Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter
Wie over een eigen duikuitrusting beschikt, moet deze ook onderhouden.

Goed onderhouden duikapparatuur zorgt niet alleen voor jarenlang plezier, maar vooral voor de veiligheid van jezelf en van je buddy! Daarom moet je, zoals je weet, na iedere duik de duikapparatuur af- en uitspoelen met leidingwater. Zand, zout en chloor zijn immers schadelijk voor de apparatuur. Na het spoelen moet je het spul echter wel goed laten drogen door het uit te hangen op een liefst koele en droge plaats.

Het is noodzakelijk om duikapparatuur met enige regelmaat te inspecteren op beginnende 'problemen', zoals kleine scheurtjes in seals en pakken, zwemvlies- en maskerbandjes, polsbanden voor computers en of de gespen nog wel goed functioneren. Kijk dan ook meteen even naar verdroging en/of scheurtjes in slangen, de batterij van computers en (nood-)lampen, de kwaliteit van de loodgordel en of het mes nog wel stevig in zijn schede blijft zitten.

Bij ieder deel van de apparatuur dat onderhouden moet worden, is documentatie geleverd van hoe je het moet onderhouden. Ga alleen naar erkende servicecentra voor onderhoud omdat er vaak speciale kennis en/of gereedschappen nodig zijn om apparatuur te onderhouden. Dit geldt met name voor ademautomaten, eerste trappen en duikcomputers.

We komen nog al eens tegen dat mensen niet meer weten wanneer hun apparatuur voor het laatst is geserviced. Een goede tip is om je servicebeurt in je logboek te vermelden. Dan heb je dat probleem nooit meer.

Sommige mensen hebben ooit ergens gehoord dat je regelmatig siliconenvet op o-ringen moet smeren. Dat bericht is juist, want siliconenvet houdt de o-ringen soepel, maar pas wel op. Een teveel aan dit vet zorgt namelijk eerde voor lekkage dan dat het behulpzaam is tegen lekkage. Heel dun gebruiken dus. Met o-ringen moet je sowieso niet teveel experimenteren. Wanneer een o-ring niet exact de juiste is, krijg je vroeg of laat immers ook lekkage.

Een trimjacket lijkt een zowat onverwoestbaar stuk van je uitrusting. En eerlijk gezegd is het dat ook wel, mits goed onderhouden. De ontluchtingsventielen moeten echt af en toe onderhouden worden en de binnenkant van het trimvest kan last krijgen van schimmel.

Belangrijk is dat je geen water in je trimvest laat staan, maar na het duiken dit uit je trimvest laat lopen, mocht dat er in gekomen zijn. Het uitspoelen van je trimvest moet je zeker doen na duiken in zoet of chloor water. Een goede manier om dit te doen is de inflatorslang te gebruiken er wat schoon leidingwater in te laten lopen, er wat lucht bij te blazen en het vest goed te schudden en een aantal keer op de kop te houden. Daarna natuurlijk het water weg laten lopen. Er is overigens spul te koop dat je in je vest kunt laten lopen met het water om schimmelvorming tegen te gaan.

Een trimvest moet je altijd een beetje opblazen voordat je het weghangt, maar maak de gespen dan, als het even kan, niet dicht. Sommige mensen maken het trimvest aan de buitenkant af en toe schoon met groene zeep. Dat is een goede gewoonte. Gebruik echter nooit iets anders dan dat!

Bij het inpakken van je duikspullen bepaalt de volgorde in belangrijke mate de duurzaamheid van je spullen. Leg lood als eerste in je tas/bak. Als laatste pas je ademautomaat en masker. Lijkt logisch, maar kijk maar eens om je heen hoe mensen dit doen. Je zult soms verbaasd staan. Een plastic kist is vaak beter dan een tas. Dit zowel voor je auto (water, etc), als voor de spullen. In een tas heb je eerder de neiging te proppen dan in een bak.

Een duikfles moet nu eenmaal regelmatig gekeurd worden. Doe dit ook, want een fles kan heel gevaarlijk worden wanneer je dit niet doet. Bij de visuele inspectie (aangeraden wordt dit eens per jaar te doen, al is dit niet verplicht in Nederland) wordt de kraan van de fles gedraaid en wordt in de fles gekeken of er vuil in zit. Een bijkomend voordeel van deze inspectie is dat de kraan verwijderd wordt zodat deze nooit heel vast komt te zitten. Hij wordt opnieuw gevet wanneer hij herplaatst wordt. Bij een hydrostatische keuring (verplicht minimaal eens per 5 jaar) wordt de duikfles gekeurd op werkdruk. Omdat deze test onder toezicht van de overheid plaatsvindt, ben je er zeker van dat je fles, wanneer deze de test doorstaat, 300 bar zonder problemen aankan. Een in de hals geslagen datum geeft aan dat hij de test heeft doorstaan. Gebeurt dit niet, dan zetten ze een kruis door het keurmerk en moet je afscheid nemen van je fles. Een fles kan, mits goed onderhouden, soms 30 jaar lang intensief gebruikt worden.

Plak geen stickers op je fles (deze zorgen dat je eerder last van roest krijgt), en haal af en toe de flesvoet van je fles. Als hier namelijk water in blijft staan, wat vaak gebeurt, dan kan het daar eerder gaan roesten. Je ziet dan of dat ook daadwerkelijk niet heeft plaatsgevonden.

De kraan van een fles kan problemen krijgen en verdient daarom geserviced te worden. Door een vuile kraan stroomt minder lucht en die vuile kraan zorgt er ook voor dat de automaat van binnen vervuilt.

In deze tijd van het jaar wordt veel gedoken in droogpakken. Het onderhoud van een droogpak richt zich vooral op de rits. Met speciaal bij het pak behorende was of ander geleverd product zorg je ervoor dat de rits goed blijft functioneren. Je moet daar echter niet te moeilijk over doen. Kaarsen zonder bijzondere toevoegingen (waxinelichtjes, etc) maar ook bijenwas kun je er ook voor gebruiken. Smelt dit echter niet voor het gebruik (anders wordt het hard op de rits en gaat het openen en sluiten moeilijker!). Zelf gebruik ik een vloeibaar product. Dat is verreweg het gemakkelijkst, zeker bij koud weer. Er zit een borsteltje bij en dat maakt het erg gemakkelijk in gebruik. Gewoon te koop bij iedere duikwinkel. Borstel wel eerst grof vuil (vaak zand) van en uit de rits met een tandenborstel. Hang een trilaminaat droogpak open geritst op, liefst met voeten omhoog. Gebruik talkpoeder bij het aantrekken voor het behoud van seals.

Duikcomputers zijn kwetsbaar, maar vaak niet zo kwetsbaar als dat wel gedacht wordt. Lees goed de gebruiksaanwijzing, want al willen veel duikwinkels je dit anders doen geloven, in veel gevallen kun je zelf zonder veel moeite de batterij vervangen. Een aantal andere moet echter zelf worden opgestuurd naar de importeur.

Een duikcomputer behoort zichzelf na gebruik zelf uit te schakelen. Vaak gebeurt dit niet meteen ivm de no-fly time. Vergeet niet dat een natte computer soms sowieso aanblijft. Na het afspoelen moet je ee duikcomputer daarom bij voorkeur afdrogen met een droge schone doek. Vooral de contactpunten (knoppen) moeten goed schoon zijn. Ook hier kan groene zeep uitkomst bieden, maar een gum doet ook wonderen!

Je ademautomaat is het meest gevoelige instrument dat je bij je hebt. Wanneer je de kraan van je fles dicht houdt en je ademt uit door je ademautomaat, dan mag dit geen enkel probleem opleveren. Inademen door de automaat zou in dat geval niet mogen. Kun je onder deze omstandigheid niet of niet goed uitademen, dan zit de afsluiter waarschijnlijk vast. Dit kun je zelf oplossen door je automaat goed in water te spoelen. Kun je inademen, dan lekt het membraan of is er iets met de uitlaatklep. Goed spoelen dus. Blijft het zo, dan moet de automaat naar het servicecentrum. Vooral voor de ademautomaat geldt dat je er zelf niets aan moet willen veranderen of servicen. Je mist gereedschap en de juiste kennis daarvoor.

Sommige mensen drukken de loosknop in wanneer ze hun automaat spoelen om de automaat ook aan de binnenkant schoon te maken. Doe dit nooit, er kan dan water op de verkeerde plek komen! Hetzelfde geldt voor het spoelen van een eerste trap zonder stofkapje te hebben bevestigd.

Het mondstuk van een ademautomaat kun je zelf eenvoudig veranderen. Duik niet met half doorgebeten mondstukken. Zet de mondstukken altijd vast met een tie-wrap.

Alhoewel over alle accessoires wel wat te vertellen valt, stoppen we hier, maar niet zonder iets over het duikmes te vertellen. Een duikmes behoeft echt onderhoud. Spoel het af na iedere duik en laat het, buiten de schede, drogen. Een handige tip die ik ooit kreeg was het vet in te smeren met vaseline. Dat zorgt er voor dat het mes veel langer goed blijft.

Wil je echt meer weten over de werking en het onderhoud van duikapparatuur, dan is het boekje “Werking en Onderhoud” misschien iets voor je. Het kost 35 Euro en is via deze website te bestellen.
  • 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg
  • 004.jpg
  • 005.JPG
  • 006.jpg

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers