Inmiddels is de Quantum duikvest alweer een tijdje geleden op de markt verschenen. Het meest opvallende bij de introductie was denk ik wel het nieuwe geïntegreerde loodsysteem. Mares stapte hiermee af van haar MRS systeem (Mechanical Release System) dat, ook nadat MRS Plus in de handel kwam, toch teveel te wensen overliet. Maar door het Quantum vest nu het vest met het SLS systeem te noemen, doet men toch niet goed recht aan dit BCD. Er is namelijk veel meer te vertellen over dit bijzondere vest wat langzamerhand steeds meer bekendheid lijkt te genieten.
SLS Loodpockets
De loodpockets van Mares voorzien van het MRS systeem, zoals deze zich standaard in bijvoorbeeld het Mares Hybrid vest bevonden, heeft bij een aantal duikers een negatief imago opgebouwd. Zij hebben de ervaring opgedaan dat deze loodpockets spontaan uit het vest konden schieten. Dit gebeurde lang niet altijd alleen omdat het systeem niet goed zou functioneren. Duikers meenden zelf ook wel eens dat ze de pockets niet altijd even goed in het vest hadden geschoven, maar omdat een bevestiging in bijvoorbeeld geluid daarbij ontbrak, werden ze daar niet op geattendeerd.
Dit zou natuurlijk voorkomen worden door een goede buddy check, maar juist bij de buddy check ging het ook wel eens mis. Tijdens de buddy check werden de pockets wel eens per ongeluk los getrokken. Al met al werkte het MRS systeem wel, maar je moest er wel goed en voorzichtig mee om gaan en zelfs al deed je alles goed dan kon je de loodzakjes toch nog wel eens verliezen.
Het SLS (Slide and Lock System) loodsysteem zoals zich dit in het Quantum vest bevindt, zorgt er voor dat de kans hierop aanzienlijk af is genomen. De pocket wordt beter op zijn plaats gehouden en er zit een systeem in verwerkt dat zowel geluid maakt en zichtbaar met kleuren laat zien of de pocket goed geborgd in het vest is geplaatst. Overigens kunnen deze pockets herkenbaar worden gemaakt doordat je op een speciaal aangebracht wit vlakje met stift bijvoorbeeld je naam kunt schrijven. Handig wanneer op een boot of in de auto de pockets onverhoopt door elkaar komen te liggen.
Overigens beschikken de nieuwe Pure, Kaila , Dragon en Bolt ook over het SLS systeem en zullen alle nieuwe vesten ermee worden uitgerust. SLS is dus ze niet voorbehouden aan de Quantum, het was gewoon het eerste vest dat over SLS beschikte. SLS moet beschouwd worden als het nieuwe gewichtssysteem van Mares voor geïntegreerd lood.
Wie bekend is met het MRS systeem moet wel even wennen aan SLS, maar de voordelen laten zich al snel openbaren. Je merkt dat de pockets gemakkelijker te plaatsen zijn en je krijgt een gevoel van degelijkheid en robuustheid. Wat dat betreft is de SLS dus in meerdere opzichten een vooruitgang.
Materiaal en design
Mares heeft voor delen van het Quantum vest gebruik gemaakt van ander materiaal dan dat zij deed bij eerdere vesten. De zakken zijn aan de buitenkant hierdoor elastisch geworden waardoor je meer ruimte hebt om spullen weg te stoppen. Dit is het eerste duikvest dat over een dergelijke voorziening beschikt. De zakken zijn ook groot en anders geplaatst, wat zelfbediening gemakkelijker maakt.
Een andere opvallende keuze is het gebruik van het materiaal dat Mares eerder gebruikte als knie beschermers voor wetsuits. Dit materiaal is flexibel maar ook behoorlijk slijtvast en daarom goed genoeg bevonden om gebruikt te worden voor de lendestukken. Het design van het “binnenwerk” is overigens zo dat het vest daardoor minder zijwaartse beweging toelaat en het vest daardoor niet alleen goed aansluit en prettig zit, maar vooral heel stabiel duikt. Het risico van verschuiven van het vest op de rug in bijvoorbeeld het zwembad of het buitenland waar met dunnere pakken wordt gedoken, wordt hierdoor namelijk enorm verkleind.
Het pak heeft draaibare sluitingen gekregen waardoor het soepel in gebruik is. De gesp zal immers de stand aannemen waarbij het de minste weerstand ondervindt zodat de schouderbanden gemakkelijker aan te spannen zijn.
Een kleine D-ring die in een hoek van 45 graden op de rechter schouderband is bevestigd, is gemaakt om de retractor voor de console aan te bevestigen. Daardoor hangt de console niet meer naast maar voor de duiker. Simpel maar zeer doeltreffend natuurlijk. De meeste D-ringen zijn overigens van roestvrijstaal gemaakt, de 45 graden ring niet. Deze is van kunststof. Vanzelfsprekend is rekening gehouden met de mogelijkheid om een mes te bevestigen, maar er is ook een mogelijkheid om hier de uitbreidingsset voor een camerastatief in te plaatsen. Deze kan ook worden bevestigd onder de loodpockets. Deze statief is vooral geschikt voor actiecamera’s zoals een GoPro.
Mares geeft aan dat zij, door een snelkoppeling te hebben gebruikt, een aanzienlijk grotere doorstroming van de lucht in de inflator hebben gerealiseerd. Toen wij zelf met dit vest doken, merkte we dat niet als opvallend op, dus nemen we dit maar voor lief.
De nieuwe rugplaat, die uit een stuk is en niet opvouwbaar zoals de Hybrid dat kende, kun je ook gebruiken om twee flessen op de plaatsen. Daarvoor heb je natuurlijk wel de speciale langere riemen nodig.
Conclusie
Bij onze proefduiken viel ons op hoe prettig dit vest zat. Het houdt je mooi recht en duikt uitermate comfortabel. Met een groot drijfvermogen en de aanzienlijke opbergruimte in de zakken is het ook zeker een uitstekend vest voor bijvoorbeeld Divemasters en Instructeurs. Het SLS systeem was even wennen (vooral tijdens het plaatsen van de pockets), maar de pockets gleden gemakkelijk het vest in en eenmaal bevestigd geeft het een robuust gevoel. Een prima vest, vinden wij, zeker voor deze prijsklasse.