Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De Thistlegorm zou niet lang meer ongeschonden blijven bestaan, wanneer de HEPCA zich er niet over gebogen had. Maar niet iedereen was daar zo blij mee. Amr Ali maakte zich daar bijzonder druk over: de operators zouden hun mond moeten houden en de HEPCA juist moeten ondersteunen!

HEPCA, de Hurghada Environmental Protection and Conservation Association is opgericht in 1992 en richt zich, hoe kan het ook anders met zo’n naam, op het behoud van het onderwaterleven en –monumenten in de Rode Zee en Egypte.

Dat we niet meer over een bedreiging, maar over reële aantasting van deze zaken moeten praten, leidt geen twijfel. Als non-profit organisatie die voornamelijk op basis van giften en subsidies opereert, probeert de HEPCA daar iets aan te veranderen.

Onlangs maakte de managing director Amr Ali zich erg druk en stuurde een digitale nieuwsbrief naar enkele duizenden mensen. Hij beschreef dat er een hype was ontstaan doordat de HEPCA probeerde om onder andere het beroemde Thistlegorm wrak te conserveren. Voor deze operatie werd het duiken op het wrak namelijk een korte tijd verboden, en dat werd de HEPCA niet in dank afgenomen door touroperators en lokale duikboten en –organisaties.

Het waren volgens Amr Ali echter slecht doordachte protesten. Het wrak, net als veel andere wrakken, wordt steeds meer bedoken. Omdat veel operators niet de verantwoordelijkheid nemen om verantwoord gedrag te vertonen, zou het nodig zijn geweest om reparatie werkzaamheden te starten. Met name de live aboard operators zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verregaande verwoesting en bedreiging van de wrakken.

Nu is dit aan een kant niet zo vreemd. De live aboard boten worden steeds groter. Dit heeft vanzelfsprekend een negatief effect op de riffen en de wrakken. Alleen al door de toegenomen waterverplaatsing per boot kan men zich voorstellen wat de effecten onder water zijn.

Maar het gedrag van de operators wordt er zeker niet beter op. Een goed voorbeeld is dat enkele weken geleden de achtermast van het wrak de Rosalie Muller, die door menig duiker bezocht en bewonderd is, naar beneden getrokken is door de zoveelste boot die zich aan deze mast had vastgelegd. Amr Ali schrijft in zijn brandbrief; “Now, alas, the mast is no longer standing in its majestic form. It has been pulled down by the greed and carelessness of the live aboard operators and their irresponsibility.”

Amr Ali geeft aan dat met het neergang van de mast tevens het respect voor de operators is gevallen. De HEPCA heeft zijn buik er van vol om iedere keer wanneer zij een beschermingsactie doorvoeren, uitentreuren te moeten verdedigen en zich moet verontschuldigen waarom dit moet gebeuren. Het is een gevecht geworden om de Rode Zee te beschermen, meent ze, aan mensen die dat niet inzien zouden ze geen verontschuldigingen meer willen aanbieden.

Vanzelfsprekend is het van het hoogste belang dat we allemaal meewerken aan het behoud van het onderwater leven en de onderwater monumenten. Want waar elders kun je nog zo direct in contact staan met het verleden, als in en bij wrakken, en waar is de natuur nog zo ongeschonden als in de zee? Het zou toch niet mogen dat wij, als recreatieve duikers, dit voor onze eigen nazaten vernielen door roekeloos gedrag en puur winstbejag?

Het is en blijft daarom van belang duikers te attenderen op de consequenties van ons gedrag, operators te dwingen verantwoord te handelen en duikbegeleiders te motiveren op te treden wanneer er onverhoopt toch zaken plaatsvinden die een negatief effect hebben, op korte of langer termijn, op het schoons onder water!

Overigens kon men vanaf 16 december weer gewoon op de SS Thislegorm duiken. De HEPCA heeft binnen de daarvoor gestelde tijd van 15 dagen een geweldige klus geklaard. Het schip ziet door deze inzet een langer bestaan tegemoet, waar we allemaal blij om moeten zijn!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers