Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Het Coronavirus (COVID-19) heeft een enorm effect gekregen op onze manier van doen en laten. Ook recreatieve duikers hebben hier natuurlijk mee te maken gekregen. Wat is nu wel of niet verstandig om te doen?

Veel vragen

Zowel binnen de Dive4all duikschool als onze duikvereniging krijgen we veel vragen over de combinatie van het Coronavirus en duiken. Gaan cursussen door? Gaan bepaalde cursussen door? Worden er events gepland? Kun je zelf wel met een buddy veilig duiken?

Juist op dit moment, nu net een lichte versoepeling van de maatregelen is afgekondigd, zijn antwoorden op deze vragen extra van belang omdat er nu mogelijkheden lijken te ontstaan. Vandaar dat we hier dit artikel aan gewijd hebben.

Tijdens duiken geen besmetting

Tijdens het duiken zelf, dus als je onder water bent, heb je nauwelijks kans op besmetting met COVID-19. Maar het is veel te simpel om daarom te stellen dat duiken dus veilig zou zijn. Iedere recreatieve duiker weet immers dat duiken veel meer omvat dan alleen het onder water zijn en leuk dingen bekijken. En het zijn nu net die andere aspecten die mogelijk wel tot besmetting zouden kunnen leiden.

Met mijn zoon

Ik ben niet alleen duikinstructeur, ik heb ook een biologisch/medische achtergrond en al ben ik geen viroloog, ik denk toch dat ik wel iets weet over virussen en besmettingen. Toch zal zelfs een viroloog op dit moment niet stellen dat hij precies weet hoe groot de kans is op besmetting en wanneer bepaalde risico’s exact optreden. Dit komt omdat we hiervoor domweg nog niet voldoende weten over het Coronavirus. Daar is het virus nog te jong voor en daarvoor hebben we nog te weinig onderzoeksgegevens beschikbaar en geanalyseerd.

Maar al weet je niet alles over dit specifieke virus, toch kun je wel je gezonde verstand gebruiken. Als gezin hebben wij ons redelijk goed aan het overheidsbeleid gehouden. Denk aan bezoekregels, maar ook aan de 1,5 meter maatschappij, zoveel mogelijk thuisblijven en niet samenkomen in grotere groepen mensen.

Met mijn zoons zit ik echter iedere dag aan tafel en leef ik in huis. Een van mijn zoons is een enthousiast duiker en wanneer we nu samen zouden gaan duiken hoeven we niet lang na te denken of dit wel op een veilige manier zou kunnen plaatsvinden. We kunnen samen in de auto naar een rustige duikplek rijden, de buddycheck zonder problemen uitvoeren, elkaar helpen met het aangeven van de spullen en zelfs elkaar bijstand verlenen met EHBO mocht dat in een onverhoopt geval nodig zijn.

Als we thuis dagelijks naast elkaar of tegen over elkaar aan de eettafel zitten, na elkaar de badkamer gebruiken en dezelfde toilet bezoeken, dan zouden we elkaar al lang op andere manieren besmet hebben. Het samen duiken zal dat niet veranderen.

Maar maak ik een afspraak met een lid van de vereniging om samen te gaan duiken, dan wordt dat anders. Samen in een auto zitten is al niet zo’n goed idee, evenmin om een buddycheck uit te voeren waarbij we dicht bij elkaar zullen moeten gaan staan. En, wanneer een noodsituatie daar om vraagt, kunnen we elkaar niet zo maar op een veilige manier primaire of secundaire zorg verlenen.

Kan dus niet?

Of je samen veilig kunt duiken of niet, is een zaak van interpretatie. Er is wat voor te zeggen wanneer je de stelling aanneemt, ook in deze tijd van de net versoepelde maatregelen, dat je beter thuis kunt blijven en er alleen op uit moet trekken wanneer dat echt nodig is. Dat is ook het formele overheidsbeleid. Dus niet naar de supermarkt om maar een kleine boodschap te doen. Dus waarom dan wel gaan duiken voor de lol?

Er is ook een groep psychologen die stelt dat als we ons langdurig in een soort lockdown bevinden, er processen gaan spelen die misschien wel net zo catastrofaal zouden kunnen worden als het risico accepteren van een mogelijke besmetting. Iedereen weet dat een mens best bereid is om bij acuut gevaar zijn gedrag aan te passen, maar dat als het gevoel van het acute gevaar geweken is, mensen zich weer gaan richten op langer termijn zaken en daar past iedere vorm van vrijheidsbeperking niet goed in. Men wordt dan vanzelf recalcitrant, hetgeen je nu al ziet gebeuren.

Daarnaast speelt natuurlijk ook de vraag hoe groot je de kans acht dat je besmet raakt. Het risico dat je neemt is immers niet alleen het gevaar waarmee je te maken hebt, maar ook de kans die je inschat dat het je zal overkomen. Het is heel gevaarlijk wanneer een vliegtuig op je neerstort, maar de kans dat dit gebeurt is zo klein dat je niet voortdurend naar de hemel staat te turen. We zouden geen mensen zijn wanneer we niet onderbewust die kans steeds lager inschatten wanneer we het aantal ziekenhuisopnames dagelijks zien dalen, minder doden per dag moeten betreuren en er steeds meer IC bedden vrij komen. Ondanks dat we weten dat dit juist komt omdat de meeste van ons zich netjes aan de aanbevelingen houden.

Vanuit de ratio is het daarom eenvoudig: niet gaan duiken op dit moment, maar het gevoel zegt misschien anders en als je dan toch gaat duiken, doe dan alles wat mogelijk is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Recalcitrant zijn is daarom misschien te begrijpen, onverantwoord handelen niet.

Duikcursussen

Een cursus zoals de PADI Open Water Diver cursus vindt voor een groot deel in het zwembad plaats. Een plek waarvan je misschien zult denken dat het redelijk veilig zal zijn en je niet snel besmet zult kunnen raken. Toch moet je een virus niet onderschatten. Een virus is veel kleiner dan een bacterie en heeft daardoor nauwelijks moeite om door de normale filters heen te komen. Vandaar dat een standaard mondkapje waarschijnlijk ook niet zoveel zin heeft om de lucht te filteren die je inademt. Het kan hooguit helpen om het vocht van mensen die ziek zijn en hoesten deels tegen te houden.

Het Coronavirus behoort overigens tot een type virus dat niet goed in staat is te overleven in water. Het water in zwembaden wordt ook nog eens chemisch gezuiverd. De kans op besmetting door het water in een zwembad zelf is dan ook niet erg groot. Het gaat meer om de mensen die in het zwembad zijn, de omkleedruimtes en bijvoorbeeld de douches.

Maar al deze zaken zijn vooral een hypothetische kwestie. De zwembaden zijn immers voor de veiligheid gesloten en dat maakt het geven van dit soort cursussen op professionele wijze praktisch onmogelijk. Wanneer dit soort cursussen worden aangeboden gebruikmakend van het buitenwater, dan moet je je sowieso afvragen waar je bij beland bent, Coronavirus of niet.

Kijken we naar een PADI Advanced Open Water Diver cursus of de PADI Recue cursus , dan zou het dichtzijn van zwembaden geen probleem hoeven te zijn. Immers, deze cursussen worden grotendeels in het buitenwater gegeven. Maar voor veel onderdelen van deze cursussen geldt wel dat je vaak dicht bij elkaar in de buurt bent, je moet natuurlijk de buddycheck uitvoeren en ook hier zul je, in geval van nood, adequaat moeten kunnen handelen. Zelfs al zouden deze cursussen 1-op-1 worden gegeven, dan is dit dus niet iets om aan te bevelen en ze vergrijpen zeker tegen de aanbevelingen.

Misschien, met allerlei workarounds, kun je nog wel redelijk veilige omstandigheden creëren voor een aantal specialities, maar waarom zou je dat risico nemen? Zelfs de meest notoire duikers zullen moeten toegeven dat duiken geen noodzaak is voor recreatieve duikers, maar hobby. We kunnen dus best wel even zonder, hoe jammer en vervelend dat ook is.

Als je toch echt niet anders kunt

Vanuit een duikschool of duikvereniging zou je volgens ons op dit moment nog geen cursussen of duikevents moeten aanbieden. Als Dive4all doen we dat dan ook niet. Wees liever creatief en bedenk online duikgames, borrel digitaal of stuur elkaar bemoedigingsmailtjes. Verdiep je in duiktheorie of in het onderwaterleven. Misschien is het mogelijk om online lezingen te verzorgen of presentaties te geven. Je hoeft niet niets te doen met duiken al kun je even niet duiken! Verlies in ieder geval de moed en de onderlinge band niet! De rest is gewoon een kwestie van tijd en gaat vanzelf goedkomen.

Kun je je toch echt niet inhouden en sta je op springen, spreek dan af met 1 buddy. Het liefst iemand waarmee je natuurlijk al fysiek contact hebt omdat deze buddy bij je inwoont, vaak bij je op bezoek komt of een collega is op het werk waar je een kamer mee deelt. Denk dan na over bijvoorbeeld de onderstaande zaken en verzin daar oplossingen voor. Bedenk zelf ook of er nog andere zaken zijn die je zult moeten of willen overwegen:

  • De duiklocatie
    • Komen daar al veel andere duikers?
    • Kun je daar voldoende afstand houden van anderen?
    • Kunnen we daar afzonderlijk met eigen vervoer komen?
  • Het omkleden
    • Kan dat het liefst op een open plek?
    • Kan ik mijn spullen al (deels) aan hebben (droogpak) zodat dit makkelijker wordt?
  • Spullen
    • Zijn alle materialen van mijzelf, of gebruik ik iets van anderen, bijvoorbeeld gehuurd?
    • Moet ik bepaalde materialen ontsmetten met een desinfecterend middel?
    • Kan mijn apparatuur eigenlijk wel tegen deze middelen?
  • Aantrekken van spullen
    • Heb ik een ander bij het aantrekken van mijn spullen nodig?
    • Is er iets waar ik mijn vest op kan zetten zodat ik hem zelf aan kan doen?
    • Kan ik alles aan doen met 1,5 meter afstand tot mijn buddy?
  • Buddycheck
    • Is het verantwoord wanneer ik zelf de buddycheck uitvoer?
    • Kent mijn buddy mijn spullen goed genoeg als hij daar onder water iets mee moet doen, al heeft hij ze zelf niet gecontroleerd?
    • Moet ik mijn spullen ontsmetten voor- of nadat mijn buddy ze heeft aangeraakt?
    • Wat vertel ik mijn buddy over mijn spullen?
    • Zijn er minimale zaken die een buddy toch altijd zou moeten controleren? En zullen we dat doen met duikbril op en ademautomaat in om besmetting te voorkomen?
  • De duik
    • Welke beperkingen leggen we onszelf op als het gaat om de diepte, duur en route van de duik?
    • Spreken we speciale tekens af, hebben we nu extra tekens nodig?
    • Hoe gaan we het water in, hoe er weer uit? Kan dat zonder hulp?
  • Calamiteiten
    • Stel er vindt een calamiteit plaats, hebben we hiervoor voorzieningen getroffen zodat de hulpverlener dan toch met weinig risico kan helpen? Hebben we bijvoorbeeld voldoende beschermende middelen bij ons, zoals een pocketmask en handschoenen?
  • Na de duik
    • Hoe trekken we de spullen weer uit en ruimen we ze op?
    • Hoe gaan we naar huis qua vervoer?
    • Hoe schrijven we in elkaars logboek?

Tot slot

Recreatief duiken is voor velen heel leuk, maar niet noodzakelijk. Alles wat je meer doet dan thuisblijven, vergroot de kans op besmetting. Zowel de besmetting van jezelf als die van anderen.

Wordt de drang toch te groot om te gaan duiken, doe dan je uiterste best om de kans op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Volg geen duikcursussen en ga niet in groepen duiken. Duik hooguit 1-op-1.

Blijf genieten van het lidmaatschap van een duikvereniging door de onderlinge verbinding met andere leden. Gebruik de vrijgekomen tijd voor andere aspecten van het duiken en bedenk dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Vergeet ook niet dat alles altijd verandert en dat dus ook hieraan een einde zal komen.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers