schuin naar beneden wordt gericht. Daarnaast zal een eventuele zender voor draadloze communicatie met een duikcomputer wat minder ver uitsteken en daardoor beter beschermd worden.

De Epic 82X is een heel solide apparaat met een grote pivoterende purgeer knop die prima met dikke handschoenen te bedienen is. Maar hij is wel opvallend zwaar, en dat niet alleen de eerste trap, de tweede trap weegt ook behoorlijk wat. De eerste trap is standaard wel voorzien van AST (Auto Sealing Technology) waardoor er geen water in de eerste trap loopt wanneer je deze per ongeluk zou spoelen zonder dat het dopje er op zit.

Prijs

Op dit moment is de Mares Epic geen goedkope ademautomaat. Voor de combinatie eerste en tweede trap (dus zonder octopus en console) betaal je al snel €600. De bijbehorende octopus wordt door enkele webshops op dit moment aangeboden voor een kleine €300. Voor een set ben je dus een bedrag van rond de €900 kwijt, maar dan duik je natuurlijk ook wel met de creme de la creme van de ademautomaten.

Andere ademautomaten

Interessant is dat Mares van iedere variant, dus ook van de Mares Epic 82X, een tweede lijn op de markt brengt. Deze variant is niet van metaal maar van kunststof en kost daardoor minder. De Ultra Adj 82X zou je daarom kunnen beschouwen als het broertje van de Epic 82X.

Dan bestaat er ook steeds een apparaat zonder de adjustable knop. De Ultra 72X in die geval. Let wel, deze beschikt dus niet over de 82 eerste trap maar over de 72 eerste trap. Er zijn dus meer verschillen dan de adjustable knop alleen. De 72X is overigens een prima hoogwaardige ademautomaat waar de slangen verticaal onderuit kunnen komen, maar niet draaibaar of scharnierbaar is zoals de 82X.  Iets minder features dus, maar aanzienlijk minder in prijs en wanneer je die extra features van de 82 niet nodig hebt kun je daarmee dus geld besparen.

De Mares Fusion blijft in 2019 gewoon in het assortiment, maar krijgt standaard wel de 72 eerste trap, net zoals een variant van de Mares Loop die door zijn naar beneden gerichte slang zo innovatief blijkt te zijn dat maar weinig duikers er aan durven. Met de Mares Dual Adj 52X, de Dual 15X, de Loop 15X en de Rover wordt ook het verdere middengebied en de onderkant van de markt bediend.

Onderhoud apparaten

Het feit dat bepaalde type ademautomaten uit het assortiment verdwijnen, wil natuurlijk niet zeggen dat deze niet meer gereviseerd kunnen worden. Mares heeft bewezen heel lang na assortimentswijziging nog revisiesets en andere ondersteuning te blijven leveren. Daar hoef je dus absoluut niet bezorgd over te zijn en dat is maar goed ook. Een automaat zoals de Mares Abyss kan namelijk wel twintig jaar meegaan mits goed onderhouden. Het is dus absoluut niet zo dat wanneer je nu een Abyss zou kopen, je daarmee een miskoop zou begaan. Deze apparaten hebben zich al lang bewezen en blijven uitmunten in kwaliteit en ademcomfort.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers