Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Op 30 mei 2019 ging de duikvereniging van Dive4all opnieuw op bezoek bij Naturagart in Duitsland. Naturagart ligt voor ons niet ver over de grens waardoor je na een rit van ongeveer twee uur in het Duitse plaatsje Ibbenburen al bij Naturagart kunt zijn. Wij waren daar met 18 enthousiaste duikers, waarvan een groot deel voor de eerste keer.

Wat is Naturagart?

We hebben Naturagart al vaker bezocht. Naturagart is, zoals de naam al aangeeft, een aangelegd duikbassin met maar liefst een lengte van meer dan 100 meter. Het ligt in een park waar je ook een aquarium kunt bezoeken en kunt wandelen tussen de vele bloemen en planten die daar staan.

In het bassin, dat zo’n 8 meter diep is, heeft men een wrak neergelegd, zijn grotjes gemaakt, kun je duiken door een soort Egyptische tempel en is er een ware beeldentuin te bewonderen waar de uitgezette steur wordt gevoederd en dus altijd te bekijken valt. Je kunt in dit bassin gemakkelijk twee tot drie duiken op een dag maken van meer dan een uur zonder je te vervelen. Logisch: alleen de lengte van alle grotjes en tunneltjes samen bedraagt meer dan 300 meter!

Het NaturaGart-onderwaterpark is overigens 's werelds grootste gecreëerde duikmeer op een membraanafdichting. Er ligt dus gewoon folie onder om het waterdicht te maken. Het was als uitdaging bedoeld: een vijver maken die zo groot was dat je er in zou moeten kunnen duiken, en dat is gelukt! Je ziet dan ook op meerdere plaatsen het Duitse woord "Teiche" (vijver) staan.

Vissen in Naturagart

Zoals het hoort gaf de man die ons in perfect Engels de briefing gaf, als boodschap mee dat de steur niet aangeraakt mogen worden. Hun tere huid kan snel beschadigen en ze kunnen daardoor vervelende schimmelinfecties oplopen die zelfs tot hun dood kunnen leiden. Overigens zwemt er in het bassin meer rond dan steur. We hebben baars gezien, maar ook rietvoorn en zelfs een grote brasem. Er zou ook forel en karper in moeten zwemmen, maar ik heb die in ieder geval niet gezien.

Wanneer je door een aantal smalle gangetjes duikt, kun je ingehaald of gepasseerd worden door een steur. Dat kan even wennen zijn omdat er in Naturagart exemplaren rondzwemmen die net zo groot, of nog groter, dan de duikers zelf zijn. Je kunt echter gerust wezen: de steur heeft geen tanden en gedraagt zich niet agressief. Ze zijn zelfs niet eens geïnteresseerd in de duikers omdat ze die iedere dag zien en ervaren hebben dat daar niets van te vrezen valt.

Navigeren

Onder water heeft men een kabel neergelegd die als hoofdroute dienst doet. Langs de kabel vind je op bepaalde strategische plekken een duidelijke plattegrond met wat zich waar bevindt in de nabijheid van het bord. Ook krijg je een leiplaatje mee met daarop een gedetailleerde plattegrond zodat je ten alle tijden zou moeten kunnen weten waar je je bevindt en waar je objecten terug zou moeten kunnen vinden.

Toch kun je, in de wirwar van tunneltjes en grotjes, in het groene zoete water dat beperkt zicht biedt, toch echt wel soms een beetje de weg kwijt raken. Maar gevaarlijk wordt het nooit: zelfs in de grotten en tunnels zijn ontsnappingsgaten aangebracht zodat je nooit verder dan 5 meter van een dergelijke opening verwijderd bent. Maar laat je niet teleurstellen: het biedt nog steeds de ervaring van het echte grotduiken, het verpest dit zeker niet! Ook voor het verdwalen hoef je niet bang te zijn. Als je maar een kant op blijft zwemmen stuit je vanzelf wel weer op iets herkenbaars.

Het waternetje

Het water is gezond. Dat heeft als nadeel dat algen en wieren er welig in kunnen groeien en je ziet dan ook op veel stenen en muren het zogenaamde waternetje terug. Het waternetje (Hydrodictyon reticulatum) is een zoetwaterwier dat vooral ontstaat bij wat hogere temperaturen en voldoende zonlicht. Omdat het water in het bassin toen wij er waren al tegen de 18 graden aan liep, is dat een ideale omstandigheid voor dit wier om zich te kunnen ontwikkelen, en dat was te merken!

Het waternetje neemt veel koolstofdioxide op uit het water, een voordeel lijkt dat, maar soms nemen ze zoveel op dat ze in plaats van het CO2 dat van bacteriën en vissen afkomstig is, de koolstofdioxide moeten gaan onttrekken uit het carbonaat dat zich in het water bevindt. De zuurgraad van het water neemt daardoor toe.

Aan de zijkant van het bassin zie je om deze en andere redenen een installatie actief continue de waterkwaliteit te waarborgen. Wat wel opvalt tijdens het duiken is de grote hoeveelheid van het waternetje op veel objecten en los zwevend in het water. Het is niet voor niets dat de medewerkers van Naturagart vragen om bij voorkeur niet over de muren heen te zwemmen en niet aan de muren te komen. Daardoor komt immers veel van dit wier los, wat terecht komt in het water en zorgt voor een belemmering van het zicht.

Makkelijk duiken

De randvoorwaarden voor het duiken in Naturagart zijn overigens extreem goed te noemen. Je kunt je omkleden in een overdekt gebouw, er is een warme douche beschikbaar, er zijn afsluitbare lockers, je kunt er duikspullen huren en duikflessen laten tanken. Met een kar kun je de spullen van je auto naar het bassin brengen. Een mooie brede trap leidt je naar water waar het een meter diep is om je vliezen aan te kunnen doen en via een trap geleidelijk diepte te kunnen maken. Onder aan de trap begint meteen de navigatiekabel.

Voor de grote groep waarmee Dive4all bij Naturagart aankwam, had men een speciaal deel van het overdekte glazen gebouw gereserveerd. Daar konden we al onze spullen gemakkelijk kwijt, in elkaar zetten en aantrekken. Ideaal!

Naturagart is wat dit alles betreft een prima duikstek voor beginnende duikers, voor minder valide duikers maar ook voor de ervaren duiker. Het is van alle gemakken voorzien en biedt toch voldoende afwisseling zodat iedereen aan zijn trekken kan komen. En dat bleek ook wel: Wij waren allemaal heel enthousiast over deze dag waarbij iedereen minimaal twee, en sommigen zelfs drie duiken hadden gemaakt.

Na het opruimen van de spullen zijn we naar een nabij gelegen restaurant gegaan waar velen, hoe kon het ook anders, de bekende Duitse Schnitzel bestelden. Een hele leuke dag weg met de duikvereniging van Dive4all en een absolute aanrader!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers