Wanneer men de ademautomaten zou willen indelen, dan is een indeling in de open circuit perslucht uitrusting, het semi-gesloten circuit en het gesloten circuit een goede start.
Scuba duikers (scuba = Self Contained Underwater Breathing Apparatus) maken gebruik van apparatuur die zonder afhankelijk te zijn van iets aan de oppervlakte kunnen werken. Heel anders dus dan de historische (en soms nog steeds in gebruik zijnde) duikapparatuur waarbij met een pomp door een slang in bijvoorbeeld een duikhelm de lucht van de oppervlakte naar beneden wordt gepompt.
De meest voorkomende apparatuur dit voor SCUBA gebruikt wordt, is de zogenaamde open circuit duikuitrusting. Een apparaat waarmee je ademt met behulp van een vragende ademautomaat uit een luchtfles en je ademt in het water uit. Hierbij wordt niets van de uitgeademende lucht hergebruikt, waardoor het een “open systeem” wordt genoemd.
Dit is anders bij een zogenaamd semi-gesloten circuit. Hierbij adem je uit een zogenaamde tegenlong (een soort zak) die met een constante stroom wordt voorzien van meestal gewone perslucht voorzien van extra zuurstof. Je ademt ook uit in deze zak en de kooldioxyde wordt op chemische manier uit het gas verwijderd. Doordat de lucht steeds wordt aangevuld, heb je een overschot aan gassen in de tegenlong. Daarom is er een drukventiel in gemaakt die hetzelfde werkt als die van een droogpak. Bij overdruk loopt de lucht er uit. Bij een semi-gesloten circuit wordt de lucht dus deels opnieuw gebruikt en een deel wordt afgevoerd via het overdruk ventiel. Vandaar de term semi-gesloten.
Bij het gesloten circuit adem je ook in en uit in een tegenlong (dus een soort ademzak). De kooldioxyde wordt ook hier op chemische manier uit het ademgas verwijderd. Dit systeem is wel iets complexer omdat het voorzien is van elektronische sensors die controleren of het toevoegen van zuurstof en andere nodig is. Hierdoor kan het circuit gesloten worden omdat alle ademgassen opnieuw gebruikt worden en dus geen gas aan de omgeving (lees: in het water) wordt afgegeven. Nou, om volledig te zijn; bij het opstijgen kunnen er wel bellen ontsnappen door het drukverschil, maar een kniezer die daar op let.
Hoewel een gesloten circuit misschien aantrekkelijk klinkt qua hergebruik en rust onder water (vissen worden niet verjaagd door het in het water uitgeademde gas en er zijn meer voordelen te noemen), blijft het open circuit systeem nog wel even de meest populaire scuba apparatuur. De reden hiervan is eenvoudig: het open circuit systeem is eenvoudiger dan de semi- en gesloten circuit systemen, wat het betrouwbaarder maakt en goedkoper. Maar het is ook eenvoudiger om ermee te (leren) duiken en je hebt er alleen een fles met lucht voor nodig. De andere systemen vereisen immers het gebruik van chemicaliën en toegang tot zuivere gassen en/of verrijkte lucht. Daarbij opgeteld dat het open circuit systeem veel makkelijker te onderhouden is en dat daarmee ook de servicebeurt eenvoudiger wordt, zorgt voor een duidelijke winnaar. We ademen nog wel even belletjes uit in het water, maar voor de rest, laten we natuurlijk niets achter!