Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Het volgelaatsmasker kennen we vooral van de brandweer, maar ook in het sportduiken wordt hier toenemend gebruik van gemaakt. Het grote voordeel is dat door je gezicht vrijwel volledig te bedekken, er minder watercontact is en je vooral in koud water veel comfortabeler kan duiken. Daarbij is er de mogelijkheid tot het aansluiten van communicatie, waardoor je onder water met je buddy kan babbelen.

Afgelopen weekend was er tijdens de cursus duikgeneeskunde die ik volgde bij de Scott Haldane Foundation de gelegenheid in het zwembad een volgelaatsmasker uit te proberen. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen...

Onder begeleiding van een instructeur gingen ik en mijn buddy voor het eerst onder water met volgelaatsmaskers op. Een hele rare ervaring om zonder automaat in de mond onder water te zijn en zowel door neus als door mond te kunnen ademen!!

Het was even zoeken om alle 7 bandjes op de juiste manier af te stellen. Doe je dit niet goed, dan klappert er lucht langs de rand, of neigt het masker van je kin af te glijden. Verder is het eigenlijk heel gemakkelijk, want net als met een normale automaat is het een vraagsysteem waarbij je heel natuurlijk lucht kunt ademen.

Opvallend was dat het haast moeilijk was het masker vol te laten lopen. Bij de minste uitademing was het masker eigenlijk al geklaard. Ook en af- en opzetten onder water was heel gemakkelijk (hoewel dat in ijswater ongetwijfeld even schrikken zal zijn!).

Het klaren van de oren is even een trucje, want anders dan in het normale masker, is de neus niet omgeven door zacht siliconen en kun je je neus dus niet dichtknijpen. Om dit op te lossen zitten er twee siliconen staafjes in het masker, waar je je neusgaten op kunt afsluiten. Door vervolgens het hele masker wat tegen je gezicht te drukken en wat uit te ademen door je neus, kun je de oren klaren.

Onze maskers waren uitgerust met een communicatieset, waarbij je met een druk op de knop kon spreken, waarop een onderwaterspeakertje dat tegen het oor gedrukt het geluid produceert. Een prachtig idee, maar ik moet zeggen dat ik er letterlijk geen woord van verstaan heb.

Hoewel ik vooralsnog niet ga sparen voor een eigen volgelaatsmasker, was het zeker een hele leuke ervaring. En wellicht dat ik nog weer eens zo'n ding leen voor bij het dive4all-ijsduiken....

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers