Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Zoals met veel meer innovaties in de wereld van de duikmaterialen, was het ook Mares die met het Airtrim systeem voor trimvesten in 1997 als eerste een patent kreeg voor deze technologie. Hoewel minder vaak verkocht dan aanvankelijk voorspeld werd, wordt Mares Airtrim nog steeds beschouwd als een van de meest geavanceerde technieken om het drijfvermogen met het trimvest te regelen.

Wie voor het eerst een Airtrim (AT) vest ziet, is een beetje verbaasd. Er lijkt iets te missen. Je vindt namelijk geen inflator op het trimvest terug. Daarvoor in de plaats zie je een soort kunststof doosje vlak boven de loodpocket aan de linkerkant op het vest gemonteerd. Dit doosje bevat twee knoppen. De een om lucht in het vest te laten lopen, en een om het er weer uit te laten lopen.

Wat een AT vest voor de duiker vooral zo interessant maakt, is dat het voor de duiker niet uitmaakt in welke positie je je bevindt tijdens het bedienen van de knoppen. Door de vaste plek waar de knoppen zich bevinden, hoef je er ook nooit naar te zoeken. Iets wat met een inflator nog wel eens voor kan komen. Voor mensen die met hun handen  tegen hun lichaam aan duiken, levert het nog eens een extra gemak op. Je kunt je handen gewoon daar laten liggen tijdens het bedienen van het trimvest.

Mares heeft voor het AT systeem de zogenaamde "Twin Exhaust Valve" ontwikkeld. Hierdoor opent het trimvest op meerdere plaatsen tegelijkertijd de uitlaatpoorten van het vest wanneer de duiker lucht uit het vest wil laten lopen. Hierdoor kan men, in welke positie dan ook, de lucht uit het vest laten lopen. Het in de juiste houding en naar de juiste positie van de inflator richten, is dus niet meer nodig wanneer je met een AT vest duikt.

De praktijk leert dat je, met het gebruik van een AT vest, rustiger en beheersder duikt. Je kunt de hoeveelheid lucht in het vest op alle momenten uiterst nauwkeurig bepalen. Vooral voor de niet heel erg geroutineerde duiker is het AT vest daarom een echte verademing. Een bijkomend voordeel is dat bij het gebruik van het AT systeem, door een speciaal ingebouwd mechaniek, er nauwelijks water in het vest terecht komt. Wel zo gemakkelijk!

De verkoop van AT vesten is altijd achter gebleven op de prognose. Kenners wijten dit vooral aan de PADI Open Water duikcursussen. Veel aspirant duikers volgen deze cursus en het is hun eerste ervaring met het recreatief duiken. Tijdens deze cursussen gebruiken de meeste duikscholen de traditionele inflators en PADI duikinstructeurs en Divemasters maken er juist daarom ook vaak gebruik van. Want hoe kun je het gebruik van het cursistenvest goed voordoen als je zelf duikt met een AT systeem? Hierdoor zouden de beginnende duikers deze systemen als “normaal” en dus “het beste” beschouwen.

De praktijk leert dat mensen inderdaad vaak spullen aanschaffen die ze tijdens de basis cursussen ook hebben gebruikt en waarvan ze zien dat het opleidingskader dit ook gebruikt. Ook raden instructeurs en Divemasters, overigens niet altijd even goed op de hoogte van wat de markt te bieden heeft en wat de onderlinge verschillen precies zijn, vooral dat aan wat ze zelf ook gebruiken. Het onderdeel duikmateriaal binnen hun eigen opleiding was immers uiterst gering en je gaat er natuurlijk vanuit dat je zelf verstandige besluiten hebt genomen. Niets menselijks is ons vreemd.

Ook een trimvest behoeft onderhoud. Logisch, zul je misschien zeggen, toch brengen maar weinig duikers hun trimvest regelmatig voor revisering naar een geautoriseerd centrum. En dat terwijl aanbevolen wordt dit ook eens per jaar te doen. Als ze dan wel bij een dealer komen met hun trimvest, dan is er vaak iets mee aan de hand. Overigens vrijwel altijd terug te voeren op achterstallig onderhoud. Het reviseren van een AT vest is complexer dan dat van een trimvest met inflator. Reken er daarom op dat dit ook wel iets meer kost als het reviseren van een trimvest voorzien van een inflator.

In het verleden was Mares de enige producent die een complete lijn Airtrim vesten voerde. Ervaren duikers zullen zeker de Dragon AT, Vector 1000 AT en bijvoorbeeld de Kaila AT (speciaal voor vrouwen ontworpen) kennen.  In 2013 voert Mares, ongetwijfeld door de toch beperkte vraag uit de markt, nog slechts twee AT vesten waaronder de Hybrid AT. Aan deze vesten miskoop je je niet snel. Beide zijn het topvesten met het voordeel van het Airtrim systeem. Try it en je bent verkocht!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers