Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De krokodilvis is een echte platkopvis die nauw verwant is aan schorpioenvissen en steenvissen. Het is een beetje een reiger onder de vissen, zo stil als hij kan wachten op zijn prooi.

Je kunt snel onopgemerkt over ze heen zwemmen omdat ze vaak schitterend gecamoufleerd stil in het witte zand op de bodem kunnen liggen. Vaak liggen ze een beetje beschut onder wat uitstekend koraal en soms zelfs wat ingegraven onder het zand. Ze liggen daar niet voor niets. Hij eet kleine visjes en schaaldieren die zich vlak in de buurt van de bodem of erop bevinden. Die moeten dan wel kleiner zijn dan zijn bek, want grotere exemplaren laat hij links liggen. We hebben ze wel eens spittend in het mulle zand te werk zien gaan om daar prooi te kunnen vangen, maar dat is dus niet wat je vaak zult zien.

Hoewel er verschillende soorten krokodilvissen bestaan, tref je in de Rode Zee vooral de Papilloculiceps longiceps aan, oftewel de ‘Gewone Krokodilvis’. Deze soort is wijd verbreid en kun je zelfs in de Middellandse Zee aantreffen. Aangenomen wordt dat hij daar ooit is gekomen door via het Suezkanaal die kant op te zwemmen.

Zoals eerder gezegd zijn het platkopvissen (dat was geen scheldnaam!). Dit zijn vissen die door de evolutie zijn afgeplat. Wat dat betreft een beetje vergelijkbaar met een schol of een bot, hoewel dat soort vissen echte platvissen zijn waarbij een oog via de rugzijde naar de andere kant groeit en het skelet zich aanpast zodat de platvis op een van zijn zijden gaat zwemmen. Bij een platkopvis blijft het lichaam “normaal”, en hij gaat dus ook niet op een zijkant zwemmen. Het lijkt er eerder op dat iemand hem met een deegroller te grazen heeft genomen.

Krokodilvissen hebben twee rugvinnen en stekels op hun hoofd en kunnen wel 80 cm tot een meter lang worden. De krokodilvis vertrouwt zo veel op zijn camouflage dat je als duiker een paar cm van hem vandaan kunt gaan zitten om heel gemakkelijk foto’s van hem te kunnen maken. In tegenstelling tot zijn naasten, zoals de schorpioenvis en de steenvis, is de krokodilvis voor mensen onschadelijk. Daarnaast is hij helemaal niet agressief. Je kunt dus met een gerust hart naast hem gaan zitten.

Overigens wordt op deze vis gejaagd, maar dan vooral door lokale Afrikaanse vissers zoals in bijvoorbeeld Somalië. Hij wordt door hen gevangen met een speer of harpoen en het vlees blijkt erg lekker te zijn. Niet echt een maaltje dus die je kunt bestellen in een willekeurig visrestaurant.

 

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers