Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter


Een beekprik is een visachtige dier dat behoort tot de prikken, een kaakloze vis waar ongeveer 40 soorten van bestaan. Beekprikken zijn, in tegenstelling tot hun verwanten zoals de rivier- en zeeprik, geen parasieten. Hij leeft tijdens het larve stadium van de algen die hij uit het water haalt.

Al zien ze er een beetje uit als een soort kleine paling, duikers zien ze zelden. De meeste prikken leven in zoet water, net als de beekprik, dus dat is de reden niet, maar de beekprik doet zijn naam eer aan: de beekprik blijft normaal gesproken zijn hele leven in dezelfde beek en komen dus niet voor in Vinkeveen of het Oostvoorne Meer. En beken zijn nu eenmaal niet de meest voorkomende duikstekken voor duikers.

Het grootste deel van zijn leven, ze kunnen ongeveer 6 jaar oud worden, leeft hij als larve in de modder van de beek. Omdat hij daar aan ogen weinig heeft, is hij al die tijd blind. Maar als zijn moment is aangebroken en het water wordt in het voorjaar warm genoeg, dan verandert hij snel in een volwassen dier dat wel ogen krijgt, en zelfs vinnen.  Die verandering is nodig, want tijdens die verandering krijgt de beekprik geslachtsorganen. Opvallend is dat hij tijdens die verandering het grootste deel van zijn spijsverteringskanaal moet gaan missen. De maag en de darmen verdwijnen geheel en het zal dan ook niet vreemd zijn te horen dat hij dan niet meer eet. Volwassen worden betekent voor de beekprik dus automatisch ook snel gaan sterven. Hij wordt volwassen om te kunnen paren (liever ‘paaien’) en eieren te kunnen leggen, daarna gaat hij dood.

Echt paren kunt je het paaigedrag van een beekprik eigenlijk niet noemen. Het mannetje maakt van steentjes een soort nestje op de bodem van de beek en het vrouwtje zet daar haar eieren op af. Daarna gaan de mannetjes boven de eitjes hangen en storten daar de spermacellen over heen. Dit is overigens niet voorbehouden aan de beekprik. Poetsgarnalen, doktersvissen en bijvoorbeeld het stekelbaarsje kennen een soortgelijk paaigedrag.

In het voorjaar van 2014 bleek, na een veel te warme winter, dat het water al begin februari zo warm was geworden dat de beekprikken volwassen werden en gingen paaien. Normaal gesproken gebeurt dat pas in de loop van april, en vaak dus pas een tot twee maanden later. Zou de koude dan alsnog intreden, dan zou dat geen gunstig effect hebben op de beekprikkenstand.

Nu moet gezegd worden dat het met die beekprikkenstand toch al niet zo goed gesteld is. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is de hoeveelheid beekprik met ongeveer 80% afgenomen. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat we vanaf die periode nogal wat veranderd hebben aan de beeklopen in Nederland. Tevens is de beekprik erg gevoelig voor waterverontreiniging.
 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers