Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Neutraal drijfvermogen en lood

uitloden

Iedere duiker weet dat hij zonder lood niet duiken kan. Iedere duiker heeft ook geleerd hoe hij (of zij natuurlijk) moet uitloden. En we weten allemaal ook dat kersverse duikers vaak met teveel lood duiken, voor de 'zekerheid'. Toch helpt dat teveel aan lood niet echt.

We weten dat als we niet plat in het water liggen, dat we dan niet gestroomlijnd kunnen duiken. Als je een keertje met te weinig lood hebt gedoken, merkte je meteen dan je horizontaal liggen in het water wel kon vergeten. Je moest je best doen om beneden te blijven en dat deed je vooral door naar beneden te zwemmen. Dat naar beneden zwemmen doe je door je benen hoger te houden dan je middel. Doe je dat eenmaal, dan lig je dus niet meer horizontaal in het water en duik je dus niet gestroomlijnd. Kortom, te weinig lood zorgt er voor dat je niet gestroomlijnd kunt duiken en dus teveel energie verspeeld.

Heb je teveel lood bij je, dan moet dat gecompenseerd worden door lucht in het duikvest te blazen. Hoe meer overgewicht je aan lood meeneemt, hoe meer lucht je in het duikvest zult moeten doen. Omdat een gedeeltelijk gevuld duikvest je bovenlichaam zal oprichten,  komen hierdoor je voeten lager te liggen dan je middel en lig je ook niet meer horizontaal in het water. Teveel lood leidt dus net zo goed tot een niet goed gestroomlijnde houding.

Nu is ondergewicht nogal vervelend voor de duiker, want dit is erg vermoeiend. Je moet vaak behoorlijk stevig blijven zwemmen om onder te blijven. Het is daarom dat duikers dat heel snel zullen afleren. Ze merken meteen het verschil. Overgewicht meenemen heeft als kenmerk dat niet de duiker, maar diens omgeving onder water er snel last van kan krijgen. Met de vinnen wordt veel eerder het onderwaterleven geraakt en daarmee vernield. De duiker zelf heeft daar minder last van (hooguit moreel) en daarom leer je dit minder snel 'spontaan' af.

Wie zich goed heeft uitgelood, gebruikt alleen maar lucht in zijn duikvest om het onder druk samengedrukte neopreen te compenseren. Dit is dus maar weinig en hierdoor zwem je wel horizontaal en spaar je, naast lucht, dus heel wat aan energie en win je aan duikplezier.

Goed uitloden is iets wat je met enige regelmaat en in veranderende situaties moet herhalen. In zoet water is het anders duiken dan in zout water, het wisselen van apparatuur, zoals duikpakken, heeft natuurlijk ook een impact op de benodigde hoeveelheid lood. Maar ervaring zorgt er ook voor dat je minder lood nodig hebt. Je ademt daardoor namelijk domweg rustiger.

Uitloden tijdens de PADI Open Water Diver cursus wordt wat eenvoudig uitgelegd. We vertellen tijdens die cursus namelijk dat de duiker met volledige apparatuur in het water alle lucht uit het duikvest moet halen om vervolgens te proberen om, met een 'gemiddeld longvolume', op ooghoogte te blijven hangen. De eerste keer uitloden in het buitenwater met de instructeur wordt, om praktische redenen, dan ook vaak gedaan voordat de eerste buitenwaterduik plaats vindt.

Het zou completer zijn dit aan te vullen met de aanwijzing dat de druk in de duikfles maximaal 50 bar mag bedragen (om ook bij de terugkeer over voldoende totaalgewicht te kunnen beschikken). Ook zou het juist zijn aandacht te vestigen op het volledig ontluchten van het droogpak, als het gedragen wordt natuurlijk, tijdens het uitloden.

Perfect uitgelood duiken dus. Goed voor de duiker en het onderwaterleven!



Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers