Opvallend is hoe weinig sommige duikers weten over het onderhoud van hun eigen apparatuur. Wie zich daar echter even in verdiept, kan er vaak aanzienlijker langer plezier aan beleven. Een natpak kan bijvoorbeeld jaren langer meegaan, mits goed verzorgd.
De meeste problemen met natpakken ontstaan tijdens het aan- en uittrekken. Het viel ons op, tijdens een duikvakantie in Egypte, hoe een aantal Franse duikers meenden dit te moeten doen. Half struikelend over de eigen benen en de voet persend en schoppend in de benen van het natpak werd het neopreen gemarteld. Nog indrukwekkend om te zien wat dat materiaal allemaal aan kan. Maar een natpak is nu eenmaal geen spijkerbroek en je kunt hem dan ook niet op dezelfde manier aan- of uitdoen.
Een beetje natpak kost, zeker als het een 7 MM pak is en voorzien van verschillende onderdelen, al snel enkele honderden euro’s. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de bezitter van een kostuum van dezelfde prijs op dezelfde wijze met zijn kleding om gaat dan deze duikers met hun natpakken. Staand op een pijp wordt de andere pijp uitgetrokken, er wordt aan gesjord en gerukt en soms staan ze er zelfs hinkelend mee op het grind.
Het meest bizarre wat we ooit zagen is een persoon die meende zijn natpak uit te moeten doen door de seal bij de enkel open te trekken en de voet er uit te moeten trekken zoals je dat soms bij een net gestreken broek doet. Het natpak zou daardoor niet binnenste buiten worden gekeerd. Misschien dacht deze duiker wel dat dit beter was voor het pak.
Wie een natpak aan- of uit doet, moet in ieder geval geen haast hebben. Als je de tijd neemt, zit het pak een stuk comfortabeler en kan het ook beter zijn werk doen, namelijk er voor zorgen dat je niet te snel afkoelt. Steek altijd vanuit een stabiele positie, dat kan soms ook zittend, eerst een voet en vervolgens het andere in het pak. Trek dan het natpak langzaam steeds hoger aan totdat je armen en ook je romp er in zitten. Voorkom daarbij dat de mouwen of benen gedraaid zitten of dat er vouwen en knelpunten in het pak zitten. Rits dan pas het natpak dicht. Maak daarbij gebruik van het kleine lusje aan het uiteinde van de rits waarin je je duim steekt zodat je geen onnodige en verkeerde krachten op de rits hoeft los te laten en de kans van beschadiging van het pak afneemt. Bol na het afsluiten van alle ritsen je rug eventueel nog een keer om goed in het pak te zitten en doe dan pas de overige accessoires aan, zoals handschoenen of een cap.
Als je een natpak uitdoet, kun je dat het beste doen door, nadat je natuurlijk de rits volledig hebt open gemaakt, het pak van boven naar beneden af te rollen. Dit gaat het gemakkelijkst als het pak nog nat is en als je het natpak uit hebt, dan zit het door deze methode dus binnenstebuiten. Dat wil je ook, omdat je eerst de binnenkant van het natpak wilt laten drogen en dan pas de buitenkant.
Hoewel een neopreen natpak kunststoffen bevat, is het in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, wel degelijk gevoelig voor chemicaliën en bijvoorbeeld zonlicht. Spoel het natpak daarom na ieder gebruik met kraanwater en laat het pak niet in de zon drogen. Een natpak mag daarom ook niet in aanraking komen met oplosmiddelen of wasmiddelen. Chloor en vergelijkende middelen zijn niet goed voor een natpak. Het zwemmen in een zwembad wordt dan ook door fabrikanten afgeraden, maar je moet soms toch wat. Spoel het daarom na een zwembadles altijd af onder de douche in het zwembad. Als je het zou willen wassen, wat overigens maar zelden moet, dan kun je daar het beste een speciale neopreen wasmiddel voor gebruiken wat je kunt kopen bij een duikshop. Als het pak eenmaal droog is, dan kun je het ’t beste op een droge plaats ophangen aan een brede hanger.
Natpakken bieden natuurlijk de noodzakelijke warmte-isolatie tijdens het duiken, maar vergeet niet dat veel warmte ook het lichaam verlaat via de handen, de voeten en het hoofd. Wees dus net zo kritische op goed zittende en adequate accessoires, dus op goed zittende handschoenen, schoenen en cap’s, als op het natpak zelf.
Omdat een natpak is gemaakt uit neopreen welke luchtbelletjes in het pak voor de isolatie bevat, neemt het drijfvermogen en de warmte-isolatie van het pak af naarmate je dieper duikt omdat daar de druk toeneemt en deze belletjes dus samen worden geperst. Een pak wat regelmatig onder hogere druk (lees voor diepe duiken) wordt gebruikt, neemt hierdoor ook sneller in kwaliteit af. Fabrikanten hanteren de vuistregel dat een natpak met normale duiken en een normale duikfrequentie gemiddeld 4 jaar mee gaat. We hebben in de vereniging echter voorbeelden van natpakken van meer dan tien jaar oud met nog steeds een relatief goed warmte-isolerend effect en waar de ouderdom nauwelijks van af te lezen valt. Dit zijn doorgaans wel natpakken van mensen die altijd heel erg zorgvuldig waren in het gebruik en onderhoud van hun pakken.