Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Het gebeurt duikers van Dive4all natuurlijk niet dat ze in een situatie terecht komen waarin ze nog over maar weinig lucht kunnen beschikken, maar wat als er toch iets onverhoopt mis gaat en alles tegen zit?

Tijdens het maken van normale duiken is de weinig-lucht-situatie nagenoeg uitgesloten. We kijken immers allemaal regelmatig op onze manometer, zorgen er voor dat we met 50 bar boven zijn en starten de duik vanzelfsprekend met een vol getankte duikfles. Maar een ongelukje kan in een klein hoekje zitten. Hoewel de kans hierop erg klein is, kan de o-ring het ook onder water begeven, een automaat kan gaan blazen en ga zo maar door. Oke, we hebben het nog nooit onder water meegemaakt, maar ook theoretische gevallen moet je niet uit de weg gaan.

We hebben natuurlijk allemaal geleerd hoe we, in deze dus bijzonder weinig voorkomende situaties, moeten reageren. De PADI Open Water Divers leren allemaal een aantal vaardigheden aan om dergelijke problemen goed de baas te kunnen. Het feit dat deze mensen een brevet hebben gehaald, getuigt daar ook van. Dit is immers alleen te verkrijgen wanneer deze vaardigheden ook daadwerkelijk voldoende kunnen worden uitgevoerd.

Een ander feit is echter dat veel duikers hun twintig vaardigheden, aangeleerd tijdens de PADI Open Water Diver cursus, niet altijd even goed onderhouden. Als je daarbij optelt dat al na enkele weken de net verworven vaardigheden beginnen af te nemen, zegt dat genoeg.

Wanneer je je in een weinig-lucht-situatie begeeft, moet, en wil je, snel handelen. Zaak is het dan om de juiste keuzes te maken. De keuzes zijn overigens niet zo moeilijk, als je deze kennis op peil houdt.

Verreweg de meeste duikers weten dat ze, zeker onder spanning, met de gecontroleerde noodopstijging zelden meer dan negen meter omhoog kunnen zwemmen. Wees dan ook realistisch en handel daar naar. Bevind je je op bijvoorbeeld op veertien meter diepte, probeer dan met het beetje lucht dat je nog hebt zoveel mogelijk een normale opstijging te maken. Blijkt dat je lucht op is en je bevindt jezelf nog onder de negen meter terwijl je buddy ver van je vandaan zwemt, overweeg dan om uiteindelijk je lood maar af te werpen en ga (dan maar te snel) omhoog. Zeker niet ideaal, maar je komt zo altijd boven en daar is nu eenmaal lucht.

Ben je binnen de grens van de genoemde negen meter en is je buddy te ver weg, kies dan altijd voor een gecontroleerde zwemmende noodopstijging als je niet meer normaal kunt opstijgen. Is je buddy wel in de buurt en alert, zoals dat hoort, dan kies je natuurlijk voor een alternatieve luchtbron opstijging.

Nogmaals, heb je nog lucht, probeer dan eerst een normale opstijging te maken. Uiteindelijk is de normale opstijging immers de meest veilige manier om naar boven te komen. Haal je ademautomaat, bij welke gekozen methode dan ook, nooit uit je mond! Bij een ademreflex heb je daardoor veel minder kans om water in te slikken en tijdens het opstijgen kan de ademautomaat onder bepaalde omstandigheden ineens toch weer wat lucht gaan geven. En dat is mooi meegenomen tijdens de tocht naar boven!

Wat sommige duikers misschien zal opvallen, is dat het zogenaamde buddy breathen (samen delen van de lucht met behulp van een ademautomaat) niet meer in het lijstje voorkomt. Deze techniek is in praktijk niet erg succesvol gebleken door de combinatie van de spanning die er op het moment van een dergelijke gebeurtenis optreedt en de vereiste randvoorwaarden voor deze techniek. Je moet dan namelijk heel beheerst en rustig zijn. Daarbij is het buddy breathen ook niet meer nodig want iedere duiker beschikt tegenwoordig over een alternatieve luchtbron (duik er anders niet mee!). Deze alternatieve luchtbron gebruiken in een weinig-lucht-situatie is veel veiliger dan het delen van de lucht via een enkele ademautomaat.

Als je alle ervaringen van alle PADI Instructeurs en PADI Divemasters van Dive4all optelt, en geloof me, dat zijn er heel wat, dan hebben zij slechts een keer een weinig-lucht-situatie meegemaakt bij een hen onbekende duiker die toevallig met dezelfde boot was meegegaan tijdens een duikvakantie. Het komt dus heel weinig voor. En als het dan voorkomt, en er is geen buddy in de buurt, dan vraag je je natuurlijk af hoe dat ooit had kunnen plaatsvinden. In dit geval liep het trouwens gelukkig goed af. De Dive4all instructeur bood diens alternatieve luchtbron aan waardoor later, met enige schrik, iedereen aan boord van de boot op het voorval kon klinken. Wie kalm blijft en even nadenkt, weet immers precies wat hij moet doen, en dan is er zelfs onder deze extreme situatie, geen vuiltje aan de lucht!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers