Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Nogal wat duikers beginnen hun duikcarrière in de veronderstelling dat duiken in tropisch water het einde is. Maar er zijn meer mogelijkheden om prachtige duiken te maken!

Ja, koraalriffen zijn ’s werelds natuurlijke aquariums. Schildpadden, roggen, maar ook prachtige garnalen en zeeslakken zijn daar te bewonderen in hun natuurlijke habitats. Dat klinkt voor velen heel wat aantrekkelijker dan baars, snoek en voorn. Toch blijkt steeds weer dat cursisten van de PADI Open Water Diver cursus zich verbazen als ze in Nederland de eerste keer in het buitenwater duiken.

De verbazing begint al aan de waterkant. Turend in het water zie je zo twee meter dieper de bodem liggen. Dat is vaak niet zo bekend. Zo kijk je immers normaal gesproken niet naar Neerlands water. Je kijkt dan over de plas en ziet een grote donkere massa. Tja, dat water in het buitenland lijkt blauw, maar is dat niet hoor. Het water weerkaatst het licht en de hemel en daardoor lijkt het blauw. Schoon water is nu eenmaal doorzichtig...

Onder water is het vaak niet anders. Alhoewel… Op duikstekken waar veel duikers komen kan het water nogal ‘stoffig’ zijn. Dat ligt dus niet aan het water, maar aan de duikers die je zijn voorgegaan. Niet iedereen lijkt de techniek van het ‘neutraal drijfvermogen’ even goed te beheersen en/of toe te passen. Zeker daar waar de bodem bestaat uit kleine zand- of kleideeltjes, kan dit de zichtbaarheid sterk beïnvloeden.

Ook op plaatsen waar geen duikers zijn geweest, kan het zicht niet bijster goed zijn. Ook logisch, want typische veenplassen, zoals bij Vinkeveen en Maarsseveen, bevatten kleine deeltjes van het veen en zijn daarom gelig. Dit maakt het overigens niet minder mooi. Wie omhoog kijkt richting de zon, ziet vaak Rembrandtachtige taferelen doordat het licht zich in schilderachtige balken een weg zoekt door de watermassa.

Prachtig zijn ook de ‘aanzwemmingen’ in de Noordelijke wateren. Je ziet een wrak niet al op 50 meter afstand liggen, maar het doemt als het ware voor je op vanuit de mist. Dit fenomeen laat me nog steeds, na al mijn duiken, soms even stilstaan bij de schoonheid van het duiken in Nederland. Als mysterieuze en verborgen schatten liggen ze te wachten, soms eeuwen, op onze exploratie. En door niets anders achter te laten als onze bellen, en niet weg te nemen voor verzamelingen waar later toch niemand in geïnteresseerd blijkt te zijn, kan dit door iedereen, keer op keer, opnieuw beleefd worden alsof je de eerste ontdekker was.

Natuurlijk, het duiken op een tropisch koraalrif is fantastisch! Maar dit vergelijken met duiken in Nederland is in mijn ogen onjuist. Het is anders, maar niet beter. Immers, is in de zon zitten te vergelijken met eten? Op bepaalde momenten heeft het een, dan weer het ander de voorkeur. En het liefst doen we het dus alle twee, op het juiste moment. Daarom duik ik zowel in Nederland als in het buitenland.

Het is mogelijk vlak bij huis uitstekende duikervaringen op te doen. We beschikken over heel veel geschikt water, je kunt hier prachtige onderwaterfoto’s maken. En mocht je nog twijfelen over de geschiktheid van het duiken in Nederland, ga dan gewoon (weer eens) een keertje met ons mee!

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers