Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter
Het voorjaar brengt bijzondere passanten naar de Zeeuwse wateren... Zo zijn er de Snotolf en Slakdolf. Nee, dit is geen humoristisch stripboek-duo, maar een tweetal bijzondere Noorzee-vissen. In het vroege voorjaar zoeken ze de ondiepten van de Oosterschelde en (in mindere mate) het Grevelingenmeer op voor het paren en het leggen van de eieren (de "paaitijd"). De grootste kans deze zeldzame vissen te zien is tussen die tussen februari en april. Beide zijn vissen met een huid, in plaats van schubben en een zuignap op de plaats van de buikvin. De snotolf is ca. 50 cm groot en ze kunnen in de paaitijd een fel oranje of blauwe kleur aannemen. De slakdolf is kleiner, ca. 15 cm, en heeft een gestreept patroon. Plaatjes en achtergrondinformatie kunnen gevonden worden via www.anemoon.org:

Snotolf: http://www.anemoon.org/soorten/pisces/Cyclum01.html

Slakdolf: http://www.anemoon.org/soorten/pisces/Liplip01.html

Ook vooral in het voorjaar te vinden, zijn vele soorten soms zeer kleurrijke naaktslakken. Zo zijn er de Slanke Waaierslak, de Kleine Vlokslak en het Blauwtipje. Zie www.anemoon.org (deel biologie; sectie naaktslakken)

Iets later in het jaar is het genieten geblazen van de sepia's (de zeekatten)! Dit wonderbaarlijke schouwspel van sierlijkheid mag je niet missen! Als de watertemperatuur ongeveer 11 graden bereikt, komen ze de eieren afzetten in de Oosterschelde. Duikers zetten ieder jaar rekken uit, welke hiervoor de perfecte gelegenheid vormen. De kans om sepia's te treffen aanzienlijk groter door bij deze rekken te gaan kijken. De sepia-paartjeszijn vrij benaderbaar. Sepia's zijn ongeveer 30 cm groot.

Zie: http://www.anemoon.org/soorten/mollusca/Sepoff01.html

Een uitgelezen kans om sommige van deze bijzondere dieren te zien, is tijdens het Dive4all-paasduiken. Details hierover komen binnenkort op de site. Geinteresseerden kunnen zich aanmelden. Vooral de trefkans op snotolf, slakdolf en naaktslakken is dan relatief groot. Relatief, want het blijven zeldzame dieren.

Wat later in het jaar, in mei/juni, zullen we opnieuw afreizen naar de Oosterschelde om te proberen Sepia's te spotten. Hou de site in de gaten en geef het alvast aan als je interesse hebt om dan mee te gaan!

Voor de snotolf, slakdolf en sepia geldt, dat de trefkans in de Oosterschelde het grootst is (ze moeten immers vanuit de Noordzee komen). In het Grevelingenmeer is er ook een (kleinere) kans ze te zien, vooral in de buurt van de spuisluizen (bij 't Koepeltje en de Kabbelaar). Naaktslakken komen in beide wateren voor, hoewel de verdeling per soort verschilt.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers