Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter
In het begin van dit jaar spoelden 11 maanvissen aan op de Nederlandse kust. Ook in de afgelopen weken spoelden opnieuw een ongewoon aantal maanvissen aan. Men denkt dat dit komt door de zachte winters.

Wanneer je een maanvis ziet dan zul je meteen toegeven dat het een van de merkwaardigste vissoorten is die je kent. Ze lijken op een vliegende schotel, die schuin vliegt. Misschien lijken ze nog wel meer op een zwemmende kop.

Maanvissen leven in het open water van de oceanen, waar zij zich in de bovenste waterlagen tegoed doen aan kwallen en palinglarven. Het zijn over het algemeen trage vissen. Door hun lichaamsbouw raken zij gemakkelijk in problemen in de branding in het ondiepe water vlak voor de kust. Bijna alle strandingen hadden plaats na een winterse storm.

Het aantal strandingen is opmerkelijk. Normaal gesproken spoelen ze niet of nauwelijks aan.  De laatste tijd komt dit echter steeds vaker voor. Men vermoedt een verband met de warme winter. Misschien zwemmen de vissen door de hogere watertemperaturen verder weg van hun leefgebied dan normaal waardoor ze in de problemen kunnen komen.

De dode maanvissen varieerden in lengte van vijftig centimeter tot ruim een meter. Dat is nog relatief klein want volwassen maanvissen worden soms wel 4 meter en kunnen een gewicht krijgen van maar liefst twee ton. Het zijn dus allemaal jonge dieren zijn die op de kust zijn aangespoeld.

Naast een maanvis spoelde onlangs ook een bruinvis in Zandvoort aan. Hij was 1,47 meter lang. Dit dier gaat naar het Natuur Museum in Rotterdam. Bruinvissen spoelen normaliter vaker aan dan maanvissen.

Dat wordt wat, wanneer op 1 januari de 'die-hards' het zeewater in rennen en tegen een nietsvermoedende maanvis of bruinvis aan rennen....

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers