Dat steeds meer mensen vis eten, zouden we moeten omarmen. Immers, vis is vaak gezonder, mits niet overmatig gebruikt, dan bijvoorbeeld vlees. En het valt te beargumenteren dat wild gevangen vis een beter leven heeft gehad dan opgesloten kistkalveren. Maar er zijn ook nadelen.
Om aan voldoende vis te komen, vissen we niet alleen naar ons voedsel in de zee, maar maken we ook gebruik van viskwekerijen. Dit en andere maatregelen moeten er voor zorgen dat we ons niet schuldig zouden moeten maken aan overbevissing.
Maar omdat een mens tegenwoordig ongeveer 17 kilo vis per jaar eet, moet er heel wat aangesleept worden. Hoewel we hiervoor in de afgelopen vijftig jaar ongeveer vijftig keer de hoeveelheid vis zijn gaan produceren in viskwekerijen, is dat nog steeds niet genoeg om de (nog steeds groeiende) behoefte te dekken. Van de totale vis voorraad is hierdoor momenteel meer dan dertig procent overbevist. En de praktijk leert ons dat de visstand zich maar niet kan herstellen van deze overbevissing.
Het enige wat hierop gezegd kan worden is dat wat we al veel vaker hebben aangegeven: een slecht beheer van de natuur, is uiteindelijk slecht voor ons allemaal. Wie het pragmatisch bekijkt zou moeten zeggen dat er minder mensen moeten zijn en dat de mensen die er zijn minder moeten eten en minder afval zouden moeten produceren. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan…..