Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

In maart 2014 werd Dive4all uitgenodigd om mee te gaan met een klein en select gezelschap naar Rapollo in Italië voor een fabrieksbezoek bij Mares. Onder de genodigden waren onder andere Lucas Diving (Nijverdal) , DiveWorld (Enschede), enkele Belgische dealers maar ook een journalist van het maandblad Duiken. Van Dive4all waren twee afgevaardigden gevraagd mee te gaan.

Een impressie van het bezoek:


Uitgebreide rondleiding door Dr. Sergio Angelini

In Italië werden we niet alleen hartelijk ontvangen, maar niemand minder dan Dr. Sergio Angelini nam alle tijd om ons de fabriek te tonen en diepgaand in te gaan op innovaties en de toepassing daarvan. De nieuwste update voor de Mares Icon bijvoorbeeld en de rekenwaarden die toch aantoonbaar beter zijn dan van andere bekende concurrenten omdat ze rekening houden met de verschillen tussen bijvoorbeeld zoet en zout water. Natuurlijk sprak hij ook over de Galileo duikcomputer, zijn tijd bij Uwatec AG en Scubapro. Hij mag zonder twijfel beschouwd worden als een expert op het gebied van ademautomaten en het effect van gassen op het menselijke lichaam. Leuk en interessant dus om van deze man een lezing te mogen krijgen.

Fabriek MaresPassie voor het duiken blijkt uit alles!
Interessant was het om te zien dat Mares in Italië zelf aan de wieg staat van haar innovaties. Dat iemand als Sergio Angelini zelf veel proefduiken maakt met nieuwe producten, dwong bij ons respect af. Mares blijkt een bedrijf van duikers te zijn, dus niet van zakenlui die slechts geld proberen te verdienen. Er bestaat zichtbaar passie voor het duiken.

Ook andere Mares medewerkers die delen van het productieproces lieten zien, straalden dit uit. Soms waren ze meer dan 40 jaar in dienst van Mares en dat bleek hun passie niet te hebben aangetast. Vol energie en toewijding lieten ze de mallen zien van de vliezen, en waren ze trots op de kwaliteitscontroles die veelal handmatig moeten worden uitgevoerd.

Italiaanse atmosfeer

De prototypes waarmee gedoken wordt, worden soms met behulp van 3D-printers gemaakt. Deze high tec aanpak staat in schril contrast tot de echte Italiaanse atmosfeer die de organisatie van Mares verder uitstraalt. Rapallo draagt daar nog verder toe bij, want het is een idyllisch plaatsje aan zee met geweldige terrasjes en heerlijke restaurants. Op steenworp afstand van Genua maar ver genoeg om je van de drukte te wanen.


Respect voor het succes

We weten natuurlijk dat de duikwereld helemaal niet zoveel afzet kent. Zeker niet als je bedenkt dat sommige producten gemakkelijk 10 jaar meegaan. En als je in de fabrieken van Mares rondloopt dringt dat ook echt goed door. Deze marktleider bedient een groot deel van de wereld en toch is alles overzichtelijk en zowat klein te noemen. Des te meer respect mag men hebben voor het succes. Dat kan op deze schaalgrootte immers alleen als je hard werkt en hard blijft werken, goede producten maakt en continue innoveert. Mares is niet voor niets patenthouder op veel innovaties in de duikwereld!

Ook nu staat er overigens weer een aantal interessante nieuwe producten op punt van uitkomen. We kunnen daar nog niets over zeggen, maar het is desalniettemin verstandig om even te komen praten als je net van plan was om iets nieuws te kopen. Het zou wel eens kunnen dat je daar over enkele maanden spijt van krijgt!


Collega's

Toch gaat een Mares fabrieksbezoek niet alleen over nieuwe producten en productielijnen. Minstens zo belangrijk is de sfeer waarin je elkaar ontmoet en de gesprekken tussen de verschillende dealers. Tijdens de ingeplande duik (hoe kan het ook anders…), de vele uren tafelen en het nuttigen van heerlijke drankjes, was er voldoende tijd om ook onderling te praten over de markt en samenwerking. Er werden reistips uitgewisseld, aanpakken vergeleken en samenwerkingen gestart.

Al met al voelden we ons als Dive4all zeer vereerd om als kleine speler in de markt uitgenodigd te worden voor deze trip. We hebben er niet alleen veel van opgestoken, maar ook bijzonder hartelijke en gezellige mensen ontmoet. Deze reis heeft ons tevens andere inzichten bezorgd. Zo hoort het er in de duikwereld aan toe te gaan: samenwerken en samen beter worden!

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers