Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter
Een slordige 16 miljoen zeepaardjes worden jaarlijks, met name in Azië, verwerkt in de medicijn industrie. Dat wordt nu tegengegaan door de CITES.
Het zeepaardje (hippocampus) behoort tot een diersoort die zich zo’n 40 miljoen jaar geleden ontwikkelde. Er zijn zo’n 35 verschillende soorten van bekend. Ze hebben geen tanden of maag en leven (afhankelijk van de soort) ongeveer 5 jaar. Vuistregel daarbij is dat hoe groter ze zijn, hoe ouder ze worden. De grootste is trouwens zo’n 30 centimeter, de kleinste wordt 2 centimeter.

Het zeepaardje heeft maar weinig natuurlijke vijanden, daarbij kan hij zich goed camoufleren. Krab, garnaal, maar ook de wel bekende ‘frogfish’ en tonijn doen zich wel te goed aan het zeepaardje. Ze zijn ook aangetroffen in de magen van dolfijnen.

Maar, zoals je zelf ook wel bedacht zult hebben, is de grootste bedreiging van het zeepaardje, de mens. Hierdoor behoren ze tot een van de meest bedreigde zeedieren. Vervuiling, vernietigen van leefomgeving, het vangen voor aquaria, het drogen voor op de schoorsteen en het per ongeluk mee vangen tijdens het vissen zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Vooral in Azië zijn zeepaardjes erg gewild omdat ze daar voor de medicijnmarkt worden gebruikt. Op deze manier verliezen ongeveer 20 miljoen zeepaardjes jaarlijks het leven. Ongeveer 16 miljoen daarvan worden in medicijnen verwerkt.

Op 15 mei 2005 zijn echter 33 soorten zeepaardjes door de wet beschermd. Ze zijn opgenomen in CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). CITES is getekend door 166 landen, wat betekent dat handel en import van deze soorten via de wetgeving geregeld is. En dat is dus een goed begin, want dieren beschermen is mensen beschaven!

Wist je dat…
  • …zeepaardjes hun ogen onafhankelijk kunnen bewegen?
  • …wanneer een zeepaardje een vin kwijt raakt, deze opnieuw aangroeit?
  • …zwangerschap bij zeepaardjes door de mannetjes wordt uitgevoerd? De vrouwtjes leggen de eitjes in de draagzak bij het mannetje waarin het twee tot drie weken duurt voordat tussen de 50 en 1500 kleine zeepaardjes het licht zien
  • …zeepaardjes kunnen verkleuren? Binnen een paar minuten kunnen ze groen, blauw of bijvoorbeeld gele stippen of zwarte strepen krijgen.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers