Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Binnen Dive4all duiken inmiddels een relatief groot aantal leden met een nieuw vest, de zogenaamde Mares Hybrid. Ze zijn er, zonder uitzondering, enthousiast over. Ook Wiro, die al jaren Divemaster bij Dive4all is, en Leon (wie kent hem niet?) duiken met een Mares Hybrid.  Maar waarom?

Wie de recente BCD testen, zoals die van ScubaLab leest, komt in relatie met dit vest woorden tegen als “impressed”, “unbelievable” en “light”. Zelf ontdekten we dat deze termen wel passen bij dit vest. Uniek aan dit vest is de wijze waarop de backpack niet op, maar in het vest bevestigd is. Hierdoor ligt de fles “op” de rug en niet op het vest. Sterker nog, het vest vouwt zich opgeblazen om de fles heen. Dit levert een uiterst stabiele ligging in het water op. Omdat je de mogelijkheid hebt lood ook in speciale pockets op de rug te plaatsen, kun je deze stabiliteit nog verder verhogen. Maar het vest heeft nog meer bijzondere eigenschappen.

Van de Mares Hybrid is de backpack opvouwbaar door een scharnierend punt. Dit is handig als je met kleinere tassen het vliegtuig in wil gaan. Het vest is hierdoor in een normaal koffertje of zelfs een rugzak te vervoeren. Over vliegtuigreizen is sowieso beter nagedacht. Door het gebruik van aluminium ringen en door de 30% kortere backpack met een honinggraad structuur (waardoor hij 40% minder weegt!) raak je ook minder kwijt aan het maximaal mee te nemen gewicht.

Niet geheel onbelangrijk is dat het vest in die mate verstelbaar is, dat er bijvoorbeeld een uitvoering M/L op de markt is. Je kunt hem echt geheel naar eigen behoefte “inrichten”.  De te leveren maten zijn overigens XS/S, M/L en XL. Al deze maten zijn binnen Dive4all in gebruik. Wil je ze dus eens ‘voelen’, dan is dat dus mogelijk.

Voor dames is een variant van het vest in de ‘She Dives’ stijl op de markt gebracht. Mirjam duikt daar bijvoorbeeld in (wil je hem zien, moet je even met haar duiken dus). Qua technische specificaties zijn de vesten verder overigens gelijk.

Duikers met rugklachten lijken meer gebaat te zijn met dit vest. Door de wijze waarop de fles wordt ‘gedragen’ en de band (herkenbaar aan het opschrift ‘Suspension System’) die onder in de rug extra steun verleent, voelt het duiken met dit vest voor mensen met bepaalde rugklachten als  “verlichtend” en als een “weldoening”.

Belangrijk bij een vest is natuurlijk het drijfvermogen. Hier wordt veel over verteld, maar weinig zinnigs, zo is soms ons gevoel. Het belangrijkste uitgangspunt is natuurlijk dat je met de juiste hoeveelheid lood gaat duiken en niet dat je veel drijfvermogen in je vest hebt om het overgewicht te compenseren. Dat wat je tijdens de PADI Open Water Diver cursus al leert! Verreweg de meeste duikers nemen echter toch teveel lood mee. Begrijpelijk, maar als je goed bent uitgelood, dan verbruik je minder lucht, hoef je minder te tillen en duik je met minder moeite. In dat geval  zorgen overigens alle nu inde markt verkrijgbare vesten voor voldoende drijfvermogen. Immers, het vest is tijdens het uitloden leeg en toch drijf je nog op ooghoogte. Zou je het vest daarna met lucht vullen, dan komt er dus alleen maar drijfvermogen bij. Zelfs het vest met het minste drijfvermogen bevat altijd nog een paar liter lucht en dus werkt dat doorgaans goed genoeg.

Maar neem je ‘daarna’ ineens echter extra apparatuur mee, zoals een (zware) lamp, lood dat je vindt of een extra fles, dan is het logisch dat je opnieuw zou moeten uitloden. De praktijk leert dat je dat dan vaak niet doet of kunt doen, en dan zou je dus over extra drijfvermogen moeten kunnen beschikken. Uitloden doe je als het goed is met alle apparatuur aan/bij je. De praktijk leert natuurlijk vaak anders.

Let dus op: ieder vest hefet voor de perfecte duik voldoende drijfvermogen, maar het type duiken kan natuurlijk andere eisen stellen. Technische duikers hebben niet zelden veel meer gewicht bij zich dan ‘gewone’ duikers. In de tropen wordt, door de dunnere natpakken, soms veel minder drijfvermogen vereist. Divemasters en Instructeurs ‘gebruiken’ in praktijk ook wel wat meer drijfvermogen.  Het biedt ze de mogelijkheid met ‘overgewicht’ te duiken om stevig op de grond te kunnen zitten tijdens oefeningen, aan de oppervlakte als een soort eiland te fungeren en om ten tijde van calamiteiten soms zelfs meerdere mensen op het eigen vest naar boven te kunnen ‘trekken’.

In praktijk komt dit allemaal hier op neer: Je wilt soms graag wat extra capaciteit (drijfvermogen) in je vest hebben.  Typische basisvesten en ‘reisvesten’ vallen dan vaak af. De Mares Hybrid voldoet daar prima aan. Met haar drijfvermogen behoort ze tot de hoogste klasse van drijfvermogen binnen de duikvesten!

Voor de echte liefhebbers nog wat extra specificaties: Het gewichtharnas en de luchtkamers zijn geheel onafhankelijk te demonteren. Het vest bevat 7 aluminium ringen en is gemaakt van Cordura 420. Prachtig dus! Het weegt slechts 3,8 KG en kent maar liefst een drijfvermogen van 190 Newton (voor het M/L vest) wat het dus ook ideaal maakt voor veel bijzondere duiken en bijvoorbeeld Divemasters en instructeurs.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers