Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Mares is net uitgekomen met een nieuwe duikcomputer, de Mares Matrix. Dit is de eerste computer met een full dot matrix display, waar het zijn naam ook aan ontleent. Maar is dit nu wat het tot iets maakt waar we als duikers op zaten te wachten?

Het voordeel van een full dot matrix display is dat het in staat is om ieder beeldschermpuntje (een zogenaamde dot) onafhankelijk in- of uit te schakelen. Dit kan ook met de conventionele LCD schermen, maar bij een Matrix scherm is het mogelijk de pixels veel nauwkeuriger aan te sturen. De kwaliteit van dergelijke schermen is dan ook superieur aan de conventionele LCD-schermen.

Met de full dot matrix display kan Mares op het scherm in hoge kwaliteit zowel informatie afbeelden in geschreven, numeriek en grafische vorm en zelfs door elkaar heen.  De eigenaar van de Mares Matrix kan bijvoorbeeld op deze duikcomputer de huidige tijd in digitale vorm laten vertonen, als in analoge vorm en het ziet er dan nog goed uit ook.

Op deze nieuwe duikcomputer wordt het gebruik van deze technologie gedemonstreerd door een analoog gerepresenteerd kompas en grafische grafieken van het duikprofiel tevoorschijn te kunnen laten toveren, terwijl er ook tabellen zichtbaar kunnen worden gemaakt met bijvoorbeeld deco stops en logboek gegevens.

De oplaadbare batterij wordt opgeladen via een USB-interface. Dat is ook nodig, want na ongeveer 15 tot 20 duiken is hij echt wel te leeg om nog mee te duiken. Het opladen duurt overigens niet lang. Meestal is hij binnen een uur weer geheel opgeladen. Voor het opladen is natuurlijk niet perse een pc of notebook nodig. USB adapters stellen je in staat de computer gewoon via het lichtnet of in de auto via de aanstekeraansluiting, op te laden. Het is echter wel handig om zo af en toe de computer aan een pc aan te sluiten. Op die manier kunnen meteen updates worden uitgevoerd en de gegevens in de duikcomputer worden gedownload.

De duikcomputer stelt je in staat om met drie nitrox mengsels in te stellen tussen welke je binnen dezelfde duik kunt switchen. Met een 5 seconden sampling rate kan een maar liefst 35-urig logboek gevuld worden zodat een heel gedetailleerd duikprofiel kan worden verwerkt. Het kompas, hoe kan het ook anders in deze tijd, is digitaal, maar kan dus analoog worden vertoond. Hierbij blijven we aantekenen dat menig duiker in praktijk de voorkeur uitspreekt voor een separaat kompas. Er moet immers geschakeld worden om het kompas op het horloge te tonen en veel duikers willen het kompas direct en dus continue tot hun beschikking hebben.  Er kan een tweede, lokale tijd worden ingesteld en het beschikt over een stopwatch.

Het apparaat beschikt over vier knoppen die onder water goed te bedienen zijn. De functies van deze knoppen zijn helder en het kost dan ook geen moeite het apparaat snel onder de knie te krijgen. |Bij een stijgsnelheid van meer dan 10 meter per minuut vertoond het een ‘slow down’ bericht en gaat het pieptoontjes afgeven. Vanzelfsprekend schakelt het apparaat de decompressie modus in zodra de NDL (No Decompression Limit) wordt bereikt. Deze modus is heel duidelijk. Met pijlen wordt aangegeven hoe men het beste de opstijging kan gaan uitvoeren.

De huidige uitvoering is niet lucht-geïntegreerd. Stemmen beweren dat deze wel in de maak is, maar wat niet verkrijgbaar is, bestaat niet. De discussie over wel of niet lucht-geïntegreerde duikcomputers is binnen bepaalde kringen opnieuw flink opgelaaid. De discussie spitst zich hierbij vooral toe op het feit dat een eenmaal onder water kapot geraakt apparaat de duiker geen enkele informatie meer biedt. De kans hierop is in praktijk echter niet erg groot en de vraag is of dit moet opwegen tegen de gemakken van een lucht-geïntegreerde oplossing. Zeker voor recreatieve duikers, die in de regel minder diep duiken en ook niet zo snel in de buurt van de grenzen van hun luchtvoorraad  komen, vinden we een lucht-geïntegreerde duikcomputer vaak handig omdat het vaak niet alleen het luchtverbruik laten zien, maar tevens doorberekenen hoeveel tijd men nog kan duiken als men zo doorgaat. Een back-up systeem meenemen is natuurlijk altijd veiliger maar is in praktijk gelukkig maar zelden nodig.

Als grote voordelen van de Mares Matrix kunnen we het scherm noemen, de goede intuïtieve interface, de flexibele 3 nitrox mix set up en het prijzenswaardige sterke back light. De zelf op te laden batterij gaat daarbij lang mee en dit voorkomt dat men ieder jaar door een dealer de batterij moet laten vervangen. Het is een uitstekende duikcomputer voor zowel de beginnende duiker als de technisch duiker. Voor de prijs van rond de € 460 beschik je hiermee dus over een geweldig geavanceerde duikcomputer waarbij de prijs/kwaliteit verhouding bijzonder gunstig uitvalt.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers