Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Als PADI Instructor krijg je natuurlijk af en toe dezelfde vragen.  Een veel terugkerende vraag is die van het rustig vooruit en achteruit zwemmen. Hoe doe je dat?

Laten we eerst eens wat beter kijken naar een bepaalde techniek van het vinnen. De zogenaamde kikkerslag. Hiermee kun je hele gecontroleerd en rustig vooruit zwemmen. Superhandig als je bijvoorbeeld aan het filmen of fotograferen bent.

Voor de kikkerslag moet je netjes uitgetrimd in het water “hangen”, met je benen naast elkaar. Buig dan alleen je onderbenen in een hoek van 90 graden omhoog (dus bovenbenen recht naar achter laten wijzen, maar je voeten omhoog brengen). Je voetzolen wijzen dan naar de oppervlakte.  Dit is de uitgangspositie. Breng nu je voeten naar buiten, kantel je vliezen naar achteren en breng ze bij elkaar achter je terwijl je je knieën strekt. Daarna breng je ze weer terug in de uitgangspositie

Achteruit zwemmen is heel handig als je aan het fotograferen bent, maar ook bij wrakduiken of grotduiken kan dit heel handig zijn om te beheersen.

Het achteruit zwemmen lijkt eigenlijk heel veel op de kikkerslag. Bij de uitgangspositie houdt je je bovenbenen zoveel mogelijk naar achter gericht, je onderbenen in het verlengde daarvan. Je ligt dus vrijwel gestrekt. Maar als je je voeten dan naar buiten brengt, houd je de vliezen zo dat je ze plat achter je houdt en met je hakken van je af laat wijzen. Ze bouwen dan zoveel mogelijk weerstand op. Trek je nu snel je benen omhoog, dan ga je achteruit. Je trekt dus je voeten naar je toe. De hakken ontmoeten zich boven je als in de uitgangspositie van de kikkerslag. Dan moet je dus wel je vinnen inmiddels met de hakken naar de oppervlakte laten wijzen om vervolgens weer rustig je voeten naar de uitgangspositie van het achteruit zwemmen te brengen.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers