Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Moet je nu kiezen voor een neopreen of voor een tri-laminaat droogpak? Voor die keuze wordt menig duiker gesteld.

Tijdens de Nieuwjaarsduik testten twee leden van Dive4all nieuwe Mares droogpakken. Het waren  compressed neopreen pakken, de nieuwe tr-ilaminaat droogpak uitvoeringen van Mares waren op dit moment nog niet beschikbaar

Een van beide duikers, een doorgewinterde natpak duiker met weinig tot geen ervaring met droogpakken, vond het duiken met dit droogpak een verademing. Nagenoeg zonder instructie kon er direct mee gedoken worden. De voor deze duiker afwijkende manier van knoppen bedienen (het pak was voorzien van een soort zijknop ipv de veel voorkomende ‘drukknop’) leverde geen problemen op.

De andere duiker is een ervaren tri-laminaat duiker. Zij moest wennen aan de zijknop en was minder te spreken over het duiken in het nieuwe neopreen droogpak. Deze duiker ervoer dit droogpak als veel stugger tijdens de duik dan haar eigen vertrouwde tri-laminaat pak. En dat is ook logisch.

In feite kent ieder duikpak slechts een hoofddoelstelling: het doel is je (vooral onder water) comfortabel te laten voelen. Omdat droogpakken een thermisch voordeel bieden, komt bij vrijwel iedere notoire Nederlandse natpak duiker vroeg of laat, meestal tegen het eind van de herfst, de vraag op of er toch niet een droogpak moet komen. En niet alleen omdat het onder water prettiger is ivm de toenemende kou, maar ook omdat het bovenwater een stuk aangenamer is. Geen natte lichamen in de koude wind.

Als je dan op onderzoek uitgaat, valt in ieder geval op dat je kunt kiezen uit neopreen en tri-laminaat pakken. Tenminste, dat zegt men dan in de winkel. Een vrij fundamentele keuze, zo zal blijken.

Welk droogpak men ook kiest, je moet in het begin altijd wennen aan de grotere weerstand die deze pakken in het water ondervinden t.o.v. de ‘gewone’ natpakken. Daarbij zul je altijd met meer lood moeten gaan duiken. Het extra volume wat door deze droogpakken teweeg wordt gebracht, vereist dit nu eenmaal. Een ander issue is dat je droogpakken veel beter moet verzorgen (onderhouden) dan natpakken. De seals en de ritssluiting vergen je aandacht. En last but not least hangt er vaak ook een stevig prijskaartje aan.

Je kunt natuurlijk niet zo maar zeggen of je beter met een neopreen of met een tri-laminaat droogpak kunt gaan duiken. Hoewel duikwinkels dit soms lijken te suggereren, bestaan er toch echt nog veel meer soorten droogpakken dan deze twee soorten, wanneer we ze indelen op vervaardigingsmateriaal. Er bestaan bijvoorbeeld ook rubberen droogpakken en andere soorten laminaat en verschillende soorten neopreen droogpakken. Voor de leesbaarheid van dit artikel houden we het maar even op de twee eerder genoemde hoofdgroepen.

Een droogpak is het meest optimaal als het zo goed mogelijk aansluit bij jou persoonlijke behoeften. Zoek je een pak met minder weerstand of een met veel bewegingsruimte? Een droogpak die zo warm mogelijk is, een waar je zo weinig mogelijk lood bij nodig hebt, of een die vooral heel sterk is? Al dit soort vragen leiden uiteindelijk tot de meest optimale keuze.

Wat je op dit moment veel tegenkomt is dat recreatieve duikers gebruik maken van zogenaamde compressed neopreen droogpakken. De reden hiervoor is vooral de prijs. Voor dit soort pakken wordt een neopreensoort gebruikt welke veel minder samendrukbaar is dan het neopreen van natpakken. Dat biedt als belangrijkste voordeel dat het niet zoveel drijfvermogen heeft als een natpak en meteen dunner is, maar toch dezelfde isolatiewaarde behoudt als een dikker gewoon neopreen pak. Een dergelijk pak zit relatief strak om je heen, en voelt daardoor stugger (minder bewegelijk) waardoor de lucht zich niet in een soort ‘ballon’ kan gaan ophopen ergens rond bijvoorbeeld je voeten of in je armen. Het duikt daarom vrij gemakkelijk. Wie een natpak gewend is, heeft maar weinig instructie en oefening nodig. De meeste duikers duiken er na een korte uitleg zo mee weg.

Een neopreen droogpak heeft van zichzelf natuurlijk een positief drijfvermogen. Je moet voor een dergelijk pak dus meer lood meenemen dan voor bijvoorbeeld een tri-laminaatpak. Het is ook kwetsbaarder dan tri-laminaat en reparaties zijn vaak lastiger. Je kunt het niet even plakken met neopreenlijm, bijvoorbeeld.

Vaak zul je technische duikers niet met een neopreen droogpak zien duiken. Dit heeft te maken met het gegeven dat zij vaak veel dieper duiken en daarvoor toch van mening zijn teveel drijfvermogen te verliezen door de samendrukbaarheid van het pak op diepte.

Tri-laminaat droogpakken kunnen vaak vrij eenvoudig gerepareerd worden, maar zijn niet elastisch zoals neopreen pakken dat zijn. Hierdoor sluit het niet nauw aan en ziet een dergelijk droogpak er vaak wat ‘slonzig’ uit, als je het aan hebt. Een soort oversized pak. Het volume is immers groter als dat van een neopreenpak en het sluit dan ook niet nauw aan op het lichaam. Tri-laminaat droogpakken met een ritssluiting aan de voorkant beschikken vaak over nog meer  volume. Dit volume van tri-laminaat droogpakken verhoogt natuurlijk de bewegelijkheid, een tri-laminaat voelt daarom aanzienlijk ‘losser’ en, volgens velen ‘comfortabeler’ als een neopreen droogpak. Maar dit kent ook nadelen. De weerstand van een tri-laminaat droogpak in het water is bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan dat van een neopreenpak.

Tri-laminaat is licht en erg dun. Het houdt hierdoor zelf niet echt veel warmte vast. Daar waar neopreen isoleert, doet tri-laminaat dat namelijk niet. Je moet het in een tri-laminaat droogpak dus hoofdzakelijk hebben van de onderkleding. Niet dat je met een neopreen droogpak geen onderkleding zou hoeven te dragen, maar bij tri-laminaat is dit dus nog belangrijker. We hebben ooit als test gedoken met alleen een t-shirt aan in een tri-laminaat droogpak. De test is geslaagd: we raden het een ieder nadrukkelijk af dit te doen. En niet alleen ivm het ontbreken van de isolerende laag, maar vooral ook omdat het ‘ruime’ materiaal onder water eenvoudig kan leiden tot squeeze, wat zonder onderkleding geen pretje bleek te zijn.

Dat tri-laminaat dun is, levert op dat je minder lood nodig hebt in vergelijking tot een neopreen droogpak. Verpest deze eigenschap nu niet door joggingpakken of bijvoorbeeld skikleding in het pak te dragen. Deze kleding houdt goed warm omdat het vol zit met ‘los’ materiaal. Onder water wordt dit echter eenvoudig samengedrukt waardoor je relatief veel lucht in je droogpak moet blazen om het warm te houden. Je hebt dan, met zoveel lucht, natuurlijk ook weer meer lood nodig om te kunnen duiken. Maak gebruik van, bij voorkeur op basis van thinsulate gebaseerde, duikonderkleding. Thinsulate bestaat uit kleine kunststof holle fibers die dichter op elkaar zitten en daardoor minder volume benodigen dan ‘normale’ isolatie middelen in kleding terwijl het toch al snel 1 x zoveel warmte vast kan houden dan de traditionele producten.

Tri-laminaat is erg sterk, zeker vergeleken met neopreen. Maar een tri-laminaat droogpak is wel duurder dan een neopreen droogpak. En wie voor het eerst met een tri-laminaat droogpak gaat duiken, doet er goed aan dit te doen met bijvoorbeeld een ervaren instructeur. Een droogpakspecialty is misschien wat overkill, vindt menig duiker, maar bij Dive4all bieden we je als lid toch graag gratis aan om met een ervaren droogpak gebruikende instructeur of DM de eerste keer of keren te gaan duiken. Je moet namelijk leren hoe je de relatief vrije luchtstroom in het tri-laminaat droogpak kunt gebruiken en tegen kunt gaan als het niet gaat zoals je wil, zodat je niet aan je voeten als twee ballonen omhoog wordt getild. Dit geldt vooral voor tri-laminaat droogpakken waar in je gaat met speciale droogpak binnenschoenen. Die pakken hebben namelijk extra veel ruimte bij de voeten voor het lucht.

Op de meeste pakken, neopreen en tri-laminaat, kun je zowel neopreen als latex seals laten zetten. Vraag dit wel vooraf want misschien wil je ooit wisselen. Latex is erg dun en werkt soepel mee met bewegingen, het sluit dus goed af, maar het zit doorgaans strakker en kan eenvoudig kapot gaan, vooral bij het in- en uittrekken van het pak. Neopreen seals gaan daarom vaak langer mee, voelen minder strak aan, maar zijn wel stugger en laten daardoor sneller water door dan latex seals. Men is momenteel bezig om siliconen seals te ontwikkelen welke zich gedragen als latex seals, maar die wel veel duurzamer zouden zijn. Deze zijn op dit moment echter nog maar nauwelijks verkrijgbaar.

Zo, aan het einde van dit artikel gekomen, een korte opsomming van de verschillen tussen de pakken:

Eigenschap Neopreen Tri-laminaat
Drijfvermogen Positief, meer lood mee     Neutraal, geen extra lood voor nodig     
Duurzaamheid Minder sterk Sterker materiaal
Reparatie Vaak moeilijker Vaak eenvoudiger
Kosten Relatief goedkoop Relatief duur
Isolerend vermogen        Ja Nee
Bewegelijkheid Relatief laag Relatief hoog
Leren gebruiken Snel, zowat direct Iets meer oefening
Onderpak nodig Ja Ja
Sluit nauw aan Ja Nee

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers