Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Verreweg de meeste duikwinkels bieden CWD’s (Cold Water Devices) aan. Dit is een aanpassing aan je eerste trap om bevriezing tegen te gaan. De bescherming van de CWD tegen bevriezen werkt echter alleen boven water.

Wie een membraan gestuurde eerste trap heeft (en dat heeft vrijwel  iedereen die een recreatief duiker is) ziet aan een kant van zijn eerste trap een gat zitten (soms zit er een plastic kapje over heen). Het gat is eigenlijk een bout die je met een inbussleutel kunt in- en uitschroeven. Vlak daar onder bevindt zich (zichtbaar) een metalen veer en als je goed kijkt, zie je door het gat onderin het membraan zitten. Het is dat membraan waarmee de omgevingsdruk wordt ‘gemeten’. De oplettende lezer zal het al begrijpen: als je met de inbussleutel de bout in- of uitdraait, bepaal je daarmee de middendruk van je automaat. Afblijven dus, dit is iets voor een authorized service center!

Wat je hierdoor weet is dat de veer en de membraan rechtstreeks in contact komen met het buitenwater.  Een CWD wordt geplaatst daar waar de bout is ingedraaid zodat deze bout, de veer en bijvoorbeeld het membraan niet meer rechtstreeks in aanraking komen met het buitenwater. En dat kan op twee manieren: door deze zaken in een badje van siliconenolie te brengen of door er een zogenaamde dry CWD op te schroeven. Deze twee type CWD’s worden zelf weer afgesloten door een eigen membraan waardoor de werking van de eerste trap behouden blijft.

Interessant nu is het om zich te realiseren dat men nooit kan duiken in bevroren water. Kortom, de veer en het membraan bevinden zich onder water dus altijd in een omgeving boven de 0 graden Celcius. Dit betekent dan ook dat de veer en membraan dus nooit bevriezen kan, zolang deze zich onder water bevinden. Hoewel er aan de andere kant van het membraan lucht loopt die kouder kan zijn (door het drukverschil) omdat het membraan direct wordt ‘verward’ door het omringende water. Alle prachtige animaties dus ten spijt die op het internet vertoond worden, en waarin men laat zien hoe de veer in een enorme klomp ijs veranderd, dit kan dus helemaal niet gebeuren. Als je boven water flink adem zou halen door je ademautomaat, dan zou dit wel kunnen gebeuren. Vandaar dat het bevriezen van de eerste trap in vrijwel alle gevallen altijd boven water gebeurt, en helemaal niet onder water.

Maar, waarom zijn de CWD dan toch ontworpen en bevriezen ademautomaten met een CDW toch veel minder? De CWD, de Cold Water Device, heette eerder de EWD, de Environment Water Device. Hij was ontwikkeld voor met name beroepsduikers die in sterk vervuild water doken. De EWD had als functie vuil water, dat een inwerking op het membraan kon hebben, uit de eerste trap te houden.  De EWD had en heeft dus degelijk een functie. In de beroepsduikerij en het leger zie je die dan ook veelvuldig terug. Het is de commercie die de EWD heeft omgetoverd tot de CWD. Want welke recreatieve duiker duikt er nu in een dergelijk vervuild water?

De ademautomaten voorzien van een CWD bevriezen toch veel minder snel dan die zonder CWD. De reden daarvan heeft niets met de CWD zelf te maken maar met de afstelling die de monteur doet als hij de CWD plaatst. Stel, een ademautomaat wordt normaal zo afgesteld dat de middendruk rond de 9.8 bar komt te liggen, dan stellen monteurs deze tijdens het plaatsen van een CWD af rond de 9.2 bar. Dit nu, heeft een aanzienlijk effect op de kans tot bevriezen. De duiker merkt overigens nagenoeg niets van dit verschil in de middendruk qua ademhalen.

Zou je dus zonder een CWD te laten plaatsen de middendruk terugbrengen tot 9.2 bar, dan zou dat hetzelfde effect hebben. Misschien niet zo’n gekke tip om dit even te laten doen als je in erg koud water gaat duiken. Een soort ‘winterbeurt’ dus.

In het warmere water is het wel fijn om de middendruk dan weer goed te laten zetten. Hoewel je het nauwelijks merkt, heeft het wel een effect op het ademgemak. Omdat men in de zomer doorgaans dieper duikt dan in de winter, zou je het dan wel (een beetje) kunnen merken. Vandaar.

Als je naar de hedendaagse ademautomaten kijkt, dan hebben ze geen van allen een grote kans op bevriezen. Wanneer een ademautomaat bevriest is dat vaak of boven water (daarom niet ademen door je ademautomaat boven water als dat niet echt nodig is) of doordat zich water in de fles bevindt. Dit water bevriest wanneer het in de eerste trap terecht komt. Dit laatste is de meest voorkomende reden van bevriezing van ademautomaten en daar doet de CWD echt niets tegen.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers