Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Stel: je duikt in open zee op een koraalpartij. Je bent afgezet door een speedboot, welke zich vervolgens verplaatst heeft om je op ander punt weer op te pikken. Aan het einde van de duik wil je naar de oppervlakte, maar onderwijl scheren talloze speedboten over het water (en jouw hoofd). Hoe laat je hen zien waar je boven komt?

Ik maakte het recent herhaaldelijk mee en ervoer daarmee de behoefte aan een zogeheten SMB, ofwel surface marker buoy. Dit is een lange felgekleurde opblaasbare boei aan een touw (liefst op spoel of katrol). Je kunt deze opgerold onder water meenemen om vervolgens op te blazen met behulp van bijvoorbeeld je alternatieve luchtbron om de SMB op te laten stijgen.

Hiermee kun je zichtbaar maken dat er zich een duiker onder de oppervlakte bevindt. Bovendien kun je aan een opgeblazen SMB een beetje "hangen" zodat het maken van veiligheidsstops vergemakkelijkt wordt. Tenslotte ben je ook wanneer je aan de oppervlakte bent, gemakkelijker zichtbaar met zo'n grote oranje worst naast je voor boten of mensen op de kant, wat zowel bij geplande duiken als zeker ook in noodgevallen van belang kan zijn.

Dus ik heb laatst een SMB en katrol ("reel") gekocht. Maar ja: hebben is 1 ding, je moet er ook mee om kunnen gaan! Een leuk excuus om te gaan duiken! Met een van mijn buddy's trok ik erop uit naar de Beldert bij Tiel. Na een prachtige duik (zicht tot wel 15 meter; prachtige begroeiiing en veel -klein- leven) gingen we oefenen met het oplaten van een SMB. Want daar zit 'em de kneep: als je het oplaten van de SMB niet goed onder de knie hebt, kan het je goed in de problemen brengen. Slechts een kleine stoot lucht uit de ALV is voldoende om een dergelijke zak pijlsnel richting oppervlakte te laten schieten. Door de uitzettende lucht bij de opstijging wint de stijgende SMB natuurlijk aan vulling, dus drijfvermogen en dus snelheid. We probeerden uit wat het drijfvermogen wordt (we constateerden dat ook twee volwassen kerels met volledig ontlucht vest op 5 meter gemakkelijk omhoog getrokken worden door een ontplooiende SMB), hoe de reel op slot te zetten na ontplooiing en een comfortabele stop te maken en vooral hoe te voorkomen dat een verwarring van het touw zou resulteren in een ongecontroleerde opstijging van een onfortuinlijke duiker.

Een keer raakte het touw van de reel verstrikt in de hendel tijdens de opstijging van de SMB. Er is dan duidelijk maar 1 optie: reel loslaten en later gaan halen! Belangrijkste regel: reel NOOIT vastmaken aan je vest tijdens SMB oplating en de SMB gewoon laten gaan als deze verstrikt. Door oefening kun je wel een betere controle krijgen over het handig en veilig af laten winden van de reel.

Wij hebben absoluut veel lol gehad en ons een nuttige vaardigheid aangeleerd. In het algemeen zal ik de SMB niet meenemen bij duiken in meren met afgezette duikgebieden: daar is de SMB niet noodzakelijk (1 kerstboom is genoeg in Vinkeveen). Maar bij duiken in bevaard water, diepe duiken of gebieden met veel stroming en dus een risico om meegevoerd te worden (zoals de Rode Zee of Oosterschelde) is het een waardevol uitrustingsstuk dat ik zeker meeneem voortaan!

Natuurlijk is mijn nieuwe aanwinst voor mijn buddy's van Dive4all te leen en kan iedereen kennis maken met de oplating van een SMB en gebruik van de reel. En ik doe mee, want hoe meer oefening hoe beter!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers