Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Wie in Nederland duikt en niet afhankelijk wil zijn van de seizoenen, komt er uiteindelijk niet onder uit. Vroeg of laat moet je dan toch een droogpak kopen wanneer je geen Bruce Willis die-hard bent. Dat dit niet een keuze is als het kopen van een natpak wordt al snel duidelijk wanneer je op een beurs of in een duikshop gaat kijken. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Alhoewel dit voor iedereen natuurlijk anders ligt, kun je als vuistregel aanhouden dat duiken in een natpak met watertemperaturen onder de 12 graden niet verstandig is. Je koelt dan immers erg snel af en wanneer je er uit wilt zijn voordat je echt te koud bent geworden, kun je je afvragen of het nog de moeite loont hiervoor je duikmateriaal aan te trekken.

Duiken met een droogpak biedt een aantal belangrijke thermische voordelen zowel onder als boven water. Onder water wordt, door het laagje lucht dat rond je lichaam wordt vastgehouden, voorkomen dat je heel snel afkoelt. De warmte capaciteit van water is namelijk veel hoger dan dat van lucht en wanneer je in aanraking komt met water koel je dus veel sneller af dan met dit luchtlaagje.

Ook boven water biedt een droogpak een aantal belangrijke voordelen. Vooral het omkleden langs de waterkant kan met een natpak erg koud zijn. Als de koude wind over je natte lijf raast, voel je je soms net een pingu�n, niet zo leuk dus. In een droogpak zit je met ‘kleding’. Dat kan je eigen kleding zijn, maar meestal draag je een soort isothermische overal die je nog warmer houdt. Je kunt al naar de duikstek rijden met deze kleding aan die je niet uit hoeft te doen. Dat scheelt dus aanzienlijk!

Sommige mensen vinden het duiken in droogpakken zo prettig dat zij ook in de zomer daarmee door blijven duiken. Natuurlijk kan dat zonder problemen, alhoewel ik zelf wel vaker dan eens heb staan zweten langs de kant omdat het zonnetje toch net iets te warm was. Daarbij, duiken in een natpak geeft een direct contact met de omgeving waarin je duikt (in je zwemkleding nog meer, maar dan moet je naar Bonaire of een plek met een soortgelijk klimaat). Duiken in een droogpak geeft meer ‘afstand’ tot je omgeving, hetgeen je natuurlijk ook graag wilt bewerkstelligen.

Nadelen van droogpakken
Droogpakken zijn niet goedkoop. Daarentegen zijn ze vaak wel sterker dan natpakken. Zeker wanneer het om zogenaamde trilaminaat pakken gaat. Daarnaast ben je vaak minder snel in een droogpak (meer weerstand), heb je meer lood nodig (denk aan je rug!) en moet je er, om er echt goed mee te duiken, toch even les in hebben gehad. En een droogpak vraagt meer onderhoud dan een natpak. Ach, deze nadelen wegen volgens mij niet op tegen de voordelen die een droogpak biedt, dus wat let je?

Het systeem en het onderhoud
Een droogpak doet letterlijk waar hij naar genoemd is. Het houdt je droog. Als een soort zak om je heen, afgesloten bij de nek en de polsen met een seal, vul je de zak gedeeltelijk met lucht uit je fles. Hoe dieper je komt (druk neemt toe) hoe meer lucht je toevoegt. Tijdens je opstijging laat je lucht uit het armventiel ontsnappen zodat de uitzettende lucht geen Michellin mannetje van je maakt en je als een ballon omhoog brengt.

Het pak bevat, vaak aan de rugzijde, een ritssluiting die heel voorzichtig behandeld moet worden. Naast de seals is de ritssluiting het gevoeligste deel van je droogpak. Er mag niets tussen komen te zitten. Het regelmatig insmeren van de ritssluiting met een daarvoor geschikt product is belangrijk om hem heel te houden en goed te laten werken. Bijenwas of kaarsvet is goed geschikt, alhoewel je er ook speciaal spul in een handig aanbrengflesje voorzien van kwastje bij iedere duikwinkel voor kunt kopen. Je moet echter nooit siliconen of bijvoorbeeld vaseline gebruiken. Dit zijn smeersels waarin het vuil blijft hangen, hetgeen slijtage van de rist bevorderd.

Verder is het aan te raden om de pols en nek seals na de duik te drogen en met niet geparfumeerde talk in te poederen. Ik doe dat overigens ook voordat ik ga duiken, omdat je de seals dan niet alleen gemakkelijk aan krijgt, maar je pak ook eenvoudig kunt uittrekken. Verder is er niet veel bijzonders te vertellen over het onderhoud van je droogpak. Lees wel goed de gebruikshandleiding wanneer je een pak koopt en voordat je hem de eerste keer gaat gebruiken.

Allergie
Mensen kunnen voor zowat alles allergisch zijn. De seals worden vaak gemaakt van latex. Latex is zo’n stof waarvoor veel mensen overgevoelig zijn. Er zijn echter ook neopreen seals verkrijgbaar, dus in dit soort gevallen kun je allergische reacties omzeilen. Je weet misschien niet of je allergisch bent voor latex. Doe daarom voor de aanschaf een test door iets van latex met een pleister op je te plannen enkele uren. Als je allergisch bent, dan merk je dat op die manier heel snel.

Bovenstaande zou overigens suggereren dat een latex seal de voorkeur heeft boven die van neopreen, wanneer je de keuze hebt. Ach, ieder ding heeft zijn voor- en nadelen. Latex wordt bijvoorbeeld vaak ets robuster/sterker beschouwd, maar neopreen zou iets lekkerder zitten. Gewoon proberen in de winkel, zou ik zeggen.

Kiezen voor een type droogpak
Je wilt natuurlijk de grootst mogelijke beweeglijkheid, ze weinig mogelijk weerstand, een sterke ritsluiting, goed materiaal en een goede service. Maar je wilt ook niet teveel betalen. Een interessante speurtocht! Er is echter een aantal zaken die je van te voren al kunt vastleggen.


Soorten droge pakken
Droogpakken worden onderverdeeld naar aanleiding van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De (normale) neopreen droogpakken, Compressed neopreen pakken, Crushed neopreen (CF200) en Tri-laminaat droogpakken. Daarnaast kun je een pak va rubber, laminaat kopen en zelfs droogpakken krijgen die gemaakt zijn uit een combinatie van bovenstaande materialen. In praktijk is de keuze vaak compressed neopreen of tri-laminaat. Neopreen is elastisch, het duikt iets gemakkelijker dan tri-laminaat, omdat het wat strakker op het lichaam zit. Op diepte heb je vaak wat teveel lood bij je omdat neopreen samendrukbaar is (compressed neopreen natuurlijk minder) en je dus voldoende lood bij je moet hebben om naar beneden te komen. Je hebt niet altijd een overal nodig omdat neopreen van zichzelf al isoleert. Bij compressed neopreen duik je echter eigenlijk wel altijd met onderkleding aan. Het pak is wel wat kwetsbaarder dan tri-laminaat. De belletjes in het neopreen worden op den duur steeds meer kapot gedrukt en daardoor neemt het isolerend vermogen af. Neopreen is gevoeliger voor slijtage en beschadiging. Lekkages moeten op den duur verwacht worden die vaak moeilijk te repareren zijn doordat ze ontstaan daar waar veel beweging plaats vindt. Neopreen pakken zijn echter vaak goedkoper dan tri-laminaat pakken.

Tri-laminaat daarentegen is gemakkelijk te repareren. Het lijkt een beetje op canvas, al bestaat het feitelijk uit iets van nylon of polyester net een rubber variant. Het is sterk, maar niet elastisch en daardoor moeten ze groter gemaakt worden dan dat jij bent. Wijd zittende urban style, zo zien ze er daarom een beetje uit, maar dat maakt wel dat je je erg vrij voelt in deze pakken. Tri-laminaat isoleert van zichzelf niet, dus draag je er altijd een overall of andere onderkleding onder. Ook voor tri-laminaat geldt dat je extra lood mee moet nemen. Niet omdat het pak dat zelf vereist, maar wel de onderkleding er onder. Immers, die onderkleding is natuurlijk is samendrukbaar en dat neemt ruimte in beslag boven water. Speciale onderkleding voor tri-laminaat pakken is aan te bevelen omdat dit wel lucht vasthoudt, maar minder volume inneemt.

Tri-laminaat droogt snel, door zijn gladde structuur, is dus slijtvast en gemakkelijker te repareren dan neopreen. Je hebt in het algemeen minder lood nodig (omdat het zelf niet drijft en lichter/dunner is). Het is echter wel wat duurder dan neopreen.

En de rest?
Ja, vergeet niet dat je met een droogpak alleen nog niet klaar bent. Denk maar eens aan je handen. Er zijn verschillende droogpakhandschoenen in omloop. Sommige kun je zelfs rechtstreeks bevestigen aan je pak. De moeite van het onderzoek vooraf waard, omdat je niet alle handschoenen aan ieder droogpak kunt bevestigen. En wat dacht je van je gezicht? Een gewone cap is in de (barre) winter niet meer afdoende. En voeten? Droogpakken hebben laarzen die aan het pak bevestigd zijn. De ruimte in de laarzen bepaald het gemak van duiken (hoe meer ruimte, hoe lastiger) en daar moet dus goed naar gekeken worden.

En wat nu?
Tja, dat mag je natuurlijk zelf weten, maar als lid van Dive4all kun je altijd gebruik maken van het expertise van onze Divemasters en instructeurs om je gratis verder te laten adviseren. Loop gewoon bij ze langs, daar zijn ze voor!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers