Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Tijdens de buitenwaterduiken voor de PADI Open Water Diver cursus in april 2018, kwam een cursist verbaasd boven. Zij had onder water in de Vinkeveense Plassen nogal wat doorzichtige plastic stroken gezien die vastzaten aan takken. Waar kwam die rommel vandaan en waarom werd dat niet opgeruimd?

Gelukkig konden we haar snel geruststellen. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet waar het op lijkt. De aangetroffen plastic stroken zijn namelijk niet van plastic, hoewel ze daar heel veel gelijkenis mee vertonen. Het zijn strengen viseitjes van de baars.

Het voortplantingsproces van vissen wordt ‘paaien’ genoemd. Eerst zetten de vrouwtjes de eieren (kuit) af, vaak tegen een plant of een steen of in een holletje zodat ze op een bepaalde plek blijven liggen. De mannetjes bevruchten de eieren daarna door hun zaad (hom) er over heen te spuiten.

Veel soorten vis gebruiken voor het paaien dezelfde plaatsen en deze plekken worden dan ook paaiplaatsen genoemd. De plaats waar de wielen in de bus in Vinkeveen horen te zitten, zijn dergelijke paaiplaatsen, maar ook bepaalde overkappingen in het bodemprofiel en de takken op de bodem van dit meer. Als je weet waar de paaiplaatsen zijn, kun je op bepaalde momenten daar veel kleine vis aantreffen. De uitgekomen jonge kroost blijkt namelijk vaak nog wel een tijdje “rond hangen” in de veilige beschutting van de paaiplaats die door hun ouders zorgvuldig gekozen zijn.

Vissen leggen meestal heel veel eieren. Een groot deel van de nakomelingen gaat namelijk verloren. Een miljoen eieren per jaar is hierdoor geen uitzondering. Hoe minder nakomelingen verloren gaan, hoe minder eieren worden afgezet. Een hondshaai legt bijvoorbeeld slechts 150 eieren per jaar. Dat zegt genoeg!

Sommige vissoorten gaan nog een stapje verder. De eieren worden inwendig gehouden en komen daar ook in uit. De jonge visjes zijn dan overigens niet verbonden met iets als een navelstreng, maar liggen of zwemmen vrij in het lichaam van de ouder. Ze zitten daar alleen ter bescherming. Als ze groot genoeg zijn, worden ze naar buiten gestuurd. We noemen dergelijke vissen eierlevendbarende vissen. Een aantal haaien is eierlevendbarend, maar ook een guppy in een vissenkom thuis.

Voor het paaien zwemmen baarzen in grote scholen en zoeken daar een rustige plek voor uit. Een baars is niet eierlevendbarend en zet zijn eitjes af in lange slierten die worden vastgezet aan takken of andere obstakels. Deze slierten zijn kleverig zodat ze vast blijven zitten. Op de bodem van de Vinkeveense Plassen vallen ze nogal op. Het onderwaterlandschap in het duikgebied zou je kunnen omschrijven als een maanlandschap. Het is best gevarieerd en glooiend, maar ook kaal. In een dergelijk gebied vallen de eierstrengen van de baars natuurlijk goed op. Niet zo gunstig voor het verbergen van de kroost voor roofvissen, maar wel leuk voor ons als duikers, omdat we ze dan goed kunnen zien!

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers